Painstoet Gaya älskar katter – och hjälper matte genom en tuff tid

Hippson-TV

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2018-03-19

Painstoet Gaya älskar katter – och hjälper matte genom en tuff tid

Annica Skogsberg, som bor utanför Uppsala, har skickat in ett klipp på det fina samspelet mellan hennes fyraåriga sto Gaya och stallets nyfikna kattungar. Hon berättar också hur viktig hästen är och har varit för henne under de tuffa cancerbehandlingarna.

Text: Anki Yngve
Foto: Privat
    
Hej Annica, berätta, vad är det vi ser i klippet?
– Det är stallets små kattungar, Åsa och Torgny, som nyfiket ser en häst äta för första gången. Lucernstråna var jätteroliga att både leka med och tugga på. Min häst Gaya var så enormt försiktig med dem att hon knappt kunde äta maten själv, jag tror att hon var rädd för att göra illa de små.
  
Kattungarna gillar alltså hästarnas mat?
– Ja, de älskar att leka med den! Tyvärr fick jag inte med när de började sno av lucernet och bar in det i sadelkammaren där de förvarar sina "byten". Där har de samlat leksaker, papper, spån och balsnören med mera.
  
Är de fortfarande lika orädda för hästarna?
– Ja, det är de. En dag när jag hade flätat svansen på Gaya klättrade den ena kattungen uppför hennes svans för att sedan ta sig upp på hästens rumpa… Som tur var så är Gaya ganska cool, hon tog det med ro. De har även suttit på ryggen på en av de andra hästarna i stallet.
  
Kan du berätta lite kort om dig själv och din häst?
– Jag hyr stallplats i Rasbo som ligger strax utanför Uppsala, där Gaya bor med fem hästkompisar. Hon är ett fyraårigt paintsto och är för det mesta gudasnäll. Gaya älskar andra djur, ser hon exempelvis en hare när vi är ute och rider vill hon gärna gå dit och hälsa.
– Hon är inriden, men på grund av min sjukdom är hon tyvärr inte utbildad ännu. Jag åkte på äggstockscancer och fick operera bort 38 tumörer. Så att jag ens finns här är ett mirakel…
– Gaya är en av dem som har fått mig att kämpa för att återhämta mig efter operation, cellgifter och strålning. Utan henne hade jag inte orkat kämpa mig till den jag är i dag. Jag är fortfarande sjuk och har precis påbörjat ännu en cytostatikabehandling. Men jag mår bättre nu, tack vare Gaya tankas mina energidepåer upp till max. Jag älskar att vara med henne och att bara få vara, det är liksom hon och jag.
  

Djuren hjälper Annica att orka med de tuffa behandlingarna.

Mer i Hippson-TV

Peder Fredricson berättar sin sanning i SVT

På söndag är Peder Fredricson gäst hos SVT och Anna Hedenmo i programmet Min sanning. Men redan nu kan Hippson bjuda på ett klipp från programmet där Peder pratar om hur det är att ta emot nya hästar.
– Man ska komma ihåg att det är djur med känslor och minnen, säger han bland annat.

Programmet sänds i SVT 2 på söndag den 20 januari klockan 20.00 och finns på SVT Play från och med söndag klockan 02.00.

Foto: Torbjörn Haag/SVT


Sett 3225 ggr

Ömhetsbetygelse till alla stallets hästar

Den här lilla gullungen är rättvis och ger alla stallets hästar lika mycket kärlek – puss och klapp på er allihop.


Sett 8130 ggr

Reporter testar skijoring: "Vilken adrenalinkick!"

I samband med alpina VM i Åre i februari kommer den gamla mästerskapsgrenen skijoring tillbaka. En rad skidåkare ska tolka efter häst i full galopp, på skidor i bana och över hopp. I klippet ovan testar TV4:s reporter Marcus Noterius den klassiska sporten. Läs mer om VM och skijoring här.


Sett 4124 ggr

Meija, tre år, fick en ponny av tomten – se hennes första galopp här

Meija Juberg är tre och ett halvt år gammal och bor i Vimmerby. Hennes högsta önskan var att få en ponny i julklapp. Och på julafton gick drömmen i uppfyllelse. Tomten överraskade henne med shettisen Elektra.
– Meija blev otrolig glad, hon blev helt tyst! Och då ska ni veta att hon är en riktig pratkvarn, säger mamma Nikita.


Sett 8380 ggr

Se Tinne och Don Auriello rida världscupkür i Wellington

Natten mellan fredag och lördag var det dags för världscupkür i Florida – där Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello är och jagar världscuppoäng. Ekipaget slutade på en tredjeplats och belönades med 77,7 procent. Se deras fina ritt här ovan. Good vibrations, eller hur?


Sett 1196 ggr

Polishästen Albin vann dressyrtävling – på över 80 procent

Polisrytteriet i Väst tränar sina hästar allsidigt, även om de tillbringar mycket tid med patrullering i stadsmiljö behöver de också trimmas i dressyren. Shire-hästen ”Albin” fick i helgen visa framhovarna ordentligt. Han slog till med en seger i Lätt C, på över 80 procent.


Sett 17959 ggr

Ponny hamnar mitt i cykellopp

I samband med en av deltävlingarna i Tour of Poland 2017 får deltagarna oväntat besök under cykelloppet. En lös ponny ger sig in i uppgörelsen – i full galopp.
Till slut kommer, glädjande nog, Roman Maikin, tävlande för Ryssland, cyklandes och lyckas få ponnyn av banan. 


Sett 5607 ggr

”Hallå, matte... Var är du? Mat tack!”

Den här snyggingen vet hur man ska göra för att få uppmärksamhet – och förhoppningsvis något extra gott att äta. För vem kan motstå den här charmen? Vad gör din häst för att få något mumsigt?


Sett 3945 ggr

Ryttarsonen mockar som en mästare – med napp i munnen

Daniel Bachmann Andersen är dansk toppryttare i dressyr i sadeln på bland annat Blue Hors Zack och Blue Hors Don Olymbrio. Men just nu är det inte Daniel själv som väcker mest viral uppmärksamhet utan hans son – som smälter ryttarhjärtan i och med det charmiga klippet ovan.
    
Med nappen i munnen mockar han med bättre teknik än många vuxna. Vad månne hända om och när talangen testar på dressyr?


Sett 10362 ggr

Känd kläddesigner bakom brandsäkert täcke för hästar

Till vardags designar Dalia MacPhee klänningar till kändisar som Hilary Duff och Serena Williams, men efter bränderna i Kalifornien har hon tagit fram en ny produkt. Nämligen ett brandsäkert täcke med GPS-teknologi – något hon fick inspiration till efter att hennes egen häst, Wolfie, behövt evakueras. Hör Dalia berätta mer i klippet ovan.


Sett 2683 ggr


Galleriet på Hippson Market