Johanna Due-Boje och Mazy – minitrav vs. kraftpaket

Hippson-TV

Dressyr

Publicerad: 2017-01-09

Johanna Due-Boje och Mazy – minitrav vs. kraftpaket

Dressyrryttaren Johanna Due-Boje har för vana att värma upp hästarna hon rider i en avslappnad trav på raka linjer. Här berättar hon om "minitraven" och låter sedan hästen Mazy växla om till samlad trav.


Berätta, vad ser vi i klippet?
– Man ser en väldigt avslappnad Mazy i sin "minitrav" som jag är väldigt noga att värma upp i. Samt hennes uttrycksfulla, spänstiga och samlade trav som är full av power.
  
Förklara skillnaden i takt och tempo.
– Den första traven är en trav som sliter minimalt på hästen. Mazy, och även alla mina andra hästar, får alltid värma upp muskler och leder i denna trav på raka linjer. Precis som man själv gör i början av en löprunda! Jag brukar kalla det "minitrav" eftersom jag vill att hon ska trava med så lite ansträngning som möjligt.
– Mazy har otroligt mycket gång och vilja, så det gäller att skynda långsamt i uppvärmningen för att förebygga skador. Hon tar gärna i mer än vad man ber henne om, så jag försöker växla mycket mellan minitraven och hennes stora och flashiga trav. Detta för att arbetet inte ska bli för krävande för vare sig hennes kropp eller hjärna. Hon är ett sto när de är som allra bäst. Hon bara vill och vill!
  
Hur känns det för dig som ryttare?
– Man kan väl säga att skillnaden är väldigt stor, men härlig på båda sätt. Jag älskar att bara kunna lulla runt i den lugna och avslappnade traven minst lika mycket som jag älskar känslan av ett riktigt kraftpaket under mig. Mazy är väldigt rolig på det sättet också, att hon är otroligt lugn så länge man joggar. Men ju mer man rider desto känsligare och mer "på g" blir hon. Hon älskar verkligen att jobba.
  
Varför övar du på detta?
– Att kunna ha en bra framridning är bland det viktigaste och största ansvaret man har som ryttare mot sin häst, för att kunna förebygga skador. Ordentlig framskrittning och lugn jogg i trav och galopp är otroligt viktigt. Vissa hästar får man öva länge innan de kan trava riktigt smått, men det är absolut inget man får slarva med. Man ser tyvärr väldigt många ryttare som är stressade i sin framridning och vill att allt ska se så häftigt och flashigt ut som möjligt från det att man tar tyglarna, men det lönar sig både på kort och lång sikt att ha lite is i magen.
– Jag tror att om man på en tävling skulle se mig och Mazy under den första halvtimmen av vår framridning, då skulle man aldrig tro att hon är en häst som skulle gå in och vinna klassen. Att dessutom mitt i passen kunna lägga in lite trav, galopp eller så klart skritt på halvlång tygel tyder på att hästen kan coola ner snabbt och därför är avslappnad i sitt arbete.
Mer i Hippson-TV

Se när Tove och Holly behåller lugnet i mötet med vargen

Förra fredagen var Tove Muhrbeck ute och red på sin häst Holly i Södertörn, utanför Stockholm. Plötsligt dyker en varg upp framför dem, och Tove tar upp telefonen för att filma mötet. Vargen följer efter Tove och Holly en bra bit på stigen, Holly håller sig lugn men blir lite spänd av dess närvaro.


Sett 4 ggr
Kommentarer

Thea får hjälp av idolen Peder Fredricson

I kvällens Lilla Sportspegeln får tittarna följa med Thea Gånehed och hennes ponny Woody när de tävlar Grand Prix på Elmia. Och hon får hjälp av självaste Peder Fredricson. Programmet sänds i Barnkanalen 18.30 och finns därefter på Barnplay.se.


Sett 2400 ggr
Kommentarer

25 år med SIHS på drygt tio minuter

I år fyller Sweden International Horse Show 25 år. I tre nostalgiklipp får vi följa med på en tidsresa genom åren. Hästar vi minns, hissnande shownummer och roliga inslag. Bland annat kan man i ett av klippen se en viss programledare, tillika make till tävlingens sportchef Malin Baryard Johnsson. 


Sett 1533 ggr
Kommentarer

Kristian von Krusenstierna: ”Nära att det inte blev något Friends för mig och Adde”

Kristian von Krusenstierna och It's ad Hoc, "Adde", har kvalat till finalen av Dressage Power Future Stars som avgörs under Sweden International Horse Show. Men när Kristian ska träna med Adde i ridhuset möts han plötsligt av en stor, eller liten, överraskning...


Sett 9056 ggr
Kommentarer

Sara Algotsson Ostholt drillar papporna: “Låt inte benen hänga som spaghetti”

I tisdagens avsnitt av TV3- och Viafree-serien Det stora hoppet är fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt gästtränare. Och när hon står på marken och ger instruktioner gäller det att hålla fokus. Missa inte förhandsklippet ovan där en av papporna får lära sig vad ”mantag” är.


Sett 3799 ggr
Kommentarer

Fälttävlansryttaren Mateusz Dziurla: "Jag var så himla rädd"

I det fjärde avsnittet av Corren.se:s program ”Hästkrafter” möter Elli Moback fälttävlansryttaren Mateusz Dziurla. Han berättar bland annat om hur rädslan för att misslyckas på hästryggen har förvandlats till en vilja att vinna. Se avsnittet ovan.


Sett 3579 ggr
Kommentarer

Johanna Due-Boje om enhandsfattningen: ”Krävs inte skarpa bett och styrka”

I ett klipp på Instagram visar Johanna Due-Boje ett träningspass med den tioåriga valacken Qazino (se ovan). Där rider hon med enhandsfattning. Vi ringde upp Johanna för att få veta mer.


Sett 5843 ggr
Kommentarer

Sy knoppar som Johanna Due-Boje: ”Tar tio minuter och sitter som berget”

Dressyrryttaren Johanna Due-Boje demonstrerar knoppning på valacken Qazino. Fem flätor, nål och tråd och vips så är han redo för tävlingsbanan.
– Det tar mig tio minuter och är lika smidigt som att använda gummisnoddar, säger Johanna, som berättar mer här nedan.


Sett 12984 ggr
Kommentarer

Stephanie Holmén och Sparven glänser i Stuttgart

I lördagens stjärntäta 1,55-klass i Stuttgart var det Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow som lyste starkast. De svenska världscupryttarna – Peder Fredricson, Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann – tog sig inte till omhoppning. Men "Steffi" och Sparven briljerade, dubbelnollade och placerade sig som nummer sju av drygt 50 startande. Spana in den otroligt snygga rundan här ovan!


Sett 2559 ggr
Kommentarer

Video: Häng med på Michael Jungs segerrunda i inomhusfälttävlan

Det var inte bara världscupen som gällde vid meetinget i Stuttgart. I onsdags reds det även fälttävlan inomhus och i klippet ovan får vi hänga med under den spektakulära segrrundan.
  
Världsettan Michael Jung med Corazon imponerar och är snabbast runt banan till hemmapublikens jubel. Skruva upp ljudet och ta in den härliga stämningen!


Sett 4633 ggr
Kommentarer


Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Ett livstecken!

Therese

Id-märkning av föl, flytta hemifrån och en fundering

Avelsbloggen

Paris here we come!

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna