Med hunden Spencer som bollkalle slipper Sophie plocka upp spöt: ”Ingen häst bryr sig när han kommer springande”

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2019-02-17

När man tappar spöt och är för lat för att hoppa av hästen 🤣

Publicerat av Bergqvist Equestrian Torsdag 14 februari 2019

Med hunden Spencer som bollkalle slipper Sophie plocka upp spöt: ”Ingen häst bryr sig när han kommer springande”

Vi kan inte låta bli att dela Hippson-läsaren Sophie Bergqvists härliga video, där ursöta hunden Spencer agerar ”spökalle”. Kan man lära dem att bära bommar också…? Hur som helst – missa varken filmen (med ljudet påslaget) eller intervjun nedan!

Text: Anki Yngve
Foto: Privat

Berätta – vilka är du och din hund?
– Mitt namn är Sophie Bergqvist och jag är 32 år, jag hyr en hel stalldel på CJ Dressyrcenter där jag driver min verksamhet Bergqvist Equestrian. Jag tar emot hästar för inridning, tillridning, tävling och försäljning och håller även privatlektioner på en av mina egna tävlingshästar. Ett koncept som har blivit väldigt omtyckt. Hunden heter Spencer och är åtta år.
  
Brukar Spencer sitta med på läktaren?
– Spencer brukar vara med lös inne i ridhuset, jag tycker att det är bra miljöträning för hästarna. Han springer alltid med när jag skrittar fram och av, men så fort jag börjar jobba med en häst har han lärt sig att han ska sitta stilla – så att han inte är i vägen.
– En dag kom han på helt själv att man kunde sitta på läktaren och titta på hästarna och det har han gjort sedan dess. Det är absolut inget vi har tränat på.
  
Hästen blir inte stressad om hunden kommer och ”assisterar”?
– Spencer har alltid varit med sedan han var valp och min häst Pandemonium, kallad ”Palle”, är bara ett år yngre. Så de är uppväxta med varandra. Så fort Palle var inriden började jag rida ut och tog med Spencer i koppel som en trygghet. Det var då jag upptäckte hur trygga hästarna blev.
– Därefter har jag lärt alla mina hästar att ridas ut med Spencer i koppel. Ingen häst bryr sig när han kommer springande bakifrån eller om han byter sida för att lukta på något så att kopplet lägger sig bakom rumpan på dem. De blir väldigt trygga hästar, helt enkelt.
  
Att hämta spöt, är det något ni har tränat på? Och kan han fler användbara ”stalltrick”?
– När jag kommer in i skogen släpper jag gärna Spencer lös, men jag orkar inte hoppa av. Så jag har lärt honom att hoppa upp på min sko så att jag kan knäppa loss honom. På så sätt visste han just det kommandot, men jag har aldrig lärt honom att hämta spöt och ge mig det. Dock älskar han att leka med spön så han hämtar dem med glädje!
– Då vi rider ut i skogen har Spencer även lärt sig att om han hoppar upp på en sten kan han hoppa upp på hästens rygg och rida med. Dock bara på Palle som han är uppväxt med!
– Det är inte så ofta jag tappar spöt, men jag råkade göra det innan jag filmade och han sprang och tog det direkt. Så det var så jag fick idén till att göra klippet.

Mer i Hippson-TV

Valegro har fått en fyrbent hästskötare

Charlotte Dujardins retriever Jingles har fått ett nytt jobb. Han är skötare åt Valegro och håller stadigt i grimskaftet. Charlotte delar på Facebook ett klipp där Jingles leder Valegro och skriver skämtsamt att nu kommer hunden att kräva löneförhöjning.


Sett 2449 ggr

Mardrömssyn möter djurskyddsgruppen i garaget

Den franska gruppen La Reserve jobbar ständigt för hästarnas bästa. Via sin Facebook-sida delar de med sig av arbetet med de misskötta hästar de har omhändertagit. Ponnyn i klippet stod i mörker när de anlände, trots att det var mitt på dagen.
   
På Facebook skriver de att även om de ville så fick de inte omhänderta ponnyn. Men de åker dit flera gånger om dagen för att se till att den får komma ut i hage. 
  
Klippet har fått stor spridning i sociala medier och känslorna är upprörda. 


Sett 17101 ggr

Kjell Enhager om mental träning för ryttare: ”Lär dig få fram de tankar du vill ha, oftare!”

Hållbara ryttare 2, del 1: Andra säsongen av serien "Hållbara ryttare" handlar om mental träning och personlig utveckling. Vi får följa hur ryttarna i Saab Team Sweden Dressage, alltså landslagen i dressyr, tränar för att må bra och för att uppnå sina drömmar och mål. Detta under vägledning av den meriterade coachen Kjell Enhager.


Sett 7341 ggr

Se von Eckermann och Guerdat rida "head to head" – svensk seger i Rolex Grand Slam

I söndags bjöd Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou på en otrolig omhoppning i 's-Hertogenbosch. I klippet ovan ser vi hur de jagar hundradelar och sparar tid, jämfört med Steve Guerdat och SWB-stoet Bianca som kom på andra plats. 


Sett 5569 ggr

Trött på piloten? Låna piruettricket (eller kanske en westernspinn...) från dressyrpållarna!

Den här hopphästen har uppenbarligen fått nog av sin ryttare, som efter en vägran sitter tämligen löst. Men hur får man honom eller henne att trilla i backen för gott? En rejäl snurr gör susen… Någon läsare vars häst har samma teknik?

PS. Det gick bra med ryttaren!Sett 15066 ggr

Se Henriks och Mary Lous segerritt i Holland

Om du missade Henrik von Eckermanns och Toveks Mary Lous otroliga omhoppning, värd miljoner, i 's-Hertogenbosch – se den här!
  
Ingen hade möjlighet att vara snabbare och endast två hästar var felfria i omhoppningen. Den andra som klarade banan utan rivning var SWB-stoet lbfuehren's Bianca med Steve Guerdat i sadeln. 
  
Titta och njut – snart kommer Henrik och Mary Lou till Göteborg för världscupfinal!


Sett 8017 ggr

Här sändes Rolex Grand Slam

Söndag eftermiddag reds 1,60-hoppningen i 's-Hertogenbosch. Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou, samt Peder Fredricson med Christian K, deltog med bravur. 
>>Så här gick det i klassen


Sett 5224 ggr

När polarna drar i gång är det lek hela dagen

När man ser Britta Lindbloms hästar busa går det inte att göra annat än dra på smilbanden. För Hippson berättar ägaren mer om sina charmtroll. 


Sett 3639 ggr

Lassnack: "Tänkte först, vad gör en till häst i boxen?"

När Johanna Lassnack kom till uppstallningen på morgonen hade hennes häst Sune fått oväntat besök. För Hippson berättar hon om händelsen som först gjorde henne lite skärrad.


Sett 22046 ggr

Följ med Matt Harnacke till Blue Hors

Just nu pågår Blue Hors internationella paradressyr, med flera svenska ryttare på plats. Under fredagen och lördagen blev det både segrar och placeringar.
  
Anläggningen är hemmaarena för Daniel Bachmann Andersen, som under lördagen red hem segern i världscupens Europafinal. I januari var dressyrryttaren och influencern Matt Harnacke på Blue Horse för att få sig en rundtur. Titta, imponeras och kanske inspireras av stallen, ridhusen och de yngre hästarnas faciliteter.


Sett 3740 ggrAktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market