Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Vad ska jag göra med hästens sår?

Hej!
 
Min häst går på bete hemma hos en vi känner och han har fått ett sår uppe vid kronranden. Jag märkte det i förrgår och han var inte alls halt. Vi tvättade rent det och tog på jodopax. Igår när vi var där såg det också bra ut och han var inte halt.
Men idag ringde hon som äger stallet och sa att han var jättehalt. Så hon hade tagit in honom och spolat rent såret och nu ska han få gå i box över natten.
Men mina frågor är:
Vad ska jag göra med såret?
Finns det någon bra salva eller något?
Tycker du att vi ska ringa veterinär?

RDS Helsingborgs svar:

Vid akut sårskada på häst kan djurägaren klippa bort päls runt såret och tvätta med jod- eller klorhexidinlösning för att kunna bedöma skadans omfattning. Det är lämpligt att kontakta veterinär omgående i de fall sårskadan går igenom huden eller om hästen är halt.
 
Även om sårskadan ser liten ut kan det vara ett djupt sticksår. Sticksår infekteras lätt och kan orsaka lymfangit. Lymfangit är ett tillstånd då hela benet svullnar upp och hästen blir kraftigt halt och får feber. Lymfangit bör behandlas snarast möjligt av veterinär.
  
I de flesta fall är det även lämpligt med påfyllnad av stelkrampsvaccin i samband med akut sårskada. Djupa sticksår kan involvera vitala strukturer som leder, senor och senskidor. Infektion i sådana strukturer är mycket allvarliga och kräver snabb och avancerad veterinärmedicinsk behandling. Ofta behöver veterinären provpunktera närliggande led eller senskida för att utesluta eller konfirmera sådan penetration. Sådan undersökning kan behöva göras på djursjukhus eller klinik, men veterinär i fält gör bedömningen ifall remiss är nödvändig.
 
Med vänliga hälsningar,
Anna Johansson Öhman
Leg.vet, MS, Dipl ACVIM (=amerikansk specialist i hästens medicinska sjukdomar)


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar