Painstoet Gaya älskar katter – och hjälper matte genom en tuff tid

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-03-19

Painstoet Gaya älskar katter – och hjälper matte genom en tuff tid

Annica Skogsberg, som bor utanför Uppsala, har skickat in ett klipp på det fina samspelet mellan hennes fyraåriga sto Gaya och stallets nyfikna kattungar. Hon berättar också hur viktig hästen är och har varit för henne under de tuffa cancerbehandlingarna.

Text: Anki Yngve
Foto: Privat
    
Hej Annica, berätta, vad är det vi ser i klippet?
– Det är stallets små kattungar, Åsa och Torgny, som nyfiket ser en häst äta för första gången. Lucernstråna var jätteroliga att både leka med och tugga på. Min häst Gaya var så enormt försiktig med dem att hon knappt kunde äta maten själv, jag tror att hon var rädd för att göra illa de små.
  
Kattungarna gillar alltså hästarnas mat?
– Ja, de älskar att leka med den! Tyvärr fick jag inte med när de började sno av lucernet och bar in det i sadelkammaren där de förvarar sina "byten". Där har de samlat leksaker, papper, spån och balsnören med mera.
  
Är de fortfarande lika orädda för hästarna?
– Ja, det är de. En dag när jag hade flätat svansen på Gaya klättrade den ena kattungen uppför hennes svans för att sedan ta sig upp på hästens rumpa… Som tur var så är Gaya ganska cool, hon tog det med ro. De har även suttit på ryggen på en av de andra hästarna i stallet.
  
Kan du berätta lite kort om dig själv och din häst?
– Jag hyr stallplats i Rasbo som ligger strax utanför Uppsala, där Gaya bor med fem hästkompisar. Hon är ett fyraårigt paintsto och är för det mesta gudasnäll. Gaya älskar andra djur, ser hon exempelvis en hare när vi är ute och rider vill hon gärna gå dit och hälsa.
– Hon är inriden, men på grund av min sjukdom är hon tyvärr inte utbildad ännu. Jag åkte på äggstockscancer och fick operera bort 38 tumörer. Så att jag ens finns här är ett mirakel…
– Gaya är en av dem som har fått mig att kämpa för att återhämta mig efter operation, cellgifter och strålning. Utan henne hade jag inte orkat kämpa mig till den jag är i dag. Jag är fortfarande sjuk och har precis påbörjat ännu en cytostatikabehandling. Men jag mår bättre nu, tack vare Gaya tankas mina energidepåer upp till max. Jag älskar att vara med henne och att bara få vara, det är liksom hon och jag.
  

Djuren hjälper Annica att orka med de tuffa behandlingarna.
Mer i Hippson-TV

"Krabban" tar ett extra språng av bara farten

Kravits, eller Krabban som han kallas, bor hos Stall Hästkullen. Han är en treårig grabb efter Grand Slam VDL – Argus. Supersnäll och, bevisligen, hoppglad. Här väljer han att helt enkelt ta ett bonussprång.


Sett 4663 ggr
Kommentarer

Floden svämmade över – simmade med hästen till säker mark

När floden Usk i Wales, Storbritannien, svämmade över blev två hästar fast i sin hage – omringade av vatten. Hästarnas ägare Gareth Silcox och en kompis tog sig fram till hästarna och simmade med dem till fast mark.
– Matthew och jag klättrade ner till fältet och simmade över till hästarna. De stod ungefär sex meter ifrån varandra och den ena var fast bakom staketet. Vattnet var ungefär en och en halv meter på de djupaste ställena, säger Gareth till
Horse & Hound.
  
Behandlas som kungligheter
Se Gareth simma med den andra hästen efter att de har klippt upp staketet.
– Det viktigaste är att alla är i säkerhet och att vi fick ut dem utan incidenter. Vi har tagit dem hem till stallet och de har blivit behandlade som kungligheter, berättar Gareth.


Sett 4249 ggr
Kommentarer

Kli, kli, kli – smarta hästar använder verktyg

Den här sötnosen har hittat ett kreativt sätt att klia sig på ställen som kan vara svåra att komma åt. Har ni varit med om något liknande? Hagkompisen verkar vara väldigt nyfiken på vad det är som händer.


Sett 4811 ggr
Kommentarer

Rider mot GP-seger – med hund efter sig

Franska hoppryttaren Félicie Bertrand kunde för två veckor sedan glädjas åt en otroligt fin 1,60-seger med Chacco Rouge. Det som gör det ännu mer imponerande är att ekipaget, i grundomgången, hade sällskap inne på banan. Spana in hunden som springer för allt vad benen bär!


Sett 14672 ggr
Kommentarer

"När du vinner världscupen får du göra precis vad du vill"

Douglas Lindelöw och Zacramento vann världscupens säsongsdebut i Oslo på söndagen, efter två riktigt grymma rundor. I dag är "Zacke" tillbaka hemma på Stall Fulltofta och njuter av segern, strålande solsken och en härligt sandig del av hagen. Slå på ljudet och se hästskötaren Madelen Isakssons och Zacramentos hälsning.


Sett 7026 ggr
Kommentarer

Springbank II VH mästare i Danmark – fick tre tior

Hingsten Springbank II VH (e. Skovens Rafael – De Niro) vann Breeders Trophy för fyraåriga gångartshästar. I helgen var det dags igen. Västra Hoby-uppfödningen tog hem segern i championatsfinalen i Danmark och belönades med hela tre tior i protokollet – för trav, galopp och kapacitet. Skritt och ridbarhet gav 9,7.
Totalt blev det 9,88 och som vanligt var det Severo Jurado López som satt i sadeln. Imponerande!


Sett 3050 ggr
Kommentarer

Se snackishingsten Total Hope 1307 rocka loss

”Om han varit hund hade han varit en Jack russel!” Det sa ryttaren Pernilla André Hokfelt till Hippson i Falsterbo i somras, om sexåriga snackishingsten Total Hope. Och när vi ser klippet ovan, där han leker i ridhuset med en boll, kan vi faktiskt förstå vad hon menar. Hundra procent aktivitet, helt enkelt!
  
Total Hope har riktiga kändisföräldrar, har är efter Totilas och undan Isabell Werths stjärnsto Weihegold. Klippet är postat av hingstens danska delägare Lone Bøegh Henriksen på HP Horses – som äger honom tillsammans med Paul Schockemöhle.


Sett 7709 ggr
Kommentarer

Se Douglas vinnande omhoppning i Oslo

För en stund sedan stod det klart att Douglas Lindelöw blev säsongens första segrare i världscupen, detta under Oslo Horse Show. Så här såg det ut när han red omhoppningen. 


Sett 8201 ggr
Kommentarer

Evelina och veteranen "Weine" i topp

Regerande svenska young rider-mästaren vann lördagens ungdomsdressyr på Elmia. Hon gjorde det med 20-åriga Weihenstephaner. Efter ritten får vi en pratstund med Evelina medan "Weine", som han kallas, leds ner till stallet. För dagen är han alltför busig för att få följa med på prisutdelning.
– Man får vara lite modig när man rider honom, förklarar Evelina.
Att ha en äldre häst kräver ett lite annorlunda upplägg än med en yngre, Evelina berättar om hur Weines vardag ser ut i klippet ovan.

>> Resultat


Sett 3570 ggr
Kommentarer

"Jaggan" gick från Breeders till Hovstallet

Enhälja Golden Jaguar föddes på en gård utanför Grillby och skulle bli Victor A. Victors nya fälttävlansstjärna. Men "Jaggan" själv hade andra planer och husse anpassade sig. 


Sett 6357 ggr
Kommentarer


Galleriet på Hippson Market

Husbloggare

Ridlära rakt av skulle jag säga.

Kajsa Boström

WOW, vilken helg!

Therese

Lidköping

Saras vardag

Till Husbloggarna