Frågor och svar med Ulrika Lagerquist

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

27 träff(ar)

Svamp i ansiktet - kan det vara ringorm?

Hej Ulrika!
 
Min häst har fått svamp i ansiktet, det är som avskavda sår och ser rätt hemskt ut. Jag har hört att det inte ska vara farligt, men hur får man bort det på bästa sätt?
 
MVH Johanna

Läs svaret

Kommentarer

Ledbehandling gav svår infektion

Hej!
 
Händer det ofta att hästar får en infektion i benet efter en sprutning i kotan, som görs hemma i stallet av en veterinär? Min häst fick det och jag var tvungen att ta bort honom en vecka efter behandlingen, för att infektionen var för svår. Tacksam för svar.
 
Mvh
Jennifer

Läs svaret

Kommentarer

Kan hästen bli frisk efter en höftledsfraktur?

Hej!
Jag har en 4åring som har ramlat omkull i hagen och fått en höftledsfraktur. Har försökt hitta info om detta men hittar ingen. Vad är det för prognos? Håller en sån häst för vanlig ridning? Eller kan det vara bra i flera år och sedan får han ont.
Med vänliga hälsningar Pernilla Läs svaret

Kommentarer

Varför får hästen återkommande hovbölder?

Hej!
Jag har en valack på 7 år som återkommande får hovbölder. Vad kan detta bero på? Kan jag göra något för att förebygga? De andra två hästarna i samma stall med samma förutsättningar har aldrig haft några hovbölder.
Tacksam för svar. Hälsningar Marie Läs svaret

Kommentarer

Grumliga linser - ger det dålig syn?

Hej!
 
Jag har en fjorddam född -91. Vid veterinärbesiktning 2004 påtalade veterinären svagt grumliga linser. Nu har hon blivit väldigt stirrig vid insläpp från hage, samt orolig vid ridning i mörker. Kan detta ha ett samband?

Läs svaret

Kommentarer

Fyraåring med senskada och oklar prognos

Hej,

Jag har ett fyraårigt sto efter Briar. I augusti upptäckte jag en senvarning, men hästen var inte halt. ATG Täby konstaterade blödning i djupa böjsenan på båda fram. Boxvila med skritt för hand i tre månader, senare kontroll på Ultuna. Ingen aktiv blödning, men oförklarad avvikelse i senorna på båda fram vid kotsenskidan och neråt, inte halt. Veterinären sa att det kan vara anatomiskt och rekommenderade boxvila med tömkörning så att hästen sätter vikten bak. Säger att eventuellt har hästen belastat fram (senorna) för mycket.

Hon har vuxit mycket det senaste året och veterinären säger att hästen biljarderar fram, därför har hon fått specialskor med tåkappor på sidorna. Det verkar fungera, nu ska vi testa stötvågsbehandling tre gånger och senare eventuell "behandling" av ryggen. Jag får inget svar på vad det kan vara eller om det kan bli bra. Hästen är fortfarande inte halt. Veterinären säger att det kan ta upp till två år innan (om) hästen blir bra.

Jag har just nu bestämt mig för att ge det tre månader och se om man ser förbättring, annars ta bort henne? Detta kostar jättemycket för mig, veterinären rekommenderar inte avel, dock verkar han inte vilja döma ut henne. Vad tror du? Som sagt är hästen jättepigg, glad och ohalt. Hon tömkörs nu fem gånger/vecka lätt (lite trav), samt går i skrittmaskin och sjukhage varje dag.

Har du erfarenhet av liknande fall? Jag undrar också om hon kommer att hålla för min dressyrridning...

Läs svaret

Kommentarer

Hur får man bort små, mjuka gallor på benen?

Hej!

Vad gör man åt små, mjuka gallor på benen? Jag menar, hästen i fråga har inte ont av dem men man strävar ju ändå efter så rena ben som möjligt... De går inte bort efter ridning och sitter precis ovanför kotan.

Tack för svar!
/Frågvis

Läs svaret

Kommentarer

Patellaupphakning - när bör man operera?

Hej,

Jag har en tvååring (halvblod) som har patellaupphakning. Ska man göra något åt problemet eller försvinner det med åldern?

Han vistas ute cirka 8-10 timmar om dagen i stor hage och problemet uppstår när han ska ut på morgonen samt när han ska backa ur transporten. Gör det ont?

Oftast hjälper det att backa i boxen men det är ingen trevlig syn! Vet att man kan operera, men när tar man detta beslut? Jag tycker att upphakningen har ökat något sedan han kom hem från betet.

Tacksam för svar!
SA

Läs svaret

Kommentarer

Skimmel som avlidit av tumör i hjärtat

Hej,

Jag har just fått lov att avliva min underbara vän på grund av melanom i hjärtat. Det är vad veterinären på djursjukhuset trodde i alla fall. Det gick inte att ta några ordentliga bilder för hon hade så mycket vätska kring hjärtat.

Det gick otroligt fort från det att hon blev "hängig" (onsdag) tills hon la sig i boxen och inte tog sig upp (söndag). Hon blev bara tio år.

Mina frågor är: Jag läste att 80 procent av alla skimlar drabbas av melanom, varför kan man inte behandla och finns det något man kan göra i förebyggande syfte? Vad beror det på och vad är det? Vad händer med hästen när den fått melanom?

Tacksam för svar!
/En arg och mycket ledsen ryttare

Läs svaret

Kommentarer

Vad är egentligen Cushings sjukdom?

Hej!

Jag har ett shettissto som har fått diagnosen Cushing's disease. Vore tacksam för en riktig förklaring. Jag får det inte att stämma överens med hur hon ser ut.
Det shettisen har är nysatt vinterpäls, men hon är klippt och har gått ute i cirka 1,5 månad och det har varit kalla nätter, samt att när hon ätit gräs utan betesreducerare så har nacken blivit hård.
När hon motioneras så har hon ingen hård nacke och hon är pigg och glad.

Tack på förhand!
Mvh Anna

Läs svaret

Kommentarer
27 träffar Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Ulrika Lagerquist


Ulrika Lagerquist är veterinär på ATG:s hästklinik i Södertörn. Tidigare har hon bland annat jobbat på SLU:s hästkirurgklinik på Ulltuna. Ulrika har haft egna hästar sedan tonåren och har just nu ett halvblod som hon rider dressyr på.
Läs mer om Ulrika här!

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 3 2024

– Tema: Dyrt, men det är värt det
– Porträtt: Anna Hassö
– Lär dig göra skolhalt

– Träna hållbart 
– Bör benlindor förbjudas?
– I sadeln längst atlantkusten
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.