Linda Heeds dotter Isabell, sex år, tävlingsdebuterar: ”Hon var så otroligt stolt”

Hippson-TV

Hoppning

Publicerad: 2018-06-11

Publicerat av Stall Heed den 10 juni 2018

Linda Heeds dotter Isabell, sex år, tävlingsdebuterar: ”Hon var så otroligt stolt”

Linda Heeds dotter, Isabell, har ridit med mamma sedan hon var yngre än ett år. Nu har hon en egen ponny och i helgen var det dags för sexåringen att tävla för första gången.
– Hon var jättetaggad, berättar Linda.

Text: Frida Bank
  
I helgen var det pay and jump på Ribersborg i Malmö. Hela supporterteamet från stallet var med för att heja på Isabell, som skulle tävla för första gången.
– Hon började rida innan hon var ett år och har suttit framför mig när jag har ridit mina stora hästar. Det var alltid "mamma, kan vi inte galoppera?" eller "kan vi inte hoppa ett hinder?". Hon har alltid tyckt att det har gått lite för sakta, säger Linda och skrattar.
  
Läromästaren Warre en del av familjen
Det var mormor som övertalade Linda att familjen skulle köpa en ponny till Isabell. Sagt och gjort. Nu är shetlandsponnyn Stenstugu Waramas, eller "Warre" som han kallas, en del av familjen.
– Det är många små barn som har tävlat och haft kul med Warre. Han är fantastisk och har fin galopp, den lilla ponnyn. Det har gjort att hon tycker att det är jätteroligt att rida själv. Isabell känner att hon har koll på läget. 
  
Viktigast att ha roligt
På tävlingsdagen gick Linda banan med dottern tre gånger.
– Hon sa "mamma, nu får du sluta, jag kan banan".
Och det kunde hon. Isabell lotsar snyggt runt ponnyn i galopp över alla hinder.
– Hon var så otroligt stolt och vill göra det igen. Isabell frågade om hon kunde tävla nästa söndag också, men jag sa att då är det faktiskt mammas tur. Då bad hon mig titta i telefonen för att ta reda på när nästa tävling är. Jag försöker bromsa lite, vi får ta det som det kommer i hennes takt. Det viktigaste är att hon tycker att det är kul.
– Resten av teamet sa att hon kunde få åka med dem på tävling nästa gång. Det skulle inte förvåna mig om hon åker i väg själv snart, säger Linda och skrattar.

Arkiv: Linda Heed: "Snart vill hon ha mina hästar..."
Arkiv: Linda Heed siktar på OS 2020

Mer i Hippson-TV

Katten Bosse och hästen Capella kelar gärna med varandra: "Alltid visat ödmjukhet mot katter"

Emma Bengtsson har haft sin häst Capella i tio år. Capella fyller snart 18 år och hon har alltid varit lite sur i box. Emma tror att stoet som ung blev slagen med sopkvastar i stallet där hon då stod.
– Någon ville läxa upp henne och efter det blev hon mycket rädd. Det har satt djupa spår i henne. Förra ägaren och uppfödaren brukade då alltid ha med sig en katt i famnen när hon gick in i boxen för att hästen inte skulle fokusera på om människan skulle göra samma dumma sak igen, och sedan dess har min häst alltid visat ödmjukhet och välvilja mot katter. Speciellt om de vill gosa, som katten Bosse i nuvarande stall, berättar Emma.


Sett 892 ggr

Cyklar runt Europa med sina miniatyrhästar

Emma Massingale cyklar runt i Europa med sina miniatyrhästar i ett släp bakom cykeln. Detta för att samla in pengar till välgörenhet, och för att få folk att le. Se klippet i Hippson-TV, och ta del av de fina bilderna från Emmas Facebooksida.


Sett 983 ggr

Tabitha, 12 år, hoppar redan som en toppryttare – på sin jättehäst: "Fantastisk ridning!"

Det här klippet, på tolvåriga Tabitha Kyle från brittiska Leicestershire som hoppar nioåriga irländaren Grennanstown Sarco Luxhill, har väckt stor uppmärksamhet och beundran i sociala medier. Det är filmat av Clipmyhorse under Chepstow International CSI** för två veckor sedan, där ekipaget vann både speed- och Grand Prix-klassen för childrenryttare. ”Fantastic riding!”, är tv-kanalens kommentar.
  
Hindren är 1,25 meter höga, Tabitha är liten och hästen riktigt stor – men hon styr runt honom lika säkert som vilken vuxen ryttare som helst. Och hon har att brås på, som dotter till de båda professionella fälttävlansryttarna Mark och Tanya Kyle. Parallellt med att Tabitha tävlar children-klasser är hon också en av Storbritanniens mest framgångsrika ponnyryttare.
  
Vill man vara kritisk kan man förstås fråga sig om detta var FEI:s syfte när children-kategorin infördes, det vill säga att barn skulle tävla på oproportionerligt stora hästar i stället för på ponnyer. Men det tar inte ifrån Tabitha hennes bedrift. Snacka om talang – vilken ridning!


Sett 12161 ggr

Kittel fick rida ärevarv till tonerna av Avicii

När Patrik Kittel vann lördagens Grand Prix i Compiègne, Frankrike, blev det så klart ärevarv. Och då bjöd arrangören på svenskklingande ärevarvsmusik. Vad sägs om Avicii på fiol, kanske inte det bästa arrangemanget av låten som vi har hört, men det funkar ändå helt okej både till galopp och passage.


Sett 3817 ggr

Fölet som inte får nog av kramar – smälter allas hjärtan

Den här fölungen är hur social som helst och gillar att kela med sin ägare. "Det här är den bästa dagen i mitt liv", säger kvinnan. Ja, mysigare än så kan det väl knappast bli?


Sett 5622 ggr

Hjälpreda vid hagmockningen – eller?

Att ha en hjälpreda till hands när det är dags att mocka hagen skadar aldrig. Den här hästen är däremot en riktig skojare – och frågan är om den snarare stjälper än hjälper. Se det roliga klippet här ovan.


Sett 2608 ggr

Inta stranden med stil – på en flytande unicorn

Sommaren står för dörren – och vad passar då bättre än lite badinspo till häst? Fram med körgjorden, tömmarna och sist, men inte minst, en uppblåsbar unicorn. Sedan är det bara att sig till närmaste strand för njuta av en stillsam körtur i vattnet.


Sett 3709 ggr

Hampus kör sin nordsvensk med precision

Hampus Jansson har utbildat sig i brukskörning på Strömsholm och med 15-åriga nordsvensken Rusa hjälper han till på föräldragården. Som här när han har tömt en kalvbox. Med precision backar Hampus intill gödselstaden med den hemmagjorda tippvagnen.
Förutom Rusa finns ytterligare en häst på Tvetalunds gård i Västmanland. 
– Vi försöker använda hästarna inom lantbruket där det går. Allt från att hämta halmbalar på släpkärra till att åka runt och stängsla hagar, mota kossor och hämta timmer i skogen.

Se hela filmen så att ni inte missar "statisten" som dyker upp. Ger lite jul- och Kalle Anka-känsla så här i försommarvärmen.


Sett 7350 ggr

Bettina Eistel har inga armar – rider ändå

I detta klipp visar pararyttaren Bettina Eistel att man kan om man vill. Trots att hon inte har några armar tränar och tävlar hon med framgång tillsammans med hästen Fabuleux 5. Se det inspirerande klippet i Hippson-TV. 


Sett 6083 ggr

Rider utifrån sina egna förutsättningar

I det andra avsnittet av Folkspels nylanserade serie "Eldsjälar", får vi följa med till Göteborgs handikappridklubb. Avsnittet handlar om hur alla ska få rida utifrån sina egna förutsättningar. Se klippet i Hippson-TV.


Sett 1440 ggr