Med hunden Spencer som bollkalle slipper Sophie plocka upp spöt: ”Ingen häst bryr sig när han kommer springande”

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2019-02-17

När man tappar spöt och är för lat för att hoppa av hästen 🤣

Publicerat av Bergqvist Equestrian Torsdag 14 februari 2019

Med hunden Spencer som bollkalle slipper Sophie plocka upp spöt: ”Ingen häst bryr sig när han kommer springande”

Vi kan inte låta bli att dela Hippson-läsaren Sophie Bergqvists härliga video, där ursöta hunden Spencer agerar ”spökalle”. Kan man lära dem att bära bommar också…? Hur som helst – missa varken filmen (med ljudet påslaget) eller intervjun nedan!

Text: Anki Yngve
Foto: Privat

Berätta – vilka är du och din hund?
– Mitt namn är Sophie Bergqvist och jag är 32 år, jag hyr en hel stalldel på CJ Dressyrcenter där jag driver min verksamhet Bergqvist Equestrian. Jag tar emot hästar för inridning, tillridning, tävling och försäljning och håller även privatlektioner på en av mina egna tävlingshästar. Ett koncept som har blivit väldigt omtyckt. Hunden heter Spencer och är åtta år.
  
Brukar Spencer sitta med på läktaren?
– Spencer brukar vara med lös inne i ridhuset, jag tycker att det är bra miljöträning för hästarna. Han springer alltid med när jag skrittar fram och av, men så fort jag börjar jobba med en häst har han lärt sig att han ska sitta stilla – så att han inte är i vägen.
– En dag kom han på helt själv att man kunde sitta på läktaren och titta på hästarna och det har han gjort sedan dess. Det är absolut inget vi har tränat på.
  
Hästen blir inte stressad om hunden kommer och ”assisterar”?
– Spencer har alltid varit med sedan han var valp och min häst Pandemonium, kallad ”Palle”, är bara ett år yngre. Så de är uppväxta med varandra. Så fort Palle var inriden började jag rida ut och tog med Spencer i koppel som en trygghet. Det var då jag upptäckte hur trygga hästarna blev.
– Därefter har jag lärt alla mina hästar att ridas ut med Spencer i koppel. Ingen häst bryr sig när han kommer springande bakifrån eller om han byter sida för att lukta på något så att kopplet lägger sig bakom rumpan på dem. De blir väldigt trygga hästar, helt enkelt.
  
Att hämta spöt, är det något ni har tränat på? Och kan han fler användbara ”stalltrick”?
– När jag kommer in i skogen släpper jag gärna Spencer lös, men jag orkar inte hoppa av. Så jag har lärt honom att hoppa upp på min sko så att jag kan knäppa loss honom. På så sätt visste han just det kommandot, men jag har aldrig lärt honom att hämta spöt och ge mig det. Dock älskar han att leka med spön så han hämtar dem med glädje!
– Då vi rider ut i skogen har Spencer även lärt sig att om han hoppar upp på en sten kan han hoppa upp på hästens rygg och rida med. Dock bara på Palle som han är uppväxt med!
– Det är inte så ofta jag tappar spöt, men jag råkade göra det innan jag filmade och han sprang och tog det direkt. Så det var så jag fick idén till att göra klippet.

Mer i Hippson-TV

Finurliga Sally en riktig hejare på att låsa upp dörrar: ”En mycket smart ponny”

Ponnyn Sally står i sjukhage efter att ha fått en allvarlig senskada. Det gör att hon är lite lätt uttråkad. För att fördriva tiden hittar hon på bus – genom att låsa upp dörrar till sina kompisars boxar.
Åsa Norström berättar om Sally, som stått länge i sjukhage efter att ha fått en allvarlig senskada.
– Hon är en mycket smart ponny, det var ingen som trodde att hon skulle klara av att stå så länge på så liten yta. Men hon sysselsätter sig på ett roligt sätt.

Sally har en egen utebox dit hon kan söka sig för att vila och ta skydd. Men hon ska ändå göra inbrott hos kompisarna för att kolla läget.
– Vi har bytt lås flera gånger och satt på trähaspar på dörrarna men det hjälper inte. Sally tar sig in ändå och uträttar sina behov eller sover en stund i sina kompisars boxar.


Sett 2290 ggr

Global Champions Tour blir något i hästväg – se en trailer inför tävlingen

Den 13–16 juni är det dags för Stockholm Horse Week och GCT, SVT kommer att sända en hel del från evenemanget. För att komma i stämning har de gjort en trailer – se den i Hippson-TV.


Sett 1071 ggr

"Räven" pensioneras – firade med morotstårta

Reveur de Hurtebise, "Räven", tävlades från 2009 av Malin Baryard Johnsson. Tillsammans hade de flera framgångar med placeringar upp till Grand Prix. 2012 blev franska Kevin Staut valackens nya ryttare och framgångarna fortsatte. Tillsammans har ekipaget bland annat hoppat två världscupfinaler samt två EM, och vid OS i Rio tog de guld i lag.
Nu pensioneras 18-åriga Räven och under de internationella tävlingarna i La Baule, Frankrike, var det dags för avtackning. Se hyllningsfilmen och avtackningen i Hippson-TV nedan.


Sett 1181 ggr

Gunnar, snart elva år, älskar sina busiga ponnyer – och har en grym balans!

Ridning är det stora fritidsintresset för Anna Ravik och hennes döttrar Ingrid och Märta. De har länge försökt få med lillebror Gunnar till stallet, och nu har de lyckats.

– Vi har försökt få med Gunnar på att rida eftersom det är vad vi gör på fritiden, då han annars blir sittandes spelandes. Eftersom vi bor på landet kan han ju inte bara springa över och spela fotboll hos kompisar. Nu är han helt fast och rör på sig mycket mer, säger Anna.
Gunnar fyller snart elva år och nu har han fått ta över storasystrarnas ponnyer. I klippet ovan hoppar han ponnyn Ture för första gången (se fler klipp nedan).
– Trots lite bus älskar han att rida och tävla. Det är en kaxig liten brorsa som älskar sina busiga ponnyer. Det är så roligt att han har grym balans och inte blir rädd, han kör bara på.


Sett 6947 ggr

Katten Bosse och hästen Capella kelar gärna med varandra: "Alltid visat ödmjukhet mot katter"

Emma Bengtsson har haft sin häst Capella i tio år. Capella fyller snart 18 år och hon har alltid varit lite sur i box. Emma tror att stoet som ung blev slagen med sopkvastar i stallet där hon då stod.

– Någon ville läxa upp henne och efter det blev hon mycket rädd. Det har satt djupa spår i henne. Förra ägaren och uppfödaren brukade då alltid ha med sig en katt i famnen när hon gick in i boxen för att hästen inte skulle fokusera på om människan skulle göra samma dumma sak igen, och sedan dess har min häst alltid visat ödmjukhet och välvilja mot katter. Speciellt om de vill gosa, som katten Bosse i nuvarande stall, berättar Emma.


Sett 3144 ggr

Cyklar runt Europa med sina miniatyrhästar

Emma Massingale cyklar runt i Europa med sina miniatyrhästar i ett släp bakom cykeln. Detta för att samla in pengar till välgörenhet, och för att få folk att le. Se klippet i Hippson-TV, och ta del av de fina bilderna från Emmas Facebooksida.


Sett 2167 ggr

Tabitha, 12 år, hoppar redan som en toppryttare – på sin jättehäst: "Fantastisk ridning!"

Det här klippet, på tolvåriga Tabitha Kyle från brittiska Leicestershire som hoppar nioåriga irländaren Grennanstown Sarco Luxhill, har väckt stor uppmärksamhet och beundran i sociala medier. Det är filmat av Clipmyhorse under Chepstow International CSI** för två veckor sedan, där ekipaget vann både speed- och Grand Prix-klassen för childrenryttare. ”Fantastic riding!”, är tv-kanalens kommentar.
  
Hindren är 1,25 meter höga, Tabitha är liten och hästen riktigt stor – men hon styr runt honom lika säkert som vilken vuxen ryttare som helst. Och hon har att brås på, som dotter till de båda professionella fälttävlansryttarna Mark och Tanya Kyle. Parallellt med att Tabitha tävlar children-klasser är hon också en av Storbritanniens mest framgångsrika ponnyryttare.
  
Vill man vara kritisk kan man förstås fråga sig om detta var FEI:s syfte när children-kategorin infördes, det vill säga att barn skulle tävla på oproportionerligt stora hästar i stället för på ponnyer. Men det tar inte ifrån Tabitha hennes bedrift. Snacka om talang – vilken ridning!


Sett 23794 ggr

Kittel fick rida ärevarv till tonerna av Avicii

När Patrik Kittel vann lördagens Grand Prix i Compiègne, Frankrike, blev det så klart ärevarv. Och då bjöd arrangören på svenskklingande ärevarvsmusik. Vad sägs om Avicii på fiol, kanske inte det bästa arrangemanget av låten som vi har hört, men det funkar ändå helt okej både till galopp och passage.


Sett 5957 ggr

Fölet som inte får nog av kramar – smälter allas hjärtan

Den här fölungen är hur social som helst och gillar att kela med sin ägare. "Det här är den bästa dagen i mitt liv", säger kvinnan. Ja, mysigare än så kan det väl knappast bli?


Sett 6743 ggr

Hjälpreda vid hagmockningen – eller?

Att ha en hjälpreda till hands när det är dags att mocka hagen skadar aldrig. Den här hästen är däremot en riktig skojare – och frågan är om den snarare stjälper än hjälper. Se det roliga klippet här ovan.


Sett 2907 ggr