"Jaggan" gick från Breeders till Hovstallet

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-10-13

Mopedbilar och hästekipage har två saker gemensamt. De har varningstriangel baktill och är flitigt förekommande på Östermalm.

Publicerat av Östermalmsnytt Måndag 8 oktober 2018

"Jaggan" gick från Breeders till Hovstallet

Enhälja Golden Jaguar föddes på en gård utanför Grillby och skulle bli Victor A. Victors nya fälttävlansstjärna. Men "Jaggan" själv hade andra planer och husse anpassade sig. 

Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
  
Jaggan, som han kallas i stallet, föddes på midsommarafton 2010 och är efter Jaguar Mail – Acapulco Gold.
– Jag red in honom och kvalade till Breeders i fälttävlan två år i rad. Första året, när han var fyra, kunde vi stalla upp hos en kompis nära tävlingsplatsen. Men som femåring fick han bo i tävlingsstallet och trivdes inte. 


Jaggan som ettåring på bete. 
  
Blev en stressig upplevelse
När Victor ser tillbaka på Breeders minns han hur stressad Jaggan blev, med huvudet uppe i luften och väldigt hingstig. 
– Jag tror att han blev maxad i huvudet på något sätt. Det var inget fel på honom, han var hur fräsch som helst. Men det blev soppatorsk och han var inte glad, förklarar han. 
Väl hemma fick hästen en månads vila efter äventyret, med hopp om att han skulle få tillbaka glädjen igen. 


På plats i Flyinge för Breeders. 
  
Svårt att sälja en oridbar häst 
Trots den långa vilan fanns det ingen bjudning när husse hoppade upp. Jaggan ville inte gå fram för skänkeln och blev svår att rida. 
– Jag kunde inte rida honom och inte heller sälja. Man kan ju inte sälja en häst som inte vill bli riden. Så jag grubblade i två månader och till slut fastnade blicken på den gamla timmersläden nere vid lösdriften.


Tillsammans med Victor i terrängen. Foto: Therese Hübner
  
Körningen är valackens val
Victor beslutade sig för att köra in Jaggan och fick en entusiastisk häst på köpet. 
– Det glittrade till i ögonen på honom, han fick bjudning och visade glädje. Han gillade det från första stund och vi har inte haft ett enda bakslag.
Via vänner som arbetar på Hovstallet kunde Victor presentera Jaggan som körhäst och för två veckor sedan såldes han dit. 
– Vilken resa det har varit att finna vad han trivs med. Det har varit jättekul och hans blick var underbar att se när vi var och hälsade på, avslutar Victor. 
  
Fotnot: I klippet ovan är Jaggan den vänstra hästen som stolt drar vagnen på Östermalm. 

Mer i Hippson-TV

Forskare vill klona över 40 000 år gammalt föl

Förra sommaren hittades ett ungt föl av den utdöda hästrasen Lenskaya infruset i den sibiriska tundran. Nu ska forskare försöka klona hästrasen, då intakt blod fortfarande finns kvar i den välbevarade fölkroppen.


Sett 1090 ggr

Käpphästarna intog centrala Ystad

I mars skrev vi om Käpphästen Grand Prix som Ystads RK skulle arrangera i Rådhusparken i Ystad. I går var det dags för evenemanget och käpphästarna intog centrala staden, med såväl dressyr som lopp. Ystads Allehanda var på plats och fångade tävlingen på film.

>> Arkiv: Käpphästarna får en egen Grand Prix


Sett 374 ggr

Rullskridskodressyr funkar bra med storhäst

Pontus Hugossons klipp, där han utmanade Patrik Kittel i rullskridskodressyr med minihäst, blev en viral succé. Det var i samband med världscupfinalen i Göteborg häromveckan som Pontus gjorde Instagram-inlägget som har delats otaligt och setts över 250 000 gånger. Nu följer han upp med ännu ett klipp, den här gången för att visa att rullskridskodressyr inte nödvändigtvis kräver en liten minihäst.


Sett 3158 ggr

Sjukhushästen Hannibal kom på besök

Barnen på Ronald McDonalds hus vid Linköpings sjukhus fick ett riktigt finbesök i veckan. Det var Louise E Chatteli – dagen till ära utklädd till påskkärring – som kom på besök tillsammans med hästen Hannibal, kaninen Lillefot och hunden Chip. Louise åker runt på turné med sina djur och besöker barn på sjukhus.
– Syftet är att sprida glädje. Jag har någonting jag kan dela med mig av, säger Louise till
Vt.se.


Sett 1100 ggr

Leker med byten på galoppbanan

Malin Wahlkamp Nilsson leker fram byten med hästen Dante på galoppbanan. Visst ser det svåra lekande lätt ut för ekipaget? Malin är beridare hos Patrik Kittel och vann nyligen såväl Grand Prix som Grand Prix Special med hästen Eddieni. Detta i Nieuw en Sint Joosland, Nederländerna.


Sett 5201 ggr

Felicia Grimmenhag: "Jag fick en andra chans i livet"

I måndags gästade pararyttaren Felicia Grimmenhag programmet "Efter fem" i TV4. Felicia berättar om olyckan, hur hon hittade drivkraften att ta sig tillbaka till sadeln igen och vilka mål hon har framöver. Vi får även se henne rida lätt i trav – utan ben! Visst är hon grym? Missa inte det inspirerande klippet ovan.


Sett 3232 ggr

Stilig överkurs – som kostade matte dressyrsegern

När Stephanie Gustafsson årsdebuterade i Msv B:2 på Ljungby ridklubb, med sin tioåriga SWB-valack CheWalpurgis, blev den sista uppridningen på medellinjen lite FÖR bra. Han fick nämligen ”feeling” och visade att seriebyten är plättlätt, varför finns inte det med i programmet?
  
Är lika glad ändå
Eller som matte skrev när hon delade klippet ovan i Facebook-gruppen Dressyrsnacket:
”När hästen bestämmer sig för att lägga in lite svårare saker på uppridningen 🤦. För övrigt kostade det oss segern🤣, men lika glad e man ju för det 🥰🥰!”
  
Chockad över lugnet
Stephanie berättar mer när vi på Hippson hör av oss:
”För mig var det lite chockerade att det gick så bra, lugnt och sansat. Inridningarna brukar vara en av våra säkra rörelser, så jag rätade upp men då byte han i stället. Så chokad som jag var tänkte jag att ”då byter vi väl tillbaka igen”. Och han var med på noterna och så himla nöjd över sig själv, som man ser på videon!
Även om det kostade oss segern kan man inte annat än ha ett leende på läpparna när man sitter på denna herre, som har varit i min ägo i åtta år.”


Sett 40109 ggr

Lipizzanern Neapolitano Nima I fyllde 40 år – se hyllningen till hingsten

Hingsten Neapolitano Nima I, född 1979, fyllde nyligen 40 år (!). Hästen, som bor på Spanska ridskolan i Wien, är världens äldsta lipizzanerhingst som finns registrerad hos LIF (Lipizzan National Federation). Detta skriver Kronen Zeitung. 


Sett 15077 ggr

När hästen skakar av sig tränset precis efter GP-hoppningen...

Just nu sprids klippet ovan, där den amerikanska toppryttaren Richard Spooners häst skakar av sig tränset direkt efter en GP-klass. Snacka om att både ryttare och häst hantera det hela hur coolt som helst.


Sett 29639 ggr

Patrik Kittel om att ständigt utveckla sig själv som ryttare: ”Jag måste jobba med att inte deppa ner mig”

Hållbara ryttare 2, del 4: Fjärde delen av serien ”Hållbara ryttare”, om mental träning, tar upp personlig utveckling. För hur vi är som människor, och hur vi tar hand om oss själva och andra, påverkar våra möjligheter att lyckas. Här ger landslagsryttarna i Saab Team Sweden Dressage sin syn på detta.


Sett 3851 ggr


Galleriet på Hippson Market