Painstoet Gaya älskar katter – och hjälper matte genom en tuff tid

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-03-19

Painstoet Gaya älskar katter – och hjälper matte genom en tuff tid

Annica Skogsberg, som bor utanför Uppsala, har skickat in ett klipp på det fina samspelet mellan hennes fyraåriga sto Gaya och stallets nyfikna kattungar. Hon berättar också hur viktig hästen är och har varit för henne under de tuffa cancerbehandlingarna.

Text: Anki Yngve
Foto: Privat
    
Hej Annica, berätta, vad är det vi ser i klippet?
– Det är stallets små kattungar, Åsa och Torgny, som nyfiket ser en häst äta för första gången. Lucernstråna var jätteroliga att både leka med och tugga på. Min häst Gaya var så enormt försiktig med dem att hon knappt kunde äta maten själv, jag tror att hon var rädd för att göra illa de små.
  
Kattungarna gillar alltså hästarnas mat?
– Ja, de älskar att leka med den! Tyvärr fick jag inte med när de började sno av lucernet och bar in det i sadelkammaren där de förvarar sina "byten". Där har de samlat leksaker, papper, spån och balsnören med mera.
  
Är de fortfarande lika orädda för hästarna?
– Ja, det är de. En dag när jag hade flätat svansen på Gaya klättrade den ena kattungen uppför hennes svans för att sedan ta sig upp på hästens rumpa… Som tur var så är Gaya ganska cool, hon tog det med ro. De har även suttit på ryggen på en av de andra hästarna i stallet.
  
Kan du berätta lite kort om dig själv och din häst?
– Jag hyr stallplats i Rasbo som ligger strax utanför Uppsala, där Gaya bor med fem hästkompisar. Hon är ett fyraårigt paintsto och är för det mesta gudasnäll. Gaya älskar andra djur, ser hon exempelvis en hare när vi är ute och rider vill hon gärna gå dit och hälsa.
– Hon är inriden, men på grund av min sjukdom är hon tyvärr inte utbildad ännu. Jag åkte på äggstockscancer och fick operera bort 38 tumörer. Så att jag ens finns här är ett mirakel…
– Gaya är en av dem som har fått mig att kämpa för att återhämta mig efter operation, cellgifter och strålning. Utan henne hade jag inte orkat kämpa mig till den jag är i dag. Jag är fortfarande sjuk och har precis påbörjat ännu en cytostatikabehandling. Men jag mår bättre nu, tack vare Gaya tankas mina energidepåer upp till max. Jag älskar att vara med henne och att bara få vara, det är liksom hon och jag.
  

Djuren hjälper Annica att orka med de tuffa behandlingarna.
Mer i Hippson-TV

Tiffany tävlar dressyr med sina shirehästar

Tiffany Goldman bor i Kalifornien med make och sina två shirehästar Jeb och Teddy, med vilka hon tävlar dressyr.
– De är arbetshästar i positiv bemärkelse. Båda har sådan härlig inställning varje dag. När de jobbar ger de dig 110 procent och det är ett rent nöje att arbeta med dem, säger Tiffany till
The Chronicle of the Horse som har gjort ett längre reportage med henne.
  
Klippet ovan är från en tävlingsstart tillsammans med Jeb, i artikeln finns ytterligare ett klipp där hon rider den andra shirehästen Teddy.


Sett 5154 ggr
Kommentarer

Przewalskihästar släppta på stäppen i Mongoliet

Fyra przewalskihästar, uppfödda på Prags zoo, har släppts i ett reservat i Mongoliet. Där ska de acklimatisera sig innan de släpps i det fria på riktigt. Rasen har varit nära utrotning, men i dag finns det uppskattningsvis 800 exemplar som lever i det vilda, snart är de fyra till. 

Källa: TV4


Sett 2344 ggr
Kommentarer

Varför sluta klia – det är ju så skönt

Den här hästen vet att klistunden inte är över. När matte tror att den är det blir hon bestämt tillrättavisad.


Sett 8663 ggr
Kommentarer

En ung Peder pratar om samspelet: "Vi talar samma språk"

Under torsdagen sommarpratade Peder Fredricson i Sveriges radio P1. I samband med det släppte SVT Hästar, på Instagram, ett härligt klipp från 1989. Redan då poängterade ryttaren att samspelet med hästen är viktigt – och vi får se hans älskade Hilly Trip.

Missa inte klippet ovan!


Sett 11911 ggr
Kommentarer

En fontän får duga när polisrytteriet behöver svalka

Det är inte bara här i Sverige som vi söker svalka och skugga denna heta sommar. Polisrytteriet i Lexington, USA, hittar nedkylning i en av stadens fontäner – visst ser det ut som att både hästar och ryttare njuter?


Sett 3399 ggr
Kommentarer

Fölets tydliga order – när matte plötsligt slutar att klia...

På Island, hos Sauðárkróks-Hestar, finns detta supercharmiga föl. Det är inte svårt att tolka vad den lilla krabaten gillar allra mest. Kan det vara att bli kliad på rumpan?
  
Vi inleder veckan med detta härliga klipp, missa inte!


Sett 15529 ggr
Kommentarer

Bordet kollapsar och räddar ekipaget

Ett klipp som har fått stor spridning i sociala medier gör att vi sätter hjärtat i halsgropen – men sedan kan andas ut. 
Det är fälttävlansryttaren Jonathan Holling som delar klippet på sin Facebook-sida, med hashtaggen #thetimeisnow. En uppmaning till att arrangörer, banbyggare och hinderbyggare ska börja använda hinder som löser ut om hästen slår i. 
  
Se klippet ovan, tänk om det inte hade kollapsat...


Sett 14146 ggr
Kommentarer

Dressyrlaget firar delseger – och laddar inför finalen genom att flossa

Det svenska dressyrlaget leder Nations Cup i Falsterbo i halvtid och Patrik Kittel och Deja vann Grand Prix-klassen. I dag, söndag, väntar kür och GP Special. Humöret var på topp efter delsegern på lördagen och laget firade med riktigt snygg flossning!


Sett 2172 ggr
Kommentarer

Nika och Maja = "Hippson News" och "Malin Baryard"

Vi på redaktionen fick ett tips, och vad vi tolkar som ett härligt beröm, som vi fullkomligt älskar. Kompisarna Nika Sundström, 12 år, och Maja Lilja, 13 år, önskar nämligen sin stora idol lycka till – med en intervju.


Sett 2435 ggr
Kommentarer

Peder om Catch Me Not S: "Det är verkligen en fantastisk häst"

För Hippson berättar Peder Fredricson om samarbetet med Catch Me Not S:s ägare Ebba Berglöf, vad som gör hästen så fantastisk och vad som väntar framöver. Och sist men inte minst vad han säger till hustrun Lisen som också har vunnit Falsterbo Derby.
  
>> Läs intervju + se bildspel från derbyt här


Sett 7644 ggr
Kommentarer


Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Tjong i staketen!

Stalldrömmar

Tufft för arrangören när mobila boxar avbokas

Gästbloggen

Tankar om kontakt

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna