Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Vad beror krubbitning på?

Vad anser man att krubbitning beror på? Jag har alltid hört att det är ett dåligt beteende. Men jag har läst på Parellis hemsida att man har kommit fram till att det beror på matsmältningsproblem, ofta orsakat av stress. Att hästen inte drar in luft utan snarare rapar. Mer läsning här http://www.parellinaturalhorsetraining.com/video/horse-cribbing. Varför hörs inget om det i Sverige?

RDS Helsingborgs svar:

Hej!
 
Det stämmer att på senare tid har forskarna fört fram teorier om att krubbitning ibland är en följd av mag-tarmproblem, snarare än att det är en primär beteendestörning. Teorierna går bland annat ut på att krubbitning minskar surhetsgraden i magsäcken och därmed minskar problem med gastrit och magsår. Ofta är orsaken till mag-tarmproblemen utfodringsrelaterad, med för hög kraftfodergiva och för lite stråfoder. Innan man sätter krubbitarrem på en häst som krubbiter är det lämpligt att låta en veterinär undersöka hästen genom gastroskopi, för att utesluta att gastrit eller magsår är bakomliggande orsak. Dessa sjukdomar kan behandlas med magsårsmedicin och en korrigerad foderstat.
Hästar som krubbiter har tyvärr betydligt större risk att drabbas av kolik. Både lättare gaskolik och allvarligare tillstånd som tarmvred.
 
Vänliga hälsningar,
Anna Johansson
 
Anna Johansson är Leg. Veterinär, M.S. Dipl. ACVIMOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar