Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Varför får han kolik bara vid kallt väder?

Vår 14-åriga halvblodsvalack har en lustig form av kolik, som han får vid kyla. Det kan komma flera gånger i veckan. Han är pigg när vi tar in honom och när vi har pysslat en stund. Men medan han äter, eller när vi ridit, börjar han plötsligt slå med hoven. Han försöker rulla och drar ut sig.
Jag brukar då släppa honom direkt i hagen, och trots att han verkar ha riktigt ont är det oftast över på 10-20 minuter. Jag har inte hittat något gemensamt vid dessa tillfällen - varken vad gäller tid på dagen, mattider, motion eller annat - mer än att det varit 5 minusgrader eller kallare vid alla tillfällen.
Han är mild krubbitare, men får inte detta vid någon annan årstid. Ibland låter magen mycket, ibland inte alls. Det har vid alla tillfällen varit mycket att mocka ut i boxen sedan natten.
Vad kan det vara? Och vad kan jag göra?

Med vänliga hälsningar
Susanne

RDS Helsingborgs svar:

Hej Susanne,
Det handlar sannolikt om ett slags kolik, precis som du själv säger. Kolik är ett samlingsnamn för symptom på ”ont i magen” och kan bero på många olika saker. Därför är det omöjligt att på bara en kort beskrivning säga vad det är som orsakat just din hästs symptom.

 

Eftersom hästens problem verkar vara frekvent återkommande och den är rejält besvärad varje gång (även om det verkar gå snabbt över) skulle jag rekommendera att det görs en kolikutredning av hästen, där man går igenom foderstat och foderrutiner, avmaskningsrutiner samt undersöker hästen grundligt.

 

Undersökningar som kan ingå i en kolikutredning är bland annat allmänklinisk undersökning, rektalundersökning (där veterinären känner på hästens bukorgan genom att föra in armen i hästens ändtarm), nässvalgssondering (en sond förs in genom näsan till magsäcken och magsäcksinnehållet undersöks), bukpunktion (där man undersöker den vätska som finns fritt i bukhålan på hästen), gastroskopi (undersökning av hästens magsäck med fiberendoskopi) samt parasitologiska prover (träck- och eventuellt blodprov).

 

Blodprover för att kontrollera bland annat blodbild, lever- och njurvärden kan bli aktuella, liksom ytterligare diagnostiska undersökningar om man inte hittar orsaken till problemet.

 

Vänliga hälsningar,
Karin Anlén, leg vet, Specialist i hästens sjukdomar, CertEM(IntMed) MRCVS
Klinikveterinär, Regiondjursjukhuset Helsingborg (Stordjur)OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar