Carl Hedin och Cabaletta gör piaff utan utrustning

Hippson-TV

Artikel

Publicerad: 2019-05-07

Carl Hedin och Cabaletta gör piaff utan utrustning

Dressyrryttaren Carl Hedin och hästen Cabaletta provar i detta klipp att göra piaff utan både sadel och träns. "Jag litar otroligt mycket på henne, och hon på mig", säger han.  

Hästen i klippet heter Cabaletta och är nio år gammal. Ägare är Monica Lindstedt, och hästen har varit i träning hos Carl Hedin sedan den var sex år gammal. Cabaletta och Carl tävlar på Intermediare-nivå och i Lövsta Future Challenge.  
– Vi känner varandra väldigt bra. Jag har väldigt högt förtroende för henne, och hon för mig, säger Carl.

Bra att jobba med hästarna från marken
Carl berättar att när hästarna har en ledig dag brukar han jobba med dem från marken.
– Hon är väldigt välskolad med att piaffera på röstkommando, bara jag smackar så vet hon när hon ska börja piaffera. Så i går tänkte jag prova om vi kunde ta det till nästa nivå, och testade då att göra likadant som jag brukar göra när jag står bredvid, när jag satt på hästryggen istället. 
Det kan vara nyttigt att jobba med hästarna från marken och lära in vissa rörelser, såsom ryggning och piaff, och det är ett väldigt roligt sätt att spendera tid med sin häst och lära sig att läsa av dem, menar Carl.
– Det är väldigt intressant hur vi kan lära en häst en teknik från marken, för att sedan kunna använda oss utav det när vi rider dressyr, säger han.

Viktigt med förtroende
Han berättar att han uppskattar all positiv feedback som han fått via sina sociala medier, och vill vara tydlig med att man för säkerhet skull endast bör prova detta hemma om man känner sin häst väldigt väl.
– Jag litar otroligt mycket på henne, och hon på mig. Detta är inte något jag gör med alla hästar. Hon är som sagt väldigt välskolad, så jag behövde inte göra något annat än det jag brukar göra. Den enda skillnaden nu var att jag satt uppe på hästen istället för att stå bredvid.

 

 

Mer i Hippson-TV

Modiga Lily, 10 år, hoppar 1,20 med storhästen Frazze

I veckan är tioåriga Lily Wilhelm på ridläger hos Sundsvalls ridklubb med storhästen "Frazze". På måndagen slog de höjdrekord så att det stod härliga till, när de med lätthet seglade över en oxer på 120 centimeter.


Sett 4974 ggr

Beställde snabbmat till häst – blev bjudna på morötter

Engla Månsson och Erika Andersson bestämde sig för att ta en sväng förbi McDonalds och köpa med sig lite mat under ridturen. Besöket blev mycket uppskattat av personalen i restaurangens drive-in, som erbjöd hästarna både vatten och morötter.
– Vi fick ett härligt bemötande. Alla blev väldigt glada när vi kom dit och ville komma fram och hälsa, berättar Engla.
Även hästarna skötte sig exemplariskt.
– De var lugna, nyfikna och verkade nöjda, säger hon.


Sett 5355 ggr

Alice, 4 år, uttrycker det vi alla känner när Peder rider felfritt

När Peder Fredricson rider felfritt är det svårt att inte jubla. Fyraåriga Alice Cajback uttrycker det vi alla känner i en serenad av känslor. 

Klippet är från när Peder vann den stora GP-hoppningen på lördagskvällen, på Stockholms stadion. Alice Cajback har vuxit upp med ridsporten nära, på Hästhuset i Gnesta, då hela hennes familj håller på med hästar. ”Alice är en teaterapa som inte skäms för att tydligt visa när hon gillar det hon ser”, säger mamma Jennifer skämtsamt, appropå känslostormen som ses i klippet.

Alice hänger ofta med sin gudmor Beatrice Dengg och sin moster Gabriella Holgersson på olika tävlingar och det är Beatrice som står bakom kameran. Missa inte klippet ovan.


Sett 4174 ggr

Se Malin och Peder tampas om GCT-segern sida vid sida: ”En fantastisk avslutning!”

Ingen Hippson-läsare har väl kunnat undgå att Peder Fredricson och ”Allan” vann GCT i Stockholm under lördagskvällen, med Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana på silverplats. Arrangören bjuder på ett klipp där deras omhoppningar visas sida vid sida. Visst blir det tydligt var Peder går om?


Sett 3397 ggr

Se Peders makalösa omhoppning – med Christian K

Peder Fredricson har haft en enastående helg i Stockholm. Tillsammans med H&M Christian K avslutade han det hela med att ta hem söndagens stora 1,55-klass. Missa inte den makalösa omhoppningen – och upplev stämningen och känslan på Stadion.


Sett 7725 ggr

NY BOKSERIE för ryttare: Toppa ditt tävlande

Lagom till sommaren drar i gång på allvar lanserar Hippson en helt ny bokserie. Denna gång är det tävlingsridning som är i fokus. Läs om hur du bäst planerar för att prestera, hur du blir vassast på tävlingsplatsen och ta del av konkreta tips för att kunna analysera och ta nästa steg i din ridning. Serien passar såväl hopp- som dressyrryttare!


Sett 156 ggr

Återupplev magin på Stadion – se Peders omhoppning

Det blev en helt perfekt avslutning på GCT i Stockholm. Peder Fredricson bevisade än en gång varför han är en av världens bästa ryttare. Och H&M All In – den hästen har vingar!
  
Se den magiska omhoppningen, hör kommentatorernas hyllningar till Peder och hur publiken jublade så att det hördes långt utanför Stadion. Häng med och återupplev lördagskvällens magi när Peder Fredricson vann Global Champions Tour GP.


Sett 7514 ggr

Malin hoppas att Stockholm ska ge henne en GP-seger

Malin Baryard Johnsson är klar för lördagskvällens Grand Prix. Därmed kan hennes önskan och förhoppning fortfarande gå i uppfyllelse – att Stockholm ska ge henne en GP-seger. Arrangören har fått en pratstund med Malin inför lördagens GP. Hon berättar om när hon började rida, kärleken till hästarna, glädjen att få tävla inför hemmapublik och vad hennes förhoppningar är inför kvällens GP.


Sett 881 ggr

Lösa hästar anslöt sig till ridlektionen på stranden: "Väljer ofta att vara med"

När Stenungsunds ridklubb hade lektion på stranden, som även råkar ligga i sommarhagen, valde några av hästarna som var lediga att frivilligt ansluta till lektionen. Givetvis visste de precis vad de skulle göra, och höll både säkerhetsavstånden och följde efter på en fin, rund volt.


Sett 23808 ggr

Peder Fredricson gäst i Efter fem: ”Samspelet mellan hästen och ryttaren det viktigaste”

Peder Fredricson är på plats i Stockholm för att rida GCT på Stadion. Under onsdagen gästade han Malou von Sivers i TV4-programmet Efter fem. Där berättade han bland annat om All Ins karaktär och om hur han tänker när han söker nya talanger. Kemin mellan häst och ryttare är det viktigaste, och det kanske inte är de bästa hästarna han tycker om mest. Se klippet ovan.


Sett 5421 ggr