Hon ger hästen godis när den vägrar på hinder

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2016-09-29

Hon ger hästen godis när den vägrar på hinder

I Hippson nummer 5 2016, som börjar delas ut till prenumeranterna i dag och som finns i butik från tisdag, får vi träffa hopptränaren Susan Kjærgård – som både hyllas av och provocerar hästmänniskor hemma i Danmark. Beroende på vad de tycker om hennes (i mångas ögon) radikala idéer.

Susan Kjærgård driver anläggningen Blue Berry Hill i jylländska Kjellerup. Hon har bakgrund som landslagsryttare i hoppning – bland annat har hon tävlat Grand Prix och Nations Cup i 14 länder, deltagit i världscupen nio gånger och har tagit brons på unghäst-VM. Vid EM i Hickstead 1998 red hon i det danska laget och hon var reserv till OS i Sydney 2000.  
– Som bäst var jag 76:a på FEI:s världsranking, berättar tränaren, som inte längre tävlar på hög nivå.
  
Ett nytt sätt att träna hopphästar
När Susan kom i kontakt med den världskända forskaren, ryttaren och hästtränaren Andrew McLean lade hon om sitt träningssystem utifrån modern inlärningsteori och det som kallas "equitation science". Vilket bland annat har resulterat i att hon ger en stressad häst godis när den vägrar i stället för att sätta press. Detta för att den ska bli lugn och förknippa området framför hindret med någon positivt.
Systemet visar hon i klippet ovan, där hon har med en orutinerad häst på en träningstävling. 
– Många blir riktigt provocerade och tror att jag belönar hästen för att den vägrar. Men en hästs hjärna har inte någon prefrontal cortex, den kan inte planera eller reflektera utan lever i nuet. Hjärnan konkluderar hoppningen som antingen "farlig" eller "inte farlig". Och det är det senare jag vill åt, förklarar hon i tidningsartikeln.
    
Här ser man samma häst som ovan, fast i nästa klass på samma tävling. Eftersom den är lugnare och mer ”kontaktbar” kan Susan lägga till en smackning inför kombinationen – utan att den kopplar på flyktinstinkten:


Här är samma oerfarna häst under en träning på Vilhelmsborg. Med det här klippet vill Susan visa att hon tränar väldigt "normalt" när väl den initiala stressen hos hästen är borta. Det hon vill undvika är att hästarna associerar hoppning med flykt, stress och obehag – vilket ofta ger problem längre fram:


Klipp som visar hur Susan tränar vattengrav med en elevs häst, som tidigare var rädd för sådana:


Hästen i klippet nedan var livrädd för vattenmattor.
– De hade försökt att få över den med stark press men ingenting fungerade, berättar Susan.
Filmen visar hur hästen får lära sig att stå på vattenmattan och att lyfta den med tänderna (!), allt för att bryta den tidigare så negativa associationen. I dag hoppar den vatten utan problem:


Vill du veta mer om Susans system och hur hennes, för många provocerande, idéer har tagits emot av hennes forna tävlingskollegor? Missa inte reportaget i Hippson nummer 5 2016!
  
Läs mer om och beställ Hippson nummer 5 2016
Läs hela artikeln med Susan Kjærgård i det digitala arkivet (kräver prenumeration)


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2250 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 8800 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 10943 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9279 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2578 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6828 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6388 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1453 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2817 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5773 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.