Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”
Presenteras i samarbete med: Saab och Patrik Kittel Dressage Tour

Få till piruettgaloppen med Patrik Kittels tips: ”Hästen ska bli känsligare och inte tyngre att rida”

Grad Prix, del fem: I det femte avsnittet av sju i Patrik Kittels filmade dressyrskola visar landslagsstjärnan arbetet med piruetter, från förberedelse till slutresultat.
– Det går ganska fort i Grand Prix så det gäller att hästen är lyhörd, väntar, vänder och går ur, förklarar han.

Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Saab och Patrik Kittel. Under fyra år delar Patrik med sig av sina kunskaper genom årliga clinics och videokurser. De tre första säsongerna finns att se på Dressagetour.se. Där hittar du även biljetter till Patriks clinics.


Avsnitt 5: Piruetter
Inledningsvis börjar Patrik Kittel att stämma av piruettgaloppen. Där kollar han att Eddieni (född 2009 e. Johnson – Negro) behåller sin grundgalopp, samtidigt som Patrik som ryttare kan vara passiv med handen och slappna av.
– Ligg inte kvar för länge, bara ett par steg samling och så rider jag framåt, så att jag hela tiden får honom att vara responsiv för mig. När han går mer mot Grand Prix vill jag att han ska bli känsligare och inte tyngre.
  
Våga släppa skänkeln
Målet är att få hästen att samla sig, komma tillbaka och vänta.
– Jag ska kunna släppa mina ben och han ska fortsätta att galoppera runt. Så att det inte blir att han trycker mer och mer, utan att jag hela tiden kan ta bort trycket och att han gör det själv.
Patrik förbereder därefter tävlingspiruetter genom att rida in på en rak linje, denna gång på medellinjen.
– Känn att din häst stannar kvar på bakbenen och att du är kvick. Har du lagt till skänkeln, släpp trycket direkt och låt hästen arbeta ifred. Den måste vilja gå av sig själv.
   
Låt din häst sträcka på halsen
Också på Diva (född 2008, e. Richfield – Silvano) börjar Patrik med att stämma av grunderna, även om stoet har kommit en bra bit på vägen i sin piruettutbildning.
– Hästen börjar bli stark i kroppen, hon har förtroende och kan börja vända lite mer. Men jag ska hela tiden kunna bestämma hur mycket jag vänder, säger Patrik och fortsätter:
 Du ska genast kunna komma ur vändningen och släppa fram handen, då ska hästen sträcka ner halsen lite. 
Kittel inleder sedan själva piruettarbetet på medellinjen. Här gäller det först att hitta spåret.
– Samla sedan upp och vänd. Gör piruetten lite större i början, byt galopp och så in i nästa piruett. 
  
Blanda gärna rörelserna
Under arbetet med piruetterna blandar Patrik gärna in andra rörelser, som till exempel några byten i varje.
– Det gör jag för att det inte ska bli någon stor grej av det. 
Ofta tror människor att bara för att det blir Grand Prix måste vi göra allt annorlunda, men egentligen är detta bara en förlängning av det vi började med.
Patriks råd är att dela upp moment och rörelser steg för steg, du behöver inte bara rida dem som de ligger i programmet.
– Gör det enkelt för hästen så att den känner trygghet. Därefter kan man göra det svårare.

Tidigare säsonger och avsnitt hittar du här

Presenteras i samarbete med Patrik Kittel Dressage Tour
Patrik Kittel Dressage Tour är ett samarbete mellan Patrik Kittel och Saab, som en del av Saabs satsning på att lyfta svensk dressyr till nya höjder. Officiell klädpartner i projektet är Equestrian Stockholm. 
Läs mer på Dressagetour.se
 


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2370 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 8952 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 10999 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9308 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2602 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6861 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6407 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1475 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2837 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5797 ggr


Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.