"Jaggan" gick från Breeders till Hovstallet

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-10-13

Mopedbilar och hästekipage har två saker gemensamt. De har varningstriangel baktill och är flitigt förekommande på Östermalm.

Publicerat av Östermalmsnytt Måndag 8 oktober 2018

"Jaggan" gick från Breeders till Hovstallet

Enhälja Golden Jaguar föddes på en gård utanför Grillby och skulle bli Victor A. Victors nya fälttävlansstjärna. Men "Jaggan" själv hade andra planer och husse anpassade sig. 

Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
  
Jaggan, som han kallas i stallet, föddes på midsommarafton 2010 och är efter Jaguar Mail – Acapulco Gold.
– Jag red in honom och kvalade till Breeders i fälttävlan två år i rad. Första året, när han var fyra, kunde vi stalla upp hos en kompis nära tävlingsplatsen. Men som femåring fick han bo i tävlingsstallet och trivdes inte. 


Jaggan som ettåring på bete. 
  
Blev en stressig upplevelse
När Victor ser tillbaka på Breeders minns han hur stressad Jaggan blev, med huvudet uppe i luften och väldigt hingstig. 
– Jag tror att han blev maxad i huvudet på något sätt. Det var inget fel på honom, han var hur fräsch som helst. Men det blev soppatorsk och han var inte glad, förklarar han. 
Väl hemma fick hästen en månads vila efter äventyret, med hopp om att han skulle få tillbaka glädjen igen. 


På plats i Flyinge för Breeders. 
  
Svårt att sälja en oridbar häst 
Trots den långa vilan fanns det ingen bjudning när husse hoppade upp. Jaggan ville inte gå fram för skänkeln och blev svår att rida. 
– Jag kunde inte rida honom och inte heller sälja. Man kan ju inte sälja en häst som inte vill bli riden. Så jag grubblade i två månader och till slut fastnade blicken på den gamla timmersläden nere vid lösdriften.


Tillsammans med Victor i terrängen. Foto: Therese Hübner
  
Körningen är valackens val
Victor beslutade sig för att köra in Jaggan och fick en entusiastisk häst på köpet. 
– Det glittrade till i ögonen på honom, han fick bjudning och visade glädje. Han gillade det från första stund och vi har inte haft ett enda bakslag.
Via vänner som arbetar på Hovstallet kunde Victor presentera Jaggan som körhäst och för två veckor sedan såldes han dit. 
– Vilken resa det har varit att finna vad han trivs med. Det har varit jättekul och hans blick var underbar att se när vi var och hälsade på, avslutar Victor. 
  
Fotnot: I klippet ovan är Jaggan den vänstra hästen som stolt drar vagnen på Östermalm. 
Mer i Hippson-TV

Familjen Hammarströms yngsta stjärna under inlärning: ”Rider när hon frågar efter det”

Blott två och ett halvt år gamla Annabel har att brås på – med flera syskon som tävlar mycket framgångsrikt. I familjen Hammarström fostras kanske ännu en blivande ryttarstjärna.


Sett 102 ggr
Kommentarer

Hästen som finns i varje stall ... lerälskaren!

Jenni Bach Carico har ett sto som heter SC Czantarina – och hon älskar lera. Jenni skriver på Facebook att stoet, som nu är fem år, har älskat ler- och vattenpölar sedan hon kunde gå. Och matte har nog lite att göra efter en dag i hagen.


Sett 9494 ggr
Kommentarer

Vill din häst också ha en ponnykompis i julklapp?

Alltså, när man ser det här klippet – med kommentaren "first snow" – känns det helt okej att det snart är vinter. För hjärtat smälter ju till och med snabbare än snöflingorna som hästen President slickar av sin ponnykompis Mini Cooper. HUR söta?


Sett 6161 ggr
Kommentarer

Pyjamasparty à la ponnyfest

Drygt 90 000 tittare har sett klippet på ponnyerna som firar sin frihet i hagen, med matchande täcken. Deras glädje är väldigt smittande och lyser igenom dataskärmen.


Sett 4981 ggr
Kommentarer

Johanna och Mazy bjuder på ett skratt

Dressyrryttaren Johanna Due-Boje har tävlat framgångsrikt på Mazy Klövenhöj under året. Men för ekipaget handlar det inte bara om att visa upp sig på tävlingsbanorna. Även i de vardagliga sysslorna gäller det att se de roliga. Ungefär som en något uttråkad Mazy gör när hovslagaren är på plats. 
 
Vi skrattar rejält här på redaktionen, vilket charmtroll!


Sett 6744 ggr
Kommentarer

Karriären varade i ett år – men hingsten är fortfarande i form

Under ett års tid dominerade den då treåriga hingsten Galileo galoppbanorna på Irland. Efter åtta starter, sex vinster, en andraplats och en sjätteplacering beslutades det att han skulle få gå i pension. Det var 17 år sedan. 
  
Därefter har hingsten tillbringat sitt liv med fokus på avel och enligt klippet ovan verkar han fortfarande vara nöjd med livet, eller vad säger ni?


Sett 5587 ggr
Kommentarer

Ron Thomson, 79 år, rider varje dag

At the races, Storbritanniens och Irlands största kanal fokuserad på galopp, gjorde i somras ett besök hemma hos Ron Thomson som är 79 år gammal. 
Han har suttit i sadeln hela sitt liv och rider fortfarande varje dag, för honom är det en livsstil och inget han någonsin planerar att ge upp. 
  
Se den härliga intervjun och hör hans inställning i klippet ovan. 


Sett 4828 ggr
Kommentarer

Rid galoppombyten och serier som Patrik Kittel: ”Känn att hästen byter på hjälpen”

Svår nivå, del 4: Avsnitt fyra av fem, i tredje säsongen av Patrik Kittels dressyrskola, handlar om att börja nosa på byten i serier. Landslagsstjärnan visar hur han inleder med enstaka galoppombyten – för att sedan stegvis öka svårighetsgraden.


Sett 3578 ggr
Kommentarer

Westernhästen Ms Dreamy tappar tränset – briljerar på banan ändå

Under en final i reining i samband med American Quarter Horse Association World Show i förra veckan tappade hästen Ms Dreamy sitt träns.
  
Den rutinerade ryttaren Dan Huss låtsas som ingenting, plockar upp tränset så att det inte är i vägen och lägger det ungefär som en halsring, sedan är det bara att fortsätta. Imponerande, eller hur?
  
Dessutom var detta den sista tävlingen för stoet, nu väntar pensionering. Vilket härligt avslut på tävlingskarriären!


Sett 12620 ggr
Kommentarer

Oliwer, ett år, är redan en riktig hästkarl: ”Han älskar att sopa, kratta och greja i stallet”

Oliwer Andersson Larsson är bara lite mer än ett år gammal. Men han är redan en riktig liten hästkarl, och hjälper gärna mamma Malin i stallet. Efter bästa förmåga…


Sett 4549 ggr
Kommentarer


Galleriet på Hippson Market

Husbloggare

Alvin retades – vill inspirera andra killar att börja rida

Gästbloggen

Mitt åttonde Golega

Portugal-bloggen

Tisdag!

Therese

Till Husbloggarna