Painstoet Gaya älskar katter – och hjälper matte genom en tuff tid

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-03-19

Painstoet Gaya älskar katter – och hjälper matte genom en tuff tid

Annica Skogsberg, som bor utanför Uppsala, har skickat in ett klipp på det fina samspelet mellan hennes fyraåriga sto Gaya och stallets nyfikna kattungar. Hon berättar också hur viktig hästen är och har varit för henne under de tuffa cancerbehandlingarna.

Text: Anki Yngve
Foto: Privat
    
Hej Annica, berätta, vad är det vi ser i klippet?
– Det är stallets små kattungar, Åsa och Torgny, som nyfiket ser en häst äta för första gången. Lucernstråna var jätteroliga att både leka med och tugga på. Min häst Gaya var så enormt försiktig med dem att hon knappt kunde äta maten själv, jag tror att hon var rädd för att göra illa de små.
  
Kattungarna gillar alltså hästarnas mat?
– Ja, de älskar att leka med den! Tyvärr fick jag inte med när de började sno av lucernet och bar in det i sadelkammaren där de förvarar sina "byten". Där har de samlat leksaker, papper, spån och balsnören med mera.
  
Är de fortfarande lika orädda för hästarna?
– Ja, det är de. En dag när jag hade flätat svansen på Gaya klättrade den ena kattungen uppför hennes svans för att sedan ta sig upp på hästens rumpa… Som tur var så är Gaya ganska cool, hon tog det med ro. De har även suttit på ryggen på en av de andra hästarna i stallet.
  
Kan du berätta lite kort om dig själv och din häst?
– Jag hyr stallplats i Rasbo som ligger strax utanför Uppsala, där Gaya bor med fem hästkompisar. Hon är ett fyraårigt paintsto och är för det mesta gudasnäll. Gaya älskar andra djur, ser hon exempelvis en hare när vi är ute och rider vill hon gärna gå dit och hälsa.
– Hon är inriden, men på grund av min sjukdom är hon tyvärr inte utbildad ännu. Jag åkte på äggstockscancer och fick operera bort 38 tumörer. Så att jag ens finns här är ett mirakel…
– Gaya är en av dem som har fått mig att kämpa för att återhämta mig efter operation, cellgifter och strålning. Utan henne hade jag inte orkat kämpa mig till den jag är i dag. Jag är fortfarande sjuk och har precis påbörjat ännu en cytostatikabehandling. Men jag mår bättre nu, tack vare Gaya tankas mina energidepåer upp till max. Jag älskar att vara med henne och att bara få vara, det är liksom hon och jag.
  

Djuren hjälper Annica att orka med de tuffa behandlingarna.
Mer i Hippson-TV

Felicia och Tarot glänste i küren och satte personbästa: ”Ökningarna är hans paradgren”

I helgen som gick red Felicia Grimmenhag årets första utomhustävling, en internationell paradressyr i Waregem. Hon och Tarot E satte personligt rekord i küren med finfina 72,500 procent – se glimtar från ritten ovan och läs Hippsons intervju med landslagsryttaren.


Sett 2334 ggr
Kommentarer

Mockumentärpremiär: "Det stinker häst"

I premiären av mockumentärserien "Du, jag & hästarna" får tittarna lära känna Sofia och Patrik. Ett par där Sofia är en hängiven hästtjej medan Patrik är något mer skeptisk till hästarna och stallet. Serien är gjord av Johanna Berg och Marcus Steenberg, mer kända som Jojjo & Mackan.

>> Arkiv: Jojjo & Mackan gör "mockumentär om livet med en hästmänniska


Sett 1740 ggr
Kommentarer

Se Charlotte Dujardin sopa banan tillsammans med sitt fina sto – under lättridning

För en dryg vecka sedan hölls de brittiska dressyrmästerskapen – NAF Five Star Winter Dressage Championships 2018 – för hästar i olika åldrar och för ryttare på olika nivåer.
  
Den trefaldiga världsrekordhållaren Charlotte Dujardin tog hem inte mindre än sex titlar, på tre ston som alla dubbelvann. Ett av de fantastiska stona kan ni se i klippet ovan, sexåriga Hawtins San Floriana e. San Amour.
  
Observera att programmet rids under lättridning, något som finns för unga hästar i Storbritannien och som vi har skrivit om tidigare här på Hippson (se länkar nedan). Vilken fin uppvisning – eller hur?


Sett 9223 ggr
Kommentarer

Hoppa? Varför anstränga sig så...

Handen på hjärtat, det är faktiskt inte alla hästar som är utmärkta hopptalanger redan från födseln. Den här hästen verkar inte alls förstå vad som förväntas, men den lyckas ändå ta sig över hindret på ett väldigt fiffigt sätt. Dessutom får ju "hopphästen" matte att skratta, vad kan vara bättre?


Sett 15350 ggr
Kommentarer

Ridpodden: Om ridning och graviditet med Jeanna Högberg

I det senaste avsnittet av Sveriges radios Ridpodden berättar dressyrryttaren Jeanna Högberg om hur hon tänkte med ridningen när hon var gravid. Hon red fram till dagen före sin förlossning. Jeanna menar att det är viktigt att själv känna vad man klarar av och inte.


Sett 6892 ggr
Kommentarer

Ettåringarna njuter av vårvärmen

När väl våren är här går det snabbt. Gräset växer så att det knakar och det gör unghästarna också. Här är det VDL Studs ettåringar som släpps ut i stora gräshagar, där de får leka och stärka sina växande kroppar. VDL Stud i Nederländerna har omkring 90 avelsston – så unghästarna är många.


Sett 2563 ggr
Kommentarer

Härligt (och hästigt!) vårrus i miniformat

Det spritter i benen på både två- och fyrbenta så här års, när våren äntligen är här. Som på de här supersöta små minihästarna som får äkta vårfeeling – och massor av spring i kroppen.


Sett 7035 ggr
Kommentarer

Sjukgymnasten om huvudets position: ”Det är lätt att man som ryttare hamnar med blicken ner”

Hållbara ryttare, del 1: I en serie om åtta avsnitt delar sjukgymnasten Birthe Vogelius med sig av kunskap och konkreta övningar, som förbättrar ryttarens sits och inverkan. Första delen handlar om hur huvudets position påverkar balansen.


Sett 16999 ggr
Kommentarer

Sexåriga Zanzino räds inte presenningar: ”Är en väldigt cool häst”

Sexåriga Zanzino (e. Zuidenwind) tar det här med miljöträning till en helt ny nivå. Valacken tycker inte att det räcker med att gå över presenningar – han vill gärna leka med dem också!


Sett 2444 ggr
Kommentarer

Dressyrhäst försöker löshoppa: ”Blir nog inget dubbeldiplom till henne”

Många unghästar ligger nu i hårdträning inför årets visningar. Den dressyrstammade fyraåringen Charmonie behöver kanske träna lite extra på det här med löshoppning. Hon har nämligen en säregen teknik…


Sett 20685 ggr
Kommentarer


Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Lagom är bäst.

Kajsa Boström

ÄNTLIGEN!!

Saras vardag

Ny kompis

Hippologbloggen

Till Husbloggarna