Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur bygger man muskler på ponny med ryggproblem?

Hej!
 
 Min hopponny har haft problem med ryggen och just nu får hon vila från ridningen. Jag vill gärna ha tips på hur jag kan jobba upp hennes ryggmuskler från marken.
 
Tack på förhand,
 Linda

RDS Helsingborgs svar:

Hej Linda!
 
Att vila en häst med ryggproblem är inte något som jag förespråkar generellt. Jag utgår från att det är rekommendationer du fått från din veterinär efter att han/hon undersökt din häst - och att du har fått din sadel kontrollerad av en kompetent sadelutprovare, så att problemen inte kan härledas till dåligt anpassad sadel.
 
Jag skulle vilja vända på din frågeställning och menar då att du bör fråga dig hur du ska stärka din hästs bukmuskulatur. Att arbeta hästar från marken rekommenderas ofta i fall som ditt och det är inte det enklaste. 
Att longera och tömköra för att gymnastisera och rehabilitera en häst kräver stor erfarenhet. Det är viktigt att hästen arbetar ändamålsenligt. Att den inte gör det är kanske orsaken till att problemen uppstått. Jag brukar uppmuntra mina kunder att se rehabiliteringsperioden som en möjlighet till att utbilda sig själv.
 
Leta upp en erkänt duktig person som kan utbilda dig i hur du bör tömköra din häst, så att den arbetar lång och låg (under förutsättning att din häst inte har en ligamentskada i ryggen) och som kan visa hur du ska göra för att öka mobiliteten genom ryggen på din häst.
 
Generella råd i övrigt är att arbeta mycket med övergångar i skritt (tempoväxlingar) och trav, cavalettibommar i varierande antal, höjd och avstånd, galopparbete om hästen jobbar korrekt, (det vill säga inte kör upp huvudet i luften och sänker ryggen), "powerwalking" - för att aktivera steglängd och rörlighet genom ryggen - och i vissa fall skrittarbete i vatten. Jag skulle kunna ge dig mer specifika råd om jag vetat lite mer om hästen och skadans art.
 
Lycka till!

Mvh Jessica Sjöholm
Leg. Djursjukskötare/Fysioterapeut på Regiondjursjukhuset Helsingborg
 


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar