Rid på sightseeing mitt i Stockholm city: ”Under morgonritterna är huvudstaden nästintill öde”

Hippson-TV

Nyheter

Publicerad: 2017-05-01
Morgontur i city

Grattis !!! Våren närmar sig och vi drar igång med våra morgonturer i city. Just nu finns det planerade datum för maj och juni. För att se lediga platser och datum gå in på vår website https://www.stockholmskusken.se/tur-ridning/

Publicerat av Turridning - StockholmsKusken den 29 april 2017

Rid på sightseeing mitt i Stockholm city: ”Under morgonritterna är huvudstaden nästintill öde”

Företaget Stockholmskusken erbjuder sightseeing-turer till häst, mitt i centrala Stockholm. Vi fick syn på klippet ovan och ville förstås veta mer om ridandet på Stureplan, i Gamla stan och vid Centralstationen. Så vi kontaktade Tekla Fritzon i Upplands Väsby, som driver bolaget.

Text: Anki Yngve
  
Hej Tekla, de här sightseeing-turerna till häst i centrala Stockholm, hur kom ni på idén?
– Vi erbjuder häst och vagn-turer med guide i Gamla stan. För flera år sedan fick vi förfrågningar från kunder och folk som nådde oss via Facebook om att de skulle vilja rida våra hästar. Så vi började med turridning ute på Djurgården i liten skala, direkt fick vi förfrågningar om att vana ryttare ville rida våra lugna hästar på morgonturer inne i stan. Då hästarna är vana vid stadstrafiken kändes det inte som att det skulle vara några problem.
  
Det är alltså tillåtet att rida så centralt – även på Stureplan, vid Hötorget, förbi Centralstationen och så vidare?
– Ja, man får i princip rida och köra häst och vagn överallt där en bil får köra, förutom på motorväg. Dessutom har både Stockholms stad och Djurgårdsförvaltningen riktigt fina och anlagda ridvägar, både inne i city och ute på Djurgården.
  
Hur går en morgonritt i stan till, vad får man se?
– Vi möts tidigt på morgonen klockan 06.00 för att göra i ordning hästarna, 06.30 är tanken att vi sitter till häst och tar sikte mot city. Vid den tiden är det en huvudstad som är nästintill öde, vi rider via Valhallavägen som har anlagd ridväg i mitten.
– Sedan fortsätter vi längs med Sturegatan, förbi ”Svampen” och upp längs med Kungsgatan. Vi tar oss förbi Hötorget, därefter går färden vidare mot Centralstationen. På Vasabron kan vi blicka ut över Mälaren och se Stadshuset. På andra sidan finns Rosenbad och Sveriges riksdag.
– När vi kommer in i Gamla stan passerar vi Riddarholmen där ingen människa bor, men där nästan alla kungligheter ligger begravda. Vi fortsätter längs med några gränder på utsidan av Gamla stan och passerar Slussen. Längs Skeppsbron kan vi drömma om hur det kändes att segla in till Stockholm på 1600- och 1700-talet.
– På hemvägen passeras Slottskyrkan och Kungliga slottet, färden fortsätter förbi anrika Grand Hôtel. Vi rider längs Nybroviken för att sedan trava utmed Strandvägen. Efter det rider vi över Djurgårdsbron och längs vattnet bakom Skansen.
– På ridvägarna runt Rosendals slott avslutar vi med lite galopp innan vi tar oss hem via Djurgårdsbrunnsbron. När ryttarna har kommit tillbaka bjuds de på frukostbuffé med ekologiska varor – kaffe, te, juicer och så vidare. Det brukar bli trevliga frukostsamtal medan hästarna får sitt krubb.
  
Kan inte hästarna bli skrämda?
– Torihästen, som vi använder oss av, är en mycket stabil och trygg ras och vi har naturligtvis lagt mycket tid på att träna in dem i trafiken. Visst kan de bli skrämda men de taggar ner snabbt, vi har haft med våra hästar i Pridetåget och vid lite olika film- och tv-inspelningar utan problem. Kunderna brukar berömma hästarna för att de är så lugna.
– Med det sagt kräver våra hästar fortfarande en van ryttare, det är inte så att de kan turen utantill och bara går på. 
  
Hur har intresset varit för stadsritterna?
– Vi har gjort det här i ett par år och intresset är stort. Normalt säljer vi slut de flesta turerna, nu under maj till juni kör vi enbart helger men i juli kommer man även att kunna rida på vardagar. Vi tittar på lite andra koncept kring turridning och aktiviteter, och är lyhörda för förslag från den som önskar något speciellt.   
  
Fotnot: En två och en halv-timmestur kostar enligt arrangören 990 kronor inklusive moms.
  


Mer i Hippson-TV

Peder Fredricsons väg till världscupfinalen

Fallet på Stockholm stadion förra sommaren, och det missade EM:et till följd av fallet, fick Peder Fredricson att satsa på världscupen. I ett filmat FEI-reportage får tittaren följa hans resa till världscupfinalen i Riyadh, med bland annat en gedigen tillbakablick till Europafinalen i Göteborg.


Sett 2405 ggr

Amerikanska ryttaren briljerar på hoppbanan – utan träns

Brendan Wise tränslösa tävlingsrundor i halsring har fått stor uppmärksamhet. Med lätthet lotsar han sin 15-åriga valack Lyric genom hoppbanan. I en intervju berättar ryttaren att han hoppas inspirera andra.


Sett 8990 ggr

Hästen ska äta hö - då hoppar katten upp

En häst går lugnt fram i hagen för att mumsa hö. Överraskningen kommer när mulen nuddar höet och en katt hoppar upp. Kanske hade stallkatten hittat ett nytt sovställe eller kanske var det ett spratt. Resultatet blir detsamma då hästen hoppar högt. Se det roliga klippet.


Sett 11025 ggr

När hagkompisen får med tappskon in: "Är ett mysterium"

Med leriga hagar kan en och annan tappsko bli ett faktum och att leta hästskor är som bekant inte den roligaste sysslan. När Andy Gel tappat en sko fanns däremot den förlorade skon betydligt närmre än beräknat och på ett udda ställe: sittandes på kompisen Kapten Nemos täcke.
– Vi reagerade med ett skratt och funderade på hur det kunde hända. Vad som hänt har vi ingen aning om, men de måste ju vara att de lekt i hagen. Resten är ett mysterium, säger ägaren Madelen Bersås till Hippson.


Sett 9319 ggr

Den nya frisyren av hö gör viral succé

Den blivande travhästen Global Guideline gör succé på sociala medier i ett klipp där hon visar upp sin nya frisyr av hö. Klippet har blivit viralt och visades i dagens program av Hästonsdag. För Hippson berättar hästskötaren Sara Henriksson om klippet.


Sett 2607 ggr

Möt ponnyn som var den riktiga Sigge

Den vita ponnyn Sigge har förgyllt många lässtunder genom åren – och i år är det 20 år sedan den första boken kom ut. Vad alla kanske inte vet är att Sigges karaktär är hämtad från verkligheten. Se honom i klippet ovan som är ifrån 2016.


Sett 6879 ggr

Se ekipaget tävla dressyr med halsrem

Flanders Horse Expo hölls mellan den 23 och 25 februari i Belgien. Under söndagen reds en klass i dressyr där hästarna hade halsrem. Se klippet med ett av ekipagen. 


Sett 6413 ggr

Se 24-åringen ta sin första världscupseger

Lars Kersten från Nederländerna är blott 24 år gammal men i Scandinavium red han hem sin första vinst i världscupen inför en fullsatt arena. Strax bakom sig hade han inte bara en, utan två, meriterade svenska ryttare. Se segerrundan ovan!


Sett 1488 ggr

Alexander Zetterman imiterar välkända ansikten

Ryttaren Alexander Zetterman har många talanger, en av dem är att imitera andra. Här ser vi honom imitera flera välkända ansikten, bland annat Henrik von Eckermann. 


Sett 2844 ggr

Taymar Townsends superkraft

17- åriga Taymar Townsends har en egen metod för att plocka undan. Ingen är så stark och tidseffektiv som en hästtjej, det vet ju alla. 


Sett 5801 ggr


Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.