Frågor och svar inom Veterinär

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Lié Rosendahl Numar

Alla Lié Rosendahl Numars svar

Eva Andersson Sharon

Alla Eva Andersson Sharons svar

Kan sulor hjälpa en ömfotad häst?

Hej!
  
Kan det fungera med en flytsula till en häst som får problem varje år när det är blött i hagen? Hon har tunna sulor och platta fötter och blir lätt både öm och lite diffust halt i de här lägena.
  
Har du något annat tips på hur man ska göra för att få hennes fötter att må bättre? Och för att hon ska slippa de här besvären så fort det blir blött i hagen? Att ha henne på grus i flera veckor i sträck känns som ett tråkigt alternativ.
    
/Carina


Läs svaret

Kommentarer

Hur sätter jag i gång en häst som har varit "avställd" i ett år?

Hej!
 
Min häst har vilat sedan ett år tillbaka på grund av mina egna privata omständigheter. Jag tänker försöka sätta i gång henne igen men förstår ju att det måste göras försiktigt. Hur lägger man upp igångsättningen efter så lång tid, så att hon inte drabbas av någon skada på grund av min dumhet? Vad är viktigt att tänka på och vad ska jag vara vaksam på? Det är ett halvblod, elva år som var i normal hobbykondition när hon ställdes av. Vi har tidigare mest ridit i skogen, men tar gärna något skutt ibland också. 
  
Tack på förhand!


Läs svaret

Kommentarer

Måste jag linda ponnyns ben – och i så fall varför?

Hej! Min ponny har haft en skada i sitt ena framben när han var yngre. Är det viktigt att linda hans ben bara därför? Han får regelbunden massage och hon som masserar tycker att jag ska linda när han rids intensivt, för att hjälpa honom och ge honom stöd. Ska man i så fall linda med vanliga fleecelindor eller med kombilindor? Vilket är snällast för hans senor och ska man ha padd under? Jag är orolig för att lindor ska skada hans senor. Vilka andra skador riskerar man att ge sin häst om man lindar fel? 
  
Hälsningar Tindra


Läs svaret

Kommentarer

Kan hälta på grund av trolig hovböld eller stengalla komma och gå?

Hej! Min häst fick en stengalla för någon månad sedan och var rejält halt på ett framben. Hon reagerade lite grann när man klämde med visitertång men inte jättemycket, reaktionen försvann på bara ett dygn och hon var helt ren i gången efter tre, fyra dagar.
 
Hästen fick vila totalt en vecka, reds på fredagen och det var inga som helst konstigheter, ingen ridning på lördagen men är blockhalt på söndagen, på samma framhov. Hon reagerar mycket kraftigt på visitertången på ett precist ställe intill strålfåran. Jag kontaktar då min hovslagare som råder mig att plocka av skon och ställa hästen med Jodopaxomslag ett par nätter. Dagen efter reagerar hon inte alls på visitertången, men jag kan inte se att det har krupit ut någon böld någonstans. Hon är dock fortfarande märkbart halt.
   
Hältan blir bättre ena dagen men är sämre andra. Nu, fem veckor senare, är hon fortfarande inte helt ren i trav. Vi har satt på skon igen och möjligen att hon nu är något renare än innan, men inte helt bra. Tydligen kan hovbölder bete sig lite hur de vill – men kan de verkligen krypa upp och ner, göra ont ena dagen och inte alls nästa? Hon är inte varm i hoven eller varm och tjock i benet. 
  
/Sandra


Läs svaret

Kommentarer

Knäppande leder är inget problem – om hästen är frisk i övrigt

Hej! Vi har en liten ardennerflock bestående av fyra ston och en valack. Något jag har lagt märke till den senaste månaden, när man leder till och från hagen och ibland även när man rider, är att det liksom "knäpper" i området kring hals och bog på tre av dem.
   
De är i åldrarna tre, fyra och sex år. Jag har haft dem sedan de var sju månader och de har alltid fått en väl sammansatt foderstat baserad på grovfoderanalys. Kan det ha med väderomslag att göra?
    
/Helena


Läs svaret

Kommentarer

Min häst går med svansen åt vänster hela tiden – borde jag vara orolig?

Hej! Jag har ett äldre sto, 19 år, som lägger sin svans åt vänster hela tiden. Ibland ganska mycket. Det är som om den åker längre åt vänster när hon fokuserar på något. Nu säger min tränare att det är ett tecken på ojämnhet och att hon förmodligen går och snedbelastar hela sig själv. Jag har ägt henne i fyra år och har aldrig tänkt på att detta skulle vara ett problem.
  
Hon har aldrig visat hälta eller stelhet under den tid jag har haft henne. Med sin förra ägare är hon tävlad i dressyr upp till Medelsvår C. Vad innebär det att en häst lägger svansen åt ett håll och inte bär den rakt neråt ”som vanligt”? Kan det vara medfött eller har det blivit så av en skada? Kan man göra något åt en sned svans? Bör jag tänka på något speciellt så att hon inte får ont av den här sneda svansen?
  
/Angelica


Läs svaret

Kommentarer

Hur tar man hand om kronisk lymfangit?

Hejsan! Jag har en häst som har kronisk lymfangit. Hans ena kota är svullen och har varit så i 15 år utan att han har visat hälta eller besvär, men hur ska man ta hand om det? Kyla? Ha värmande stallbandage? Motion ska vara bra har jag förstått. Vill gärna veta så mycket som möjligt om hur jag ska ta hand om hästen och vad jag ska tänka på med kronisk lymfangit.
  
Hälsningar Sandra


Läs svaret

Kommentarer

Betyder bruna eller gulaktiga ögonvitor att hästen är sjuk?

Hej! Jag har hört att om en häst har bruna ögonvitor kan det bero på problem med levern, stämmer det? Min häst har bruna ögonvitor och är pigg och fin för övrigt – med fint hull och blank päls. Däremot protesterar hon när man spänner sadelgjorden, vilket jag har förstått kan bero på matsmältningsproblem. Kan hennes reaktion på sadelgjorden (kanske någon inflammation eller obalans i magen) hänga ihop med att hon har bruna ögonvitor?


Läs svaret

Kommentarer

Kan en häst som tidigare biljarderat plötsligt sluta med det?

Hej! Kan en femårig häst som har varit tydligt parallellförskjuten i ena frambenet, och som har biljarderat ganska kraftigt, helt plötsligt sluta och nu använda benet rakt? Hästen är helt i gång, den rids numera i balans, fungerar fint och utvecklas bra. Jag undrar om det är möjligt att styrkan och musklerna har gjort att han klarar att använda benet korrekt?


Läs svaret

Kommentarer

Vad är transportsjuka och hur undviker man det?

Hej!
  
En stallkompis nyinköpta häst fick transportsjuka i samband med att den kördes från Holland och hem till vårt stall. Den var verkligen jättedålig och det är inget någon av oss vill uppleva igen. Hur vet man att hästen håller på att drabbas av transportsjuka? Vad orsakas det av och vad kan man göra för att undvika det?
  
Med vänlig hälsning
Frans


Läs svaret

Kommentarer
377 träffar Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 ... 38 nästa  sista  

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Jäst – samma för människa som för häst?
Eva Dahlström svarar
Kan hästar vara känsliga för gluten?
Eva Dahlström svarar
Bantning av häst får aldrig gå för fort
Eva Dahlström svarar
Hur sätta i gång häst som inte har ridits på två år?
Victoria Almgren svarar
Tävlingsstoppet ger tid till optimal förberedelse
Emelie Brolin svarar
Ponny som visar aggressivt beteende efter köpet – kan den reklameras?
Eva Johansson svarar
Att tänka på när du sår in betesvall
Eva Dahlström svarar
Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar