Nyheter

senaste nytt

Här hittar du de senaste, hästrelaterade nyhetsnotiserna från både ridsportsmedier och andra nättidningar.


2021-02-24

50 hästar med feber i Valencia – svenskar i karantän

Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber och nu inväntar man ytterligare provsvar. Flera svenska ryttare befinner sig fortfarande på tävlingsplatsen i karantän.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-24

Dammig arbetsmiljö för ridlärare kan vara hälsofara

Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer att vistas i och ibland innehåller underlaget kvarts. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om dammet innebär en hälsofara för landets ridinstruktörer som ofta vistas i miljön.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-24

Debatt: Leva på att jobba som hästskötare? 

Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen på Hästnet? Vad är det som gör att dessa företagare inte lyckas behålla sin personal? Det frågar sig "Mia", vars dotters dröm om att arbeta med hästar gick i spillror.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-24

Dagens bok: Masterclass Dressyr – 25 % rabatt

Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad. I Masterclass Dressyr hittar du mängder med övningar och tips från Sveriges mest namnkunniga ryttare och tränare.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-23

Trelängad hästgård för ett aktivt hästliv

Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd. En gård med flera olika möjligheter. 

Läs mer på Hippson.se
2021-02-23

Hovslagare får erinran efter vredesutbrott

En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-23

Ny forskning om fri fekal vätska hos häst

Vissa hästar drabbas av så kallad fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt om det kan ha ett samband med hästens foder eller om bakterierna i träcken visar på en störning i hästens mage och tarm.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-23

Dags för säsongsstart av Lövsta Future Challenge U25

Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. De unga ryttarna kommer att samla poäng under vårens två kvaltillfällen för att nå en plats i finalen under Gothenburg Horse Show.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-23

Ulrika byggde automatisk höutfodring till boxen

Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare med hjälp av en presenning, plankor, balsnöre och en timer. Här berättar hon hur du enkelt bygger din egen, steg för steg.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-23

Video: Dansar med islandshästar, hundar och stallgänget

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har genomförts över hela världen. I förra veckan delade Hippson ett klipp med Tågarpsortens ryttarförening som gör dansen uppsuttet till häst. Stallgänget hos Jamila Bergs islandshästar har också tagit fram dansskorna, och delar glädjen med både hundar och hästar.
– Vi gjorde denna och oj så roligt samtidigt som teambuilding! Vi utmanar alla som har inackorderade, säger Jamila.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-23

Ridövning: Vägen mot piruetter med Ulla Håkanson

Dressyrikonen Ulla Håkanson ger oss en trestegsraket, med övningar som så småningom leder fram till piruettarbete. Själva piruetterna blir enligt henne både enklare och bättre om man börjar så här.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-23

Nu startar bokrean – 25 % rabatt

Samtidigt som bokrean pågår i Sveriges alla boklådor är det så klart rea även på Hippson.se. Fram till den 4/3 kommer det varje dag att dyka upp en bok med 25 % rabatt. Först ut är succéboken Hästens beteende.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-22

Alexander Zetterman har förlovat sig

Hoppryttaren Alexander Zetterman har förlovat sig med sin, numera, fästmö Emelie Löthman.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-22

Utbrott av EHV-1 på tävlingsplats i Spanien

Ett utbrott av ekvint herpesvirus (EHV-1) av neurologisk form, har upptäcks vid de internationella hopptävlingarna i spanska Valencia.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-22

Hästar sjuka på tävlingsplats i Spanien

Flera hästar vid hopptouren i Valencia, Spanien, har insjuknat med feber, uppger flera källor till Hippson. På plats finns ett flertal svenska ryttare. En av dem är Fredrik Spetz, som berättar mer om hur läget ser ut.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-22

Video: Vi börjar veckan med ett leende

Vad gjorde vi innan sociala medier kunde få de mest banala små vardagssaker att bli lustifikationer. Som när en söt liten häst får kicka igång veckan med sitt "skratt".

Läs mer på Hippson.se
2021-02-22

Låste in hästarna – döms till dagsböter

En man i Södermanland har dömts till villkorlig dom och dagsböter för djurplågeri. Han döms för att inte ha tillgodosett att två hästar som han hade ansvar för fick mat och omvårdnad i form av veterinär- och hovvård.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-22

Video: Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli

Det här lilla barnet har turen att han en moster som har en väldigt snäll häst. Så varför inte redan i väldigt unga år få prova på piaff och passage – då har man ju den rätta känslan redan från start …

Läs mer på Hippson.se
2021-02-22

Douglas trea i GP med Casquo Blue

Douglas följde upp lördagens 1,50-seger med Cheldon genom att placera sig på tredje plats i söndagens fyrstjärniga GP i Vejer de la Frontera. Den här gången med Casquo Blue.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-22

Debatt: Varför använda hot och våld som träningsmetod? 

16-åriga Amanda Bäcklund tränar sina hästar genom relationsbaserad träning och klickerträning. Hon har reagerat på träningsmetoder som hon upplever som aggressiva gentemot hästarna. I ett debattinlägg förklarar hon vad hon upplever är problemet.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-22

Ponnyvecka på Hippson Market!

Denna vecka lyfter vi fram ponnyer från Hippson Market lite extra. I de flesta artiklar här på Hippson.se kommer du att hitta de senast inlagda ponny-annonserna. Se till att utnyttja den extra synligheten och lägg in en annons du också. 

Läs mer på Hippson.se
2021-02-22

Kristina Larsson minns sin stjärna "Flippan"

Butterfly Flip, stoet som tog Malin Baryard Johnsson till världseliten har somnat in, 30 år gammal. Uppfödaren och ägaren Kristina Larsson minns en väldigt speciell häst med en stor personlighet och eftertraktad hållbarhet.  

Läs mer på Hippson.se
2021-02-21

Klipp: Kanske tur att snön är på väg bort

Pontus Hugosson har tidigare visat upp hur han testar skijoring hemma på gården. Han har dessutom tagit sig vidare i TV4:s program Talang tillsammans med söta Katitzi. Så kanske, med tanke på en eventuell finalplats, är det tur att snön är på väg bort i Västsverige. För senast gick skijoringen inte helt perfekt …

Läs mer på Hippson.se
2021-02-21

Många vill vara med och tävla dressyr online

Det är många som vill vara med och tävla i Dressagepower Online Tour. Det finns till och med ekipage från Spanien och Frankrike anmälda.
– Jag har ingen aning om hur de fick reda på tävlingen, men det är väldigt roligt. Vi har fått skicka de svenska programmen till dem, säger Peter Härnstam, en av Dressagepowers grundare, i ett pressmeddelande.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-21

1,50-seger för Douglas Lindelöw

Svenska ryttare plockar placeringar i Spanien. Bäst så här långt har det gått för Douglas Lindelöw, som med Cheldon vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-21

Klara Hammarström vidare i Melodifestivalen

Klara Hammarström gick vidare till Andra chansen i Melodifestivalens tredje deltävling. Därmed väntar ytterligare en möjlighet att nå final med låten Beat of broken hearts.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-20

Korrekta annonsformuleringar kan minska antalet hästtvister

Hur många gånger har vi inte läst om dyra tvister mellan köpare och säljare, en konsumentköplag som inte fungerar på levande djur, besvikelser hos både köpare och säljare. Juristen Jenny Johansson och HR-chefen Anna Brorson funderade ett varv till och insåg att tvisterna ofta handlar om hur hästarna marknadsförs.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-20

Så påverkas miljön av mockningen i hagen

Regelbunden mockning av hästarnas hage förhindrar övergödning av vattendrag samtidigt som det hjälper till att hålla parasiter borta. Men vilka hagar är det viktigast att mocka, ur miljösynpunkt? Och när spelar det mindre roll? Helena Aronsson, forskare vid institutionen för mark och miljö vid SLU, svarar på hur mockningen av hästhagar påverkar miljön.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-20

Camilla välkomnar registrering av hästar

Camilla Petersén har 15 hästar hemma i stallet utanför Umeå. Senast den 21 april måste hon ha registrerat alla 15 hos Jordbruksverket enligt nya lagkrav från EU. Något hon bara tycker är positivt och som hon hoppas ska göra smittspårning lättare. Och själva registreringen var inte så krånglig som hon befarade.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-19

Ryttarförening gör dansutmaning till häst

Dansutmaningen Jerusalema Challenge har blivit viral och det är många som genomför dansen runtom i världen. Även inom ridsporten är det flera som har tagit sin an utmaningen, men någon som gör det med en liten twist är Tågarpsortens ryttarförening. De genomför nämligen dansen uppsuttet till häst och vill nu utmana andra ridklubbar i landet.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-19

Klara missar lillebrors födelsedag

På lördag kliver Klara Hammarström upp på Melodifestivalens scen för andra gången. Samma dag fyller lillebror Ingemar 18 år, så man kan gissa att familjen Hammarström firar framför tv-apparaten.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-19

Pengarna räcker inte till för Arvidsjaurs RF

Arvidsjaurs RF får 100 000 kronor i driftsbidrag av kommunen, det är lågt jämfört med vad andra ridklubbar i länet får menar Norrbottens ridsportförbund. Kommunalrådet däremot vill inte uttala sig om det är för lite, det måste först utredas. Samtidigt kämpar föreningen för att överleva och de ideella insatserna är stora.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-19

Klipp: Systrarna Bergåkra vloggar hos SVT

Den 23 februari är det premiär för systrarna Emilia och Olivia Bergåkras vlogg på SVT Barn och SVT Play. Det blir sammanlagt 12 avsnitt och givetvis medverkar även storasyster Cecilia och mamma Sigrid. Så häng med den hästtokiga familjen på tävling och i vardagen på gården i Hälsingland. 

Läs mer på Hippson.se
2021-02-19

Ny forskning om hästassisterad terapi för krigsveteraner

I dagarna publicerade ett forskarlag från USA och Israel nya resultat när det gäller användningen av hästassisterad terapi för personer, bland annat krigsveteraner, som lider av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Det finns mycket kvar att ta reda på om hur hästarna kan bidra här, men flera studier pekar på positiva effekter. Hos krigsveteranerna gick förändringarna i hjärnan till och med att mäta.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-18

Magsår hos häst har ökat

Under år 2020 dubblerades antalet hästar som drabbades av magsår jämfört med året innan. Detta enligt statistik från försäkringsbolaget Agria. Här berättar veterinär Karl-Henrik Heimdahl mer om orsaker, symtom och behandling av magsår.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-18

Lövsta Future Challenge Dressage fyller tio år

2011 satt Tinne Vilhelmson Silfvén och Louise Nathhorst på en läktare i Tyskland och kollade på klasser för unga Grand Prix-hästar och U25-ryttare. De gillade tävlingskonceptet och presenterade idén för Antonia Ax:son Johnson, som via Lövsta Stuteri ställde sig bakom konceptet.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-18

Video: När snön vräker ner och traktorn strejkar

Linnea Åkesson driver utbildningsstall i Småland och där har det snöat en del på sistone. När hennes mamma Maria en dag kommer ut till ridbanan håller Linnea på att skotta fram fyrkantsspåret med en spångrep. Se klippet, glöm inte ljudet och se ända till slutet – ingen kan påstå att inte hästfolk är innovativa.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-18

Kon Hilda får sällskap av kalven Hulda

Länge har kon Hildas ägare kämpat för att det skulle räcka med en hästflock som sällskap till kossan, men myndigheterna slog fast att det krävs en artfrände för att få behålla henne. Nu har dexterkalven Hulda flyttat in.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-18

Birgitta valde att sälja sin häst till ridskola

Många ridskolor larmar om att det är svårt för dem att hitta lämpliga hästar, särskilt svenskfödda, till verksamheten. Att sälja häst till ridskolor eller inte har debatterats flitigt det senaste året och frågan verkar dela landets hästägare. En av dem som gjorde just detta är Birgitta Jacobson. Här berättar hon om sin syn på saken.

Läs mer på Hippson.se
2021-02-17

Polisen varnar för sadeltjuvar i Östergötland

Polisen i Finspång i Östergötland varnar för att det har skett flera sadelstölder och försök till sadelstölder i närheten. De uppmanar hästägare att vara extra uppmärksamma, skriver SVT.

Läs mer på Hippson.se
Sida: « första « föregående 1 ... 4 5 6 7 8 ... 1890 nästa » sista » 


Sök efter artikel




Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.