Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Vad är egentligen Cushings sjukdom?

Hej!

Jag har ett shettissto som har fått diagnosen Cushing's disease. Vore tacksam för en riktig förklaring. Jag får det inte att stämma överens med hur hon ser ut.
Det shettisen har är nysatt vinterpäls, men hon är klippt och har gått ute i cirka 1,5 månad och det har varit kalla nätter, samt att när hon ätit gräs utan betesreducerare så har nacken blivit hård.
När hon motioneras så har hon ingen hård nacke och hon är pigg och glad.

Tack på förhand!
Mvh Anna


Ulrika Lagerquists svar:

Hej!

Cushings sjukdom är en metabolisk sjukdom som framför allt drabbar äldre hästar. Vanligaste orsaken är en hormonproducerande tumör i hypofysen (sitter i hjärnan), vilket gör att kroppen producerar en stor mängd kortisol (kroppens "egna" kortison). Mer ovanligt är att sjukdomen orsakas av en tumör i binjuren.

Vanligaste symptomen är en lång, ofta lockig, hårrem som inte fälls normalt. Många av de drabbade hästarna går ner i vikt, trots att de äter bra, och dricker och kissar mer än vanligt. De tappar ofta muskulatur och kan få en fettansamling i nacken samt i groparna strax ovanför ögonen. Hästarna kan ha problem med huden, ha kroniska infektioner och fång. Många ston slutar att visa brunst. Graden av symptom varierar mycket mellan olika individer.

Diagnosen ställs bäst genom att göra ett så kallat hämningstest, vilket innebär att man ger hästen en injektion med kortison och därefter (genom blodprov) ser om kroppen reagerar normalt och hämmar sin egen produktion av kortisol. En häst som har Cushings sjukdom kommer inte att minska sin egen produktion.

Ofta utvecklas sjukdomen sakta under en längre tid. Det är tyvärr svårt att bota dessa hästar, men man kan i flera fall minska symptomen med en särskild medicinering, vilket kan göra att hästarna kan må bra och leva vidare ett tag till. Det är också viktigt att vara extra noggrann med hästens skötsel och foderstat.

Ulrika Lagerquist
Leg vet, ATG Hästkliniken SödertörnOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Ulrika Lagerquist:

Ulrika LagerquistStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar