Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Varför hugger hon sig i flankerna?

Hej!

Jag har ett treårigt halvblodssto som hugger sig i flankerna och sparkar bakut i boxen. Det började förra hösten, och första gången jag såg det var när jag hade flätat svansen på henne. Efter en stund i boxen var hon märkbart irriterad, bet mot flankerna och sparkade i väggen. Jag tog ur flätan, trodde att jag hade flätat för hårt, men hon fortsatte.
Hon hade även mugg och lymfangit, och vi trodde ett tag att det gjorde ont/brände när hon gick från kyla (-15) till värme (+2), det vill säga kom in från hagen. Vi såg tendenser till beteendet ute i hagen då också. Vi bytte box på henne så att hon stod mer öppet.

Nu har hon börjat igen! Slår med båda bakbenen och har bitit bort tussar av hår på sig själv i höger flank. Hon är pigg och glad annars, kan gnissla tänder när jag borstar (kittlig?), men jag märker inget vid ridning eller när hon står på gången, utan det är när hon ställs in i boxen. Hon var vanvårdad när jag köpte henne som 1,5-åring, kan det ha med uppväxten att göra?

Stallet har högt i tak och är ljust, hon har stor box så det känns inte som att stallmiljön är problemet. Hon har fri tillgång till hö och är fin i hullet. Så något energiöverskott tror jag inte det är. Jag tömkör och rider några dagar i veckan och hon är ute tolv timmar om dagen med kompisar. Beteendestörning? Ticks? Olat? Ont i magen? Mask?

Tacksam för minsta hjälp!
Mvh Susanna


RDS Helsingborgs svar:

Hej Susanna,

Det var en komplicerad fråga, som jag inte kan ge något definitivt svar på. Det kan vara koliksymptom, men det är ovanligt att hästar biter sönder sig själva när de har kolik. Det kan vara en form av beteendestörning, men det kan också vara något fysiskt (smärta, klåda etc). Det finns ett syndrom som kallas ”self mutilating syndrome” där hästarna attackerar och biter sönder sig själva. Det är ovanligt och drabbar framför allt hingstar. Orsakerna till beteendet kan vara svåra att finna, men det kan vara en form av stereotypt beteende (som t ex krubbitning eller luftsnappning, som hästen tar till när den inte stimuleras tillräckligt) eller röra sig om neurologiska störningar (partiella krampanfall, nervinflammation etc). Det låter som att din häst får adekvat stimulans med mycket utevistelse och hantering, och stallmiljön låter ju bra på beskrivningen. Jag skulle rekommendera att hästen undersöks av en veterinär har hästinriktning och vana att utreda neurologiska och medicinska problem. Var beredd på att det kan vara svårt att finna både orsak och lösning på problemet, men försöka bör man icke desto mindre.

Med vänliga hälsningar,
Karin Anlén, leg vet

Karin Anlén är specialist i hästens sjukdomar, CertEM(IntMed) MRCVS klinikveterinär, vid Regiondjursjukhuset Helsingborg (Stordjur).OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från RDS Helsingborg:

RDS HelsingborgStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar