"Jaggan" gick från Breeders till Hovstallet

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-10-13

Mopedbilar och hästekipage har två saker gemensamt. De har varningstriangel baktill och är flitigt förekommande på Östermalm.

Publicerat av Östermalmsnytt Måndag 8 oktober 2018

"Jaggan" gick från Breeders till Hovstallet

Enhälja Golden Jaguar föddes på en gård utanför Grillby och skulle bli Victor A. Victors nya fälttävlansstjärna. Men "Jaggan" själv hade andra planer och husse anpassade sig. 

Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
  
Jaggan, som han kallas i stallet, föddes på midsommarafton 2010 och är efter Jaguar Mail – Acapulco Gold.
– Jag red in honom och kvalade till Breeders i fälttävlan två år i rad. Första året, när han var fyra, kunde vi stalla upp hos en kompis nära tävlingsplatsen. Men som femåring fick han bo i tävlingsstallet och trivdes inte. 


Jaggan som ettåring på bete. 
  
Blev en stressig upplevelse
När Victor ser tillbaka på Breeders minns han hur stressad Jaggan blev, med huvudet uppe i luften och väldigt hingstig. 
– Jag tror att han blev maxad i huvudet på något sätt. Det var inget fel på honom, han var hur fräsch som helst. Men det blev soppatorsk och han var inte glad, förklarar han. 
Väl hemma fick hästen en månads vila efter äventyret, med hopp om att han skulle få tillbaka glädjen igen. 


På plats i Flyinge för Breeders. 
  
Svårt att sälja en oridbar häst 
Trots den långa vilan fanns det ingen bjudning när husse hoppade upp. Jaggan ville inte gå fram för skänkeln och blev svår att rida. 
– Jag kunde inte rida honom och inte heller sälja. Man kan ju inte sälja en häst som inte vill bli riden. Så jag grubblade i två månader och till slut fastnade blicken på den gamla timmersläden nere vid lösdriften.


Tillsammans med Victor i terrängen. Foto: Therese Hübner
  
Körningen är valackens val
Victor beslutade sig för att köra in Jaggan och fick en entusiastisk häst på köpet. 
– Det glittrade till i ögonen på honom, han fick bjudning och visade glädje. Han gillade det från första stund och vi har inte haft ett enda bakslag.
Via vänner som arbetar på Hovstallet kunde Victor presentera Jaggan som körhäst och för två veckor sedan såldes han dit. 
– Vilken resa det har varit att finna vad han trivs med. Det har varit jättekul och hans blick var underbar att se när vi var och hälsade på, avslutar Victor. 
  
Fotnot: I klippet ovan är Jaggan den vänstra hästen som stolt drar vagnen på Östermalm. 

Mer i Hippson-TV

Benedikte vann tävling – rider lektion för toppryttare på sin fjordhäst

I julas deltog Benedikte Palm i en tävling hos Blue Hors. Hon vann, och priset var att hon fick rida lektion för den danska ryttaren Daniel Bachmann Andersen. Daniel är rankad nia i världen tillsammans med hästen Blue Hors Zack. Med sig till privatlektionen tog Benedikte sin fina fjordhäst, Dorella Fjordlyst. Se hur det gick här ovan.


Sett 3022 ggr

Skottkärran vs. hästägaren: 1–0

Vi har alla varit där, puttandes den överfyllda skottkärran uppför rampen till gödselstacken. Oftast går det bra – men inte för den här ryttaren… Visst är ridsporten glamorös?


Sett 2754 ggr

Det är snabba vändningar med unghästar

Över en miljon visningar har Chrisanna Hancocks klipp fått på Facebook. Hon rider sin unghäst hemma i Dunedin på Nya Zeeland, men det tar snabbt stopp. Eller som hon själv beskriver det i texten – det finns inget som gör dig så ödmjuk som att rida unghästar.


Sett 13564 ggr

Hästar njuter i snö, rejält med snö

Det har kommit rejäla snöfall den senaste tiden både i Sverige och ute i Europa. Manuel Klingseisen bor i Tyrolen, och där njuter hästarna av att busa runt i över en meter snö. 


Sett 22544 ggr

Longera barnen går också bra

När hästarna är färdiglongerade då är det bara barnen kvar – och det funkar ju finemang det också!


Sett 5257 ggr

Tidigare vild mustang blev årets häst i USA

Sina första sex år levde mustangen Cobra i det vilda, men sedan dess har hans ägare Marsha Hartford-Sapp tränat honom med försiktighet och respekt. Vid det Amerikanska ridsportförbundets ryttargala tilldelades han pris för årets häst.


Sett 8059 ggr

Peder Fredricson berättar sin sanning i SVT

På söndag är Peder Fredricson gäst hos SVT och Anna Hedenmo i programmet "Min sanning". Men redan nu kan Hippson bjuda på ett klipp från programmet, där Peder pratar om hur det är att ta emot nya hästar.
– Man ska komma ihåg att det är djur med känslor och minnen, säger han bland annat.

Programmet sänds i SVT 2 på söndag den 20 januari klockan 20.00 och finns på SVT Play från och med söndag klockan 02.00.

Foto: Torbjörn Haag/SVT


Sett 6496 ggr

Ömhetsbetygelse till alla stallets hästar

Den här lilla gullungen är rättvis och ger alla stallets hästar lika mycket kärlek – puss och klapp på er allihop.


Sett 11693 ggr

Reporter testar skijoring: "Vilken adrenalinkick!"

I samband med alpina VM i Åre i februari kommer den gamla mästerskapsgrenen skijoring tillbaka. En rad skidåkare ska tolka efter häst i full galopp, på skidor i bana och över hopp. I klippet ovan testar TV4:s reporter Marcus Noterius den klassiska sporten. Läs mer om VM och skijoring här.


Sett 5498 ggr

Meija, tre år, fick en ponny av tomten – se hennes första galopp här

Meija Juberg är tre och ett halvt år gammal och bor i Vimmerby. Hennes högsta önskan var att få en ponny i julklapp. Och på julafton gick drömmen i uppfyllelse. Tomten överraskade henne med shettisen Elektra.
– Meija blev otrolig glad, hon blev helt tyst! Och då ska ni veta att hon är en riktig pratkvarn, säger mamma Nikita.


Sett 9548 ggr


Galleriet på Hippson Market