Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Kan flåsigheten bero på njurproblem?

Jag är medryttare på en 23-årig valack som hållits i god kondition sju dagar i veckan hela sitt liv. Han har sedan några månader varit svullen i frambenen, under magen och på halsen under ganascherna. Hästen känns inte som tidigare att rida, han är flåsig och något ojämn i sitt rörelsemönster. Ägaren vill tyvärr inte konsultera veterinär. Jag läste om njurproblem hos gamla hästar. Kan det vara det, och kan man i så fall hjälpa honom på medicinsk väg?
  
Mvh, Camilla

RDS Helsingborgs svar:

Hej!
 
Svullnader som beskrivs i brevet beror oftast på vätskeansamlingar. Dessa kan uppstå på flera olika sätt. Det vanligaste är att orsaken är en inflammation i blodkärlen i samband med en virusinfektion, men det kan även bero på invärtes problem med till exempel matsmältning, hjärta eller njurar. Eftersom hästen har haft problem ett par månader är det mindre troligt att det beror på en akut virusinfektion eller något annat som kommer att gå över av sig själv. Detta är ingenting ni kan diagnosticera eller behandla på egen väg, utan veterinär bör konsulteras. Tills vidare är det bäst att låta hästen vila helt från ridning.
 
Vänliga hälsningar,
Anna Johansson
Anna Johansson är Leg. Veterinär, M.S. Dipl. ACVIM.OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar