Hippson-tv

Hippson-TV

Här samlas hästiga videoklipp, både från Hippson-redaktionen och som har laddats upp på andra sajter. Tipsa gärna redaktion@hippson.se om du hittar en rolig eller intressant nätfilm.


Rulla igen, och igen, och igen …

Vi säger god natt och tack för veckan med det här sköna minifölet, som verkligen älskar sin nyspånade bädd. "Coolt att det går att rulla över på andra sidan också", verkar hen tänka. Övning ger färdighet!


Sett 8572 ggr

Torbjörn och Absalon blev reservmammor till fölet Saul

Minns ni shirefölet Saul, som miste sin mamma som nyfödd? Efterlysningarna efter en reservmamma gav inget napp, de andra stona ville tyvärr inte ta honom till sig, berättar SVT Sydnytt i klippet ovan.
  
I tre månader har i stället Torbjörn Carlsson tagit hand om sin stora fölunge. I början skulle Saul matas varannan timme dygnet runt, nu klarar han sig som tur är utan modersmjölksersättning på nätterna.
  
Den 18-årige shirehingsten Absalon hjälper förresten också till med barnpassningen, det är han som uppfostrar Saul och lär sin ystra kompis hur man beter sig som häst.
  
Läs mer hos SVT Sydnytt


Sett 8839 ggr

Douglas: ”Jag hoppas kunna ta två hästar till Las Vegas”

FEI-TV har träffat Douglas Lindelöw på plats i Leipzig, där han rider världscupen på söndag (sänds direkt i SVT Play). Här berättar han om planen för helgen och fram till finalen i Las Vegas, dit han hoppas kunna ta sig.
  
Vad säger ni – visst pratar han riktigt bra engelska? Och verkar inte FEI-TV:s reporter lite extra förtjust i honom?


Sett 1960 ggr

Så tränar du en häst som vägrar i hoppningen

Att hästen börjar stoppa på hinder är bland det jobbigaste som kan hända en ryttare. Först och främst gäller det att kolla så att din häst inte har ont någonstans och därför vägrar, därefter handlar det om att ge hästen självförtroendet tillbaka. Den är rädd så det hjälper inte att bli arg på den.
  
Här förklarar fälttävlansproffset Dom Schramm, från Evention-TV, hur han gör om han får hem en osäker häst. Metoden bygger på att hästen inte ska sluta att fokusera på hindret, han backar i stället för vänder ifrån den.  
A och O är att behålla lugnet, både hos sig själv och hästen – jaga inte. Hästen ska vilja hoppa, inte bli skrämd att göra det.
  
Vad använder ni för system vid vägringar?


Sett 14975 ggr

Spegel, spegel på väggen där ...

... säg vem som vackrast i stallet är. Har ni sett detta charmiga klipp på hästen som ser sig själv i spegeln för första gången?
Precis som många andra hästar verkar pållen bli riktigt nyfiken på sin nyfunna vän i boxen – och ser ut att undra vart den andra hästen tar vägen. 

Brukar era hästar titta sig i spegeln?

Även om vi tycker att just detta klipp är charmigt, vill vi påpeka att det har hänt olyckor med hästar och speglar. Framför allt när de springer fritt i ridhuset, till exempel vid löshoppning. I ridhuset har det hänt att de ser en illusion om att manegen fortsätter på andra sidan och springer in i spegeln.
Ett enkelt sätt att förhindra detta är att sätta en heltäckande gardin framför spegeln när hästen är lös.


Sett 11392 ggr

Paso Fino-fölet med de snabba fötterna

Vi såg detta klipp på fölet av rasen Paso Fino – och kan inte sluta fascineras över de snabba små hovarna. Filmen har över två miljoner visningar på Facebook, så vi beslutade oss för att titta lite närmare på rasen.

Gångartshästen Paso Fino har sitt ursprung i de hästar som conquistadorerna förde med sig från Spanien till Puerto Rico – bland annat kan man härleda spansk häst, berberhäst och arabiskt fullblod i stamtavlan. Hästarna användes för att starta jordbruken i Puerto Rico och i Colombia. Själva namnet Paso Fino kommer från en av hästens gångarter med samma namn, där Paso är det spanska ordet för gångart.

Gångarten, som har utvecklats genom avel med hjälp av vilda mustanger i USA, var bra när hästarna skulle ta sig fram i den svåra sydamerikanska terrängen. Uppfödarna eftersträvade då en gångart som var energisparande för hästarna – och bekväm för ryttarna.

Rasen är i dag populär i USA – där man tävlar och har uppvisningar och utställningar. Det finns speciella klasser för Paso Fino-hästar, där man visar upp deras gångarter. Bland annat kan deltagarna få rida över träbrädor, där domarna lyssnar på ljudet för att höra om hästarna rör sig rätt.

Precis som till exempel islandshästen har denna ras utöver skritt, trav och galopp ytterligare gångarter:

Paso corto är en lös och ledig gångart
Paso fino är en samlad gångart med höga benlyft
Paso largo som är en snabb gångart, liknande vanlig galopp

En uppvisningsklass för de äldre hästarna kan se ut så här:


Sett 23567 ggr

Uppsittning med ”hjälp” av Dolda kameran

Hidden Camera Classics har publicerat dolda kameran-liknande klipp inspelade på 70- och 80-talet. Bland annat det här, där ett gäng ryttare ska sitta upp på hästen. Det är väl inte så svårt, eller?


Sett 11046 ggr

Hjälp Matilda att hitta hästen Helge

Hästen Helge sprang hemifrån på nyårsafton – skrämd av fyrverkerierna. Nu vädjar ägaren Matilda Gustafsson, bland annat genom det här inslaget i TV4:s Nyhetsmorgon, om hjälp med att hitta sin kära familjemedlem. Inte minst ber hon alla i Norrtälje-trakten med omnejd att hålla ögonen öppna.
  
Facebooksidan Hitta Helge  
  

Matildas efterlysning:

Hästen Helge blev jätterädd av alla nyårsraketer och sprang till skogs fem minuter över tolv på nyårsnatten och han är fortfarande borta! Han är en tioårig nordsvensk travare, van vi det mesta inklusive att dra vagn i stadstrafik och han är mkt snäll att hantera.
Han har bott nära en skjutbana och är van vid ljudet av skott. I år blev dock fyrverkerierna alltför intensiva för honom och han skenade chockad till skogs. Han har varit ute på Limmaren och sprungit, men såvitt vi vet har isen burit. Spår har setts runt en del kärr inne i skogen men vi har inte hittat honom någonstans. Han är i mycket god kondition och kan springa långt på kort tid.
Det kan även vara så att han har stannat i närheten och står och trycker i någon skog. Sökandet efter honom är intensivast i området kring Limmaren, mellan Hammarby och Sika, men han kan ha tagit sig betydligt längre vid det här laget. 

Vi är tacksamma för all information som kan hjälpa oss i sökandet efter Helge. För deltagande i sökandet och uppdatering följ oss på Facebook, via gruppen ”Hitta Helge!”. Om du rör dig mycket i ett visst skogsparti och kan hålla utkik efter spår av Helge så är det jättebra om du kan rapportera att området är avkollat och eventuella fynd. På så sätt kan vi tillsammans hålla koll på de stora skogspartierna, vilket är helt omöjligt för några enstaka personer.

Helikopter kommer deltaga i sökandet och förhoppningen är att vi inte ska hitta några vakar och att vi kanske skymtar Helge som är gulbrun till färgen och ganska stor. Om han står i någon dunge och gömmer sig kanske han skräms fram av helikoptern så att vi upptäcker honom.
Om du stöter på Helge och ser att han har grimman kvar på huvudet så är det bäst att prata lugnt, se ner i marken med sänkt huvud och röra sig stillsamt mot honom lite på snedden med ena axeln före och armarna hängande. På så vis undviker du att skrämma Helge. Låt honom nosa lite på axeln och tag sedan tag i grimman lugnt men ganska omgående. Han är nog fortfarande skärrad och lättskrämd.

Får du tag i grimman och kan hålla stadigt så bör det inte vara några svårigheter att hålla kvar honom då han är mycket lydig. Ring något av nedanstående nummer så kommer någon med grimskaft och hjälper till. Ser du honom och inte anser dig kunna fånga honom ring snarast något av nedanstående nummer och berätta var han är. Stanna lugnt på platsen för med lite tur stannar han nära dig och vi kan komma och hägna in honom. Vi räknar med att han fortfarande kan vara chockad och därför behöva lite tid på sig i en tillfällig hage i skogen för att sedan låta sig fångas. 
 
Ring: Polisen 11414


Sett 7488 ggr

Hästen Trigg faller – men låtsas som ingenting

Dannah Gresh har lagt upp detta filmklipp på Facebook, ett klipp som på kort tid fått över 5,7 miljoner (!) visningar. När vi tittar på det förstår vi varför! 

Hästen Trigg tappar balansen i en bockning och snubblar ner mot marken i hagen. Visst ser det ut som att han improviserar och låtsas som att rullningen var planerad, innan han avslutar med en bockning till?

Han är inte heller den enda häst som provat denna manöver, på Youtube hittar vi även detta klipp:


Sett 13391 ggr

TV-toppen 2015, 1:a plats och mest sedda klipp: Pontus Lidsell sitter säkert i sadeln – trots rodeo


Ursprunglig text: I detta filmklipp ser vi 21-åriga Pontus Lidsell, från Hölö utanför Södertälje, hålla sig kvar i sadeln med en balans många ryttare lär avundas.
  
Vi ringde upp Pontus för att höra vad det är för häst och varför den bockar, samt om han har några råd till ägare vars hästar skjuter rygg.
– Filmen visar en fyraåring från Tyskland som inte har blivit riden så mycket. Ägaren har ramlat av några gånger, så hon ville ha min hjälp, berättar han.
  
Hästen bockar verkligen vilt…
– Innan vi filmade detta hade jag ridit den en gång, sedan tyckte jag att den behövde vila innan vi fortsatte utbildningen. Så just det ni ser i klippet är första ridpasset på en och en halv vecka.
  
Är detta i början av passet?
– Nej, innan detta sker har hästen blivit longerad i 20 minuter. Med sadel, det är inte den han reagerar på. Men han har lärt sig att han kan dra in huvudet och bocka av sin ryttare. Det är ett mönster vi måste bryta. 
  
Hur har det gått med ridningen efter detta?
– Nu har jag ridit i fyra dagar och de två senaste dagarna har det gått väldigt bra. Det är en uthållig och rörlig häst som egentligen är jättesnäll, det vill jag verkligen påpeka. Men det är en häst som måste få lita på sin ryttare.
  
Tar du ofta emot unghästar?
– Ja, jag rider in, utbildar och tävlar hästar. Målet är att få rida de högre klasserna, men man måste jobba sig uppåt. Så nu har det blivit många unghästar.
  
Blir du aldrig rädd? 
– Nej, jag sitter på hästen för att jag ska lösa det. Vad ska jag vara rädd för? Det viktigaste är att man inte bromsar, då blir det farligt. Hästen hittar sin egen balans om den får fokusera framåt.
  
Viktigt att kolla upp hästen fysiskt
Om Pontus har minsta misstanke om att en häst har ont någonstans, eller är ofräsch, rider han den inte. Ofta kontrollerar hästägarna sina hästar innan de kommer till honom, eller så blir de rekommenderade att göra det.
– Just hästen i det här klippet har blivit röntgad från topp till tå och är ordentligt undersökt av veterinär. Det är inget fel på den fysiskt, men den har lärt sig att vika in huvudet och bocka – rejält.

Har du några råd till ryttare som sitter på "bockiga" hästar?
– Det viktigaste av allt är att rida framåt, att absolut inte bromsa. Då tappar hästen lätt balansen, alternativt börjar stegra. En annan viktig del är att låta kroppen följa med, annars är det kört. Men framför allt vill jag återigen påpeka hur viktigt det är att man tänker framåt.
 

OBS, säkerheten först!
Låt alltid säkerheten komma i första hand, vid all hanering av hästar. Kolla först upp en häst som bockar "onormalt" mycket, så att den inte har ont någonstans. Är det så att den har sadeltvång (vilket inte är fallet med hästen i klippet), ta hjälp av någon som har erfarenhet av att jobba med detta.

Har din häst lärt sig att den kan bocka av människan på ryggen och därmed "slippa" arbete, eftersom ryttaren har blivit rädd och beteendet därmed har "belönats", måste du ta hjälp av en skicklig ryttare som inte blir rädd och som har balans nog att sitta kvar. Ett sådant här beteende måste absolut brytas eftersom det är mycket farligt.

Sett 280059 ggr

Sida: « första « föregående 1 ... 412 413 414 415 416 ... 516 nästa » sista » 
Prenumerera på Hippson-TV

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.