Carl Hedin och Cabaletta gör piaff utan utrustning

Hippson-TV

Artikel

Publicerad: 2019-05-07

Carl Hedin och Cabaletta gör piaff utan utrustning

Dressyrryttaren Carl Hedin och hästen Cabaletta provar i detta klipp att göra piaff utan både sadel och träns. "Jag litar otroligt mycket på henne, och hon på mig", säger han.  

Hästen i klippet heter Cabaletta och är nio år gammal. Ägare är Monica Lindstedt, och hästen har varit i träning hos Carl Hedin sedan den var sex år gammal. Cabaletta och Carl tävlar på Intermediare-nivå och i Lövsta Future Challenge.  
– Vi känner varandra väldigt bra. Jag har väldigt högt förtroende för henne, och hon för mig, säger Carl.

Bra att jobba med hästarna från marken
Carl berättar att när hästarna har en ledig dag brukar han jobba med dem från marken.
– Hon är väldigt välskolad med att piaffera på röstkommando, bara jag smackar så vet hon när hon ska börja piaffera. Så i går tänkte jag prova om vi kunde ta det till nästa nivå, och testade då att göra likadant som jag brukar göra när jag står bredvid, när jag satt på hästryggen istället. 
Det kan vara nyttigt att jobba med hästarna från marken och lära in vissa rörelser, såsom ryggning och piaff, och det är ett väldigt roligt sätt att spendera tid med sin häst och lära sig att läsa av dem, menar Carl.
– Det är väldigt intressant hur vi kan lära en häst en teknik från marken, för att sedan kunna använda oss utav det när vi rider dressyr, säger han.

Viktigt med förtroende
Han berättar att han uppskattar all positiv feedback som han fått via sina sociala medier, och vill vara tydlig med att man för säkerhet skull endast bör prova detta hemma om man känner sin häst väldigt väl.
– Jag litar otroligt mycket på henne, och hon på mig. Detta är inte något jag gör med alla hästar. Hon är som sagt väldigt välskolad, så jag behövde inte göra något annat än det jag brukar göra. Den enda skillnaden nu var att jag satt uppe på hästen istället för att stå bredvid.

 

 

Mer i Hippson-TV

Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan

Ledsagarponnyn Flirty tros vara den första miniatyrhästen i amerikansk flyghistoria att äntra en kommersiell flygning. Inside Edition var där för att för att bevittna det stora ögonblicket – spana in klippet för att se hur det gick till från start till landning.


Sett 1789 ggr

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.


Sett 1228 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck – en framtida hoppstjärna?

För tre år sedan överraskade den nyinköpta ponnyn Rut Lunds civila ryttarförening när hon födde en liten mula. Sedan dess har mulan Mulle Meck fått äran att bli Skånes ridsportförbunds maskot. I år har hans utbildning tagit fart, vilket inte minst syns i den snabba löshoppningen ovan. 


Sett 3275 ggr

Fyrbenta poliskollegor som verkar gilla varandra skarpt

Polishunden Loki får en välgörande massage av sin fyrbenta kollega, polishästen Inverness. En skön avslutning på en lång arbetsdag på "kontoret". Det är den skotska polisen som bjuder på det roliga klippet på sin Facebooksida.


Sett 2053 ggr

Ensamma ponnyn med abnormt förvuxna hovar har fått ett hem – för resten av livet

Den internationella sajten The Dodo, som publicerar klipp om djur och djurväldfärd, har i skrivande stund fått hela 460 000 reaktioner och 30 000 kommentarer på det här klippet från i måndags förra veckan.


Sett 15697 ggr

Auktionerade ut häst till förmån för skadad ryttarkollega

I augusti skadade sig den irländska hoppryttaren Kevin Babington allvarligt i samband med tävling. Han vårdas på sjukhus för skador på ryggmärgen.
  
Såldes för en rejäl summa
För att stötta Kevin har vänner och ryttarkollegor, bland dem Shane Sweetnam, gått samman och köpt hästen Fairy Tale för att kunna sälja den och skänka pengarna till en fond som startats efter olyckan. Hästen auktionerades ut i fredags och pengarna går till Kevin Babington och hans familj. Fairy Tale auktionerades ut vid "The Ten Auction", han såldes för 257 000 dollar varav 137 000 går till
Kevin Babingtons fond.


Sett 2806 ggr

Terrängträning utan huvudlag

Amerikanska Melanie Ferrio-Wise och hennes häst Wings, även kallad "Vlad", väcker åter uppmärksamhet. Den här gången har de varit på terrängträning – och hoppar utan huvudlag.


Sett 5131 ggr

Så blir du följsam i sadeln: ”Tänk att allt du vill att hästen ska göra – det speglar du med din kropp”

Hållbara ryttare 3, del 3: Vi har kommit fram till tredje delen av serien ”Hållbara ryttare”, därmed är det dags för Saab Team Sweden Dressages Jeanna Högberg att få sin sits analyserad av Maria Terese Engell. Dessutom berättar professor Lars Roepstorff mer om ämnet biomekanik.


Sett 2877 ggr

Höbalen får ett nytt användningsområde

Är man liten kan en höbal fungera alldeles utmärkt när det kliar på magen. Visst ser det ut att riva sådär lagom mycket, den lilla ponnyn har verkligen fått in den rätta tekniken.


Sett 3809 ggr

Att vara reporter i hästhagen är inte helt lätt

Den här kvinnan försöker tala in i kameran, hon får dock sällskap. Varför hon befinner sig i en hästhage är oklart – men en av hästarna bestämmer sig för att hon behöver hjälp, den gör till och med anspråk på att ta över mikrofonen. Och när de lyckats mota bort den, då kommer en till…


Sett 3069 ggr