Felicia och Tarot glänste i küren och satte personbästa: ”Ökningarna är hans paradgren”

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2018-04-23

Felicia Grimmenhag riding Tarot E for Sweden gr.3 #equestrian #paraequestrian #paradressage #horsesofinstagram

Publicerat av Quadrille den 22 april 2018

Felicia och Tarot glänste i küren och satte personbästa: ”Ökningarna är hans paradgren”

I helgen som gick red Felicia Grimmenhag årets första utomhustävling, en internationell paradressyr i Waregem. Hon och Tarot E satte personligt rekord i küren med finfina 72,500 procent – se glimtar från ritten ovan och läs Hippsons intervju med landslagsryttaren.

Text: Anki Yngve
 
Hej Felicia, berätta, hur har det gått?
– Det har gått väldigt bra! Eller ja, i första klassen hade jag kanske förväntat mig lite bättre resultat, men i lördags gick det bättre och söndag satte vi personligt rekord i küren.
– Tarot gav allt i kürprogrammet, han var verkligen fin och mjuk. Men det finns fortfarande lite kvar att jobba med, det är kul att komma upp så högt i procent och ändå känna att det finns mer att hämta.
  
Apropå arrangörens klipp från din ritt, vilka fantastiska ökningar ni gör!
– Jo, de är lite Tarots paradgren, han har dem naturligt i sig så mellantraven har alltid varit hans grej. Därmed har det liksom blivit min grej också…
  
Vad ingår i grad 3 som du rider?
– De obligatoriska programmen är utan galopp, men vi rider bland annat skänkelvikningar, bakdelsvändningar och mellantrav. Sedan får man lägga till galopp i küren, men jag har inte riktigt känt mig klar för det ännu. Dock kan det bli så att jag lägger till lite öppnor och slutor, min nuvarande Coldplay-kür är ganska ”basic” och jag känner att jag nog skulle kunna gå upp i svårighetsgrad.
  
Din landslagskollega Anita Johansson och hennes Dear Friend var på samma tävling. Stöttar ni varandra?
– Oh ja, vi sitter faktiskt i lastbilen på väg hem till hennes gård nu, det blir en sista övernattning där innan avfärd mot Stockholm. Det som är väldigt roligt med paradressyren är att vi åker på tävlingarna alla tillsammans – vi stallar upp på samma ställen på vägen, bor på samma hotell och så vidare. Det ger verkligen sammanhållning och en atmosfär där alla hjälper alla.
  
En så pass lång tävlingsresa måste vara ett projekt i sig…
­– Absolut, och det blir ännu lite mer att tänka på om man har ett funktionshinder. Det här var dessutom första gången min ”ordinarie” hästskötare inte var med, jag hade morfar med mig och var lite nervös för hur det skulle gå. Som tur är var ju Anita och de andra, vår beridare Barbro Lindström till exempel, på plats och stöttade. Så det har gått väldigt bra.
  
Hur mycket får Barbro, som beridare, rida hästarna?
– Upp till en halvtimme per tävlingsdag på hästar i grad 1 till 3, det behöver inte vara i anslutning till start utan kan vara på morgonen eller så. Vissa dagar låter man beridaren sitta upp, andra rider hon kanske inte alls för att allt ändå känns bra.
  
Målen framöver, hur ser de ut?
– Jag uppfyller inte kriterierna för att vara aktuell för VM, då ska man ha tagit medalj på ett stort mästerskap. Något som inte bara gäller paradressyren utan även de andra grenarna. Det jag är taggad på och verkligen vill i år är att få åka till NM och att där prestera riktigt bra. Sedan tänkte jag försöka starta ett par ”vanliga” dressyrtävlingar – först och främst i Lätt A och framåt slutet av året kanske även Medelsvår C.
– Nästa år är målet EM och mitt långsiktiga mål är definitivt fortfarande Paralympics i Tokyo!
  
Fotnot: I Waregem var Felicia Grimmenhag fjärdeplacerad både i det individuella programmet och i küren. Anita Johansson på Dear Friend placerade sig som trea i sitt individuella program och som fyra med sin kür.


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2410 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 9011 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11030 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9322 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2610 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6882 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6416 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1490 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2845 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5802 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.