Hoppstjärnan Eric Lamaze kämpar mot hjärntumören – vann GP: "En dröm att vara tillbaka"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-06-10

Eric Lamaze you are a hero 💪 Press Conference of the RBC Grand Prix - Spruce Meadows

Publicerat av Steve Guerdat Söndag 9 juni 2019

Hoppstjärnan Eric Lamaze kämpar mot hjärntumören – vann GP: "En dröm att vara tillbaka"

Den kanadensiska hoppryttaren Eric Lamaze kämpar mot en hjärntumör. Han var sjuk redan när han red VM i Tryon förra året, men det är först nyligen som han har kommenterat det offentligt. I helgen gjorde han en känslosam comeback i Spruce Meadows – och vann Grand Prix of Canada.

Helgens tävling i Spruce Meadows var den första sedan den 51-årige hoppstjärnan berättat om cancern offentligt. Under ett och ett halvt år har han kämpat mot sjukdomen. Efter VM i USA förra året tog han en paus från tävlingsbanorna under ett halvårs tid. I mars var han tillbaka och startade bland annat Global Champions Tour i Miami och i Windsor i England. Men målet har hela tiden varit att tävla i Spruce Meadows, platsen där han vunnit några av karriärens största segrar på hemmaplan. Att bara delta är en bedrift i sig, men Eric slog de andra ryttarna på fingrarna och vann RGC Grand Prix of Canada, tillsammans med hästen Chacco Kid.

"En dröm att vara tillbaka"
Eric har inte berättat vad det är för behandlingar som han har gått, eller går, igenom eller hur prognosen ser ut. Han säger till Calgary Sun att hans balans, energinivå och reflexer är påverkade.
– Nu handlar det om att försöka få tillbaka känslan och att känna mig konkurrenskraftig igen. Jag var inte borta så länge men att komma tillbaka var definitivt svårare än vad jag hade förväntat mig. Vi har haft våra strider, men här är jag och det gör mig väldigt glad, säger han till tidningen.
– Att vara här (Spruce Meadows, reds. anm) är en dröm, när jag ser tillbaka på det senaste året. Det är lite känslosamt.

Mållös Guerdat hyllar Lamaze
Eric har representerat Kanada under sju VM och tagit individuellt OS-guld 2008 och OS-brons 2016. Hans långsiktiga mål är att delta under OS i Tokyo 2020.
– Jag har inga ord. Det han har gjort är mer än vad någon annan atlet troligtvis gjort i sitt liv. Jag är hedrad över att ha honom som vän. Jag är så glad att se att han är tillbaka och att se honom vinna en klass som den här, säger Steve Guerdat, som kom tvåa med SWB-stoet Bianca efter Eric i Grand Prix-klassen (se intervjun ovan).

Till intervjun i Calgary Sun


Eric Lamaze under VM i Tryon. Foto: Tomas Holcbecher

Mer i Hippson-TV

En helt vanlig hopptävling – på stranden(!)

Att rida på stranden är något alldeles speciellt. Tänk då att tävla med ljudet av havets vågor i bakgrunden! I dagarna var det verklighet, då det arrangerades en hopptävling på stranden i Erquy i nordvästra Frankrike. Det var dessutom tioårsjubileum för tävlingen. Visst ser det härligt ut? Se fler klipp nedan.


Sett 171 ggr

Ledsagarhästen Flirty tog flyget med matte – så gick resan

Ledsagarponnyn Flirty tros vara den första miniatyrhästen i amerikansk flyghistoria att äntra en kommersiell flygning. Inside Edition var där för att för att bevittna det stora ögonblicket – spana in klippet för att se hur det gick till från start till landning.


Sett 1953 ggr

400 veterinärer saknas: "Åkte 14 mil för att skriva ett recept"

Närmare 400 veterinärer saknas i Sverige. Det visar Svensk djursjukvårds senaste branschrapport. Svårast är det att rekrytera distriktsveterinärer till mindre orter. På måndagen tog TV4 Nyheterna upp frågan.


Sett 1283 ggr

Överraskningsmulan Mulle Meck – en framtida hoppstjärna?

För tre år sedan överraskade den nyinköpta ponnyn Rut Lunds civila ryttarförening när hon födde en liten mula. Sedan dess har mulan Mulle Meck fått äran att bli Skånes ridsportförbunds maskot. I år har hans utbildning tagit fart, vilket inte minst syns i den snabba löshoppningen ovan. 


Sett 3581 ggr

Fyrbenta poliskollegor som verkar gilla varandra skarpt

Polishunden Loki får en välgörande massage av sin fyrbenta kollega, polishästen Inverness. En skön avslutning på en lång arbetsdag på "kontoret". Det är den skotska polisen som bjuder på det roliga klippet på sin Facebooksida.


Sett 2096 ggr

Ensamma ponnyn med abnormt förvuxna hovar har fått ett hem – för resten av livet

Den internationella sajten The Dodo, som publicerar klipp om djur och djurväldfärd, har i skrivande stund fått hela 460 000 reaktioner och 30 000 kommentarer på det här klippet från i måndags förra veckan.


Sett 16379 ggr

Auktionerade ut häst till förmån för skadad ryttarkollega

I augusti skadade sig den irländska hoppryttaren Kevin Babington allvarligt i samband med tävling. Han vårdas på sjukhus för skador på ryggmärgen.
  
Såldes för en rejäl summa
För att stötta Kevin har vänner och ryttarkollegor, bland dem Shane Sweetnam, gått samman och köpt hästen Fairy Tale för att kunna sälja den och skänka pengarna till en fond som startats efter olyckan. Hästen auktionerades ut i fredags och pengarna går till Kevin Babington och hans familj. Fairy Tale auktionerades ut vid "The Ten Auction", han såldes för 257 000 dollar varav 137 000 går till
Kevin Babingtons fond.


Sett 2842 ggr

Terrängträning utan huvudlag

Amerikanska Melanie Ferrio-Wise och hennes häst Wings, även kallad "Vlad", väcker åter uppmärksamhet. Den här gången har de varit på terrängträning – och hoppar utan huvudlag.


Sett 5176 ggr

Så blir du följsam i sadeln: ”Tänk att allt du vill att hästen ska göra – det speglar du med din kropp”

Hållbara ryttare 3, del 3: Vi har kommit fram till tredje delen av serien ”Hållbara ryttare”, därmed är det dags för Saab Team Sweden Dressages Jeanna Högberg att få sin sits analyserad av Maria Terese Engell. Dessutom berättar professor Lars Roepstorff mer om ämnet biomekanik.


Sett 2918 ggr

Höbalen får ett nytt användningsområde

Är man liten kan en höbal fungera alldeles utmärkt när det kliar på magen. Visst ser det ut att riva sådär lagom mycket, den lilla ponnyn har verkligen fått in den rätta tekniken.


Sett 3825 ggr