Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna: ”Sitsanalysen har gett mig en aha-upplevelse”
Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Cecilia Bergåkra fick fokusera på bäckenet och fötterna: ”Sitsanalysen har gett mig en aha-upplevelse”

Hållbara ryttare 3, del 5: Femte delen av serien Hållbara ryttare handlar om uppsutten träning. Den här gången hjälper forskaren Maria Terese Engell den svenska U25-talangen Cecilia Bergåkra, från Saab Team Sweden Dressage, med position och hjälpgivning.

Maria Terese Engell inleder med att poängtera att alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp. Och det gäller att vi hänger med själva för att kunna matcha hästarna:
– Vi har utvecklat hästar som är fantastiska atleter. Så om vi ska klara att förfina sporten i framtiden, då måste vi även börja ta hand om den individ som sitter upp på hästen. Det handlar som ryttare om att ta beslutet att vara i framkant och tänka nytt, att inte vara nöjd och göra som vi alltid har gjort.
  
Reglera tempot via positionen
I denna del av serien får vi se hur Maria Terese går vidare från den avsuttna träningen och hjälper Cecilia Bergåkra när hon rider, både med position och hjälpgivning.
– Ridpasset i dag var en ögonöppnare för mig. Just att korrigera bäckenet och hur jag placerar mina axlar och bröstet, och hur jag kan reglera tempot i hästen via det, säger Cecilia.
Hon red en lånehäst som var helt ny för henne och som blev spänd om ryttaren hamnade fel i sadeln. Exempelvis i galoppslutorna.
– När vi kunde korrigera det, och jag kunde sätta mig djupare i sadeln och lite fram med bröstet, då slappnade han av så att det blev mer harmoniskt.
  
Fötterna har stor betydelse
Maria Terese tittade mycket på hur Cecilia fördelade sin vikt på vänster fot. Forskaren upptäckte till exempel att ryttaren gärna vinklar den inåt så att knäet blir snett.
Avsuttet fick Bergåkra en ny sko till sig själv, med en sula som stabiliserar upp knäet så att hela det vänstra benet blir rakt och kan fördela vikten bättre.
– Och när jag red löste vi det med att vi bytte stigbyglar, så att stigbygeln pekade lite utåt vilket gjorde att jag lade mer vikt på utsidan av foten. Då fick jag en jämn fördelning i sadeln, säger Cecilia.
Hon menar att hon har lärt sig jättemycket om sin balans och sin sits av Maria Terese.
– Med de här metoderna kan jag fördela vikten så att jag inte puttar över bara till höger utan att båda sittbenen kan vara kvar i sadeln. Min vänstra sida får mer stöttning vilket leder till att jag får mycket bättre ridning och till att hästen får mer hållbar träning, förklarar Bergåkra.
  
Långsiktigt arbete
Cecilia behöver alltså jobba med hur hon fördelar vikten på sina två sittben, eftersom hon gärna glider över med sadeln till höger.
– Framöver kommer jag att vara väldigt noga med min sits. Jag ska försöka lära mig att sjunka ner mer och bli ett med hästen, säger hon och fortsätter:
– Den här analysen har förändrat ganska mycket. Bland annat har jag fått en aha-upplevelse i att jag lutar mig ganska mycket bakåt. Jag behöver komma fram lite, men ändå sitta rakt.
Korrigeringarna kommer hon kanske att få hålla efter resten av sitt liv.
– Det tar ett tag innan man blir en fullfjädrad ryttare, kroppen ändras och nya muskler ska byggas. Det får helt enkelt ta den tid det tar!

Del 4: ”Arbetet i stallet och på hästryggen är monotont”
Del 3: Så blir du följsam i sadeln – som Jeanna Högberg
Del 2: ”Alla ryttare kan få förståelse för sin egen kropp”
Del 1: Landslagsryttare tar hjälp av forskning
Tidigare säsonger av Hållbara ryttare hittar du här
Läs mer om Maria Terese och hennes doktorsavhandling

Presenteras av Ridsportens Innovationer
Projektet Ridsportens Innovationer har som mål att bidra till utvecklingen av ridsporten med ny kunskap, innovativa idéer och metoder som är till stor nytta för ridsportens aktiva.
Läs mer på Innovare.se

Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2194 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 8785 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 10929 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9275 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2574 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6824 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6385 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1449 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2815 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5768 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.