Hoppstjärnan Eric Lamaze kämpar mot hjärntumören – vann GP: "En dröm att vara tillbaka"

Hippson-TV

Hippson News

Publicerad: 2019-06-10

Eric Lamaze you are a hero 💪 Press Conference of the RBC Grand Prix - Spruce Meadows

Publicerat av Steve Guerdat Söndag 9 juni 2019

Hoppstjärnan Eric Lamaze kämpar mot hjärntumören – vann GP: "En dröm att vara tillbaka"

Den kanadensiska hoppryttaren Eric Lamaze kämpar mot en hjärntumör. Han var sjuk redan när han red VM i Tryon förra året, men det är först nyligen som han har kommenterat det offentligt. I helgen gjorde han en känslosam comeback i Spruce Meadows – och vann Grand Prix of Canada.

Helgens tävling i Spruce Meadows var den första sedan den 51-årige hoppstjärnan berättat om cancern offentligt. Under ett och ett halvt år har han kämpat mot sjukdomen. Efter VM i USA förra året tog han en paus från tävlingsbanorna under ett halvårs tid. I mars var han tillbaka och startade bland annat Global Champions Tour i Miami och i Windsor i England. Men målet har hela tiden varit att tävla i Spruce Meadows, platsen där han vunnit några av karriärens största segrar på hemmaplan. Att bara delta är en bedrift i sig, men Eric slog de andra ryttarna på fingrarna och vann RGC Grand Prix of Canada, tillsammans med hästen Chacco Kid.

"En dröm att vara tillbaka"
Eric har inte berättat vad det är för behandlingar som han har gått, eller går, igenom eller hur prognosen ser ut. Han säger till Calgary Sun att hans balans, energinivå och reflexer är påverkade.
– Nu handlar det om att försöka få tillbaka känslan och att känna mig konkurrenskraftig igen. Jag var inte borta så länge men att komma tillbaka var definitivt svårare än vad jag hade förväntat mig. Vi har haft våra strider, men här är jag och det gör mig väldigt glad, säger han till tidningen.
– Att vara här (Spruce Meadows, reds. anm) är en dröm, när jag ser tillbaka på det senaste året. Det är lite känslosamt.

Mållös Guerdat hyllar Lamaze
Eric har representerat Kanada under sju VM och tagit individuellt OS-guld 2008 och OS-brons 2016. Hans långsiktiga mål är att delta under OS i Tokyo 2020.
– Jag har inga ord. Det han har gjort är mer än vad någon annan atlet troligtvis gjort i sitt liv. Jag är hedrad över att ha honom som vän. Jag är så glad att se att han är tillbaka och att se honom vinna en klass som den här, säger Steve Guerdat, som kom tvåa med SWB-stoet Bianca efter Eric i Grand Prix-klassen (se intervjun ovan).

Till intervjun i Calgary Sun


Eric Lamaze under VM i Tryon. Foto: Tomas Holcbecher

Mer i Hippson-TV

Beställde snabbmat till häst – blev bjudna på morötter

Engla Månsson och Erika Andersson bestämde sig för att ta en sväng förbi McDonalds och köpa med sig lite mat under ridturen. Besöket blev mycket uppskattat av personalen i restaurangens drive-in, som erbjöd hästarna både vatten och morötter.
– Vi fick ett härligt bemötande. Alla blev väldigt glada när vi kom dit och ville komma fram och hälsa, berättar Engla.
Även hästarna skötte sig exemplariskt.
– De var lugna, nyfikna och verkade nöjda, säger hon.


Sett 3215 ggr

Alice, 4 år, uttrycker det vi alla känner när Peder rider felfritt

När Peder Fredricson rider felfritt är det svårt att inte jubla. Fyraåriga Alice Cajback uttrycker det vi alla känner i en serenad av känslor. 

Klippet är från när Peder vann den stora GP-hoppningen på lördagskvällen, på Stockholms stadion. Alice Cajback har vuxit upp med ridsporten nära, på Hästhuset i Gnesta, då hela hennes familj håller på med hästar. ”Alice är en teaterapa som inte skäms för att tydligt visa när hon gillar det hon ser”, säger mamma Jennifer skämtsamt, appropå känslostormen som ses i klippet.

Alice hänger ofta med sin gudmor Beatrice Dengg och sin moster Gabriella Holgersson på olika tävlingar och det är Beatrice som står bakom kameran. Missa inte klippet ovan.


Sett 2918 ggr

Se Malin och Peder tampas om GCT-segern sida vid sida: ”En fantastisk avslutning!”

Ingen Hippson-läsare har väl kunnat undgå att Peder Fredricson och ”Allan” vann GCT i Stockholm under lördagskvällen, med Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana på silverplats. Arrangören bjuder på ett klipp där deras omhoppningar visas sida vid sida. Visst blir det tydligt var Peder går om?


Sett 2894 ggr

Se Peders makalösa omhoppning – med Christian K

Peder Fredricson har haft en enastående helg i Stockholm. Tillsammans med H&M Christian K avslutade han det hela med att ta hem söndagens stora 1,55-klass. Missa inte den makalösa omhoppningen – och upplev stämningen och känslan på Stadion.


Sett 7118 ggr

NY BOKSERIE för ryttare: Toppa ditt tävlande

Lagom till sommaren drar i gång på allvar lanserar Hippson en helt ny bokserie. Denna gång är det tävlingsridning som är i fokus. Läs om hur du bäst planerar för att prestera, hur du blir vassast på tävlingsplatsen och ta del av konkreta tips för att kunna analysera och ta nästa steg i din ridning. Serien passar såväl hopp- som dressyrryttare!


Sett 113 ggr

Återupplev magin på Stadion – se Peders omhoppning

Det blev en helt perfekt avslutning på GCT i Stockholm. Peder Fredricson bevisade än en gång varför han är en av världens bästa ryttare. Och H&M All In – den hästen har vingar!
  
Se den magiska omhoppningen, hör kommentatorernas hyllningar till Peder och hur publiken jublade så att det hördes långt utanför Stadion. Häng med och återupplev lördagskvällens magi när Peder Fredricson vann Global Champions Tour GP.


Sett 7332 ggr

Malin hoppas att Stockholm ska ge henne en GP-seger

Malin Baryard Johnsson är klar för lördagskvällens Grand Prix. Därmed kan hennes önskan och förhoppning fortfarande gå i uppfyllelse – att Stockholm ska ge henne en GP-seger. Arrangören har fått en pratstund med Malin inför lördagens GP. Hon berättar om när hon började rida, kärleken till hästarna, glädjen att få tävla inför hemmapublik och vad hennes förhoppningar är inför kvällens GP.


Sett 858 ggr

Lösa hästar anslöt sig till ridlektionen på stranden: "Väljer ofta att vara med"

När Stenungsunds ridklubb hade lektion på stranden, som även råkar ligga i sommarhagen, valde några av hästarna som var lediga att frivilligt ansluta till lektionen. Givetvis visste de precis vad de skulle göra, och höll både säkerhetsavstånden och följde efter på en fin, rund volt.


Sett 23259 ggr

Peder Fredricson gäst i Efter fem: ”Samspelet mellan hästen och ryttaren det viktigaste”

Peder Fredricson är på plats i Stockholm för att rida GCT på Stadion. Under onsdagen gästade han Malou von Sivers i TV4-programmet Efter fem. Där berättade han bland annat om All Ins karaktär och om hur han tänker när han söker nya talanger. Kemin mellan häst och ryttare är det viktigaste, och det kanske inte är de bästa hästarna han tycker om mest. Se klippet ovan.


Sett 5332 ggr

83-åriga Joan rider fortfarande: "Hästarna är mina vänner och de är mindre bekymmer än män"

83-åriga Joan Sinclair har ridit hela sitt liv, hon red till skolan och hjälpte pappa med boskapen från hästryggen. Nu har hon överlevt två makar och rider fortfarande.
– Det är bättre än att gå och jag har alltid gjort det, säger hon i klippet.


Sett 2623 ggr