Bakdelsvändning à la Nina Bengtsson

Dressyr

Publicerad: 2013-01-30

Svårighetsgrad: Medel

Bakdelsvändning à la Nina Bengtsson

Grand Prix-ryttaren och dressyrtränaren Nina Bengtsson sticker ut hakan och tipsar om ett nytt sätt att träna bakdelsvändning på.
- Hästen ska vara totalt eftergiven och genomsläpplig i innersidan. Ryttaren ska sedan använda den yttre skänkeln för att kontrollera yttre bak.

Tipstack till: Nina Bengtsson
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
   
- Bakdelsvändning får man ofta lära sig att göra genom att vända med innerhanden och med det inre sittbenet. Jag skulle vilja att man får mer kontroll på yttersidan, koll på det yttre bakbenet, säger Nina Bengtsson, GP-ryttare och B-tränare i dressyr.
För att uppnå detta brukar hon ofta be sina elever att rida på volter med tagen bakdel. Då får de in känslan för hur hästen ska röra sig och bjuda.
   
Vänd inte bara framdelen
Vanliga fel i den här övningen är att ryttaren sitter på fel sittben och att han eller hon vänder framdelen för mycket, utan att ha kontroll över det yttre bakbenet.
- Man ska inte kasta runt hästen, den ska lära sig att bära vikt över sina bakben. Hästen ska vara avspänd och tänka framåt, instruerar Nina.
Det är jätteviktigt att ha kontroll på sitt eget bäcken så att man inte glider ut för mycket på yttersidan.
- Du ska kunna hålla inner sittben med tryck och hålla inre höften framme. Det är där du får bjudningen framåt.
Hästen ska enligt Nina gå på ytter tygel.
- Stundtals ska du kunna lätta helt i inner och den ska gå ändå, och bjuda för ytter skänkel fram på ytter tygel.
  
Snabba hjälper
En av Ninas käpphästar är att hästen ska svara snabbt - vilket kräver snabba och distinkta hjälper. Det gäller även i denna övning.
- Sitt inte och kläm, det ska vara pam-pam med skänkeln och då ska hästen svara. Gör inte för mycket. Ofta kommer man med tusen miljoner signaler och hästen vet varken ut eller in till slut. Du kan aldrig klämma en häst till en bakdelsvändning - då låser den sig.
  
Gör så här: 
Skritta med tagen bakdel på en lite större volt, cirka 20 meter i diameter. Du tränar egentligen sluta, hästen blir mer lösgjord och mjuk i innersidan och mer genomsläpplig.
Gör volten mindre, ner mot 10 meter, och fortsätt rida sluta.
- Då kan du jobba lugnt i skritt med att sitta på inner sittben, och med att hästen tar ytterskänkeln. Hästen lär sig att böja sig med ärlig eftergift, säger Nina.
Du kan successivt minska volten mer och mer tills du vänder på stället, med samma känsla.
- Känslan ska vara mjukhet i innersidan, hästen ska bjuda framåt och åt sidan för ytter skänkel.
Rid övningen i båda varven.

 

Syfte: 
Hästen ska lära sig att bära på bakbenen och att ta ytter skänkel. Du får in känslan och tränar på att rida bra bakdelsvändningar.
  
Svårighetsgrad:
Medel.
  
Tänk på det här: 
Passa dig för att hamna i ett läge där hästen bara går och trycker baken åt sidan. Den ska inte bara gå med tryckt rumpa bredbent åt sidan, du ska ha en känsla av att den bjuder framåt för ytter skänkel och vinklar sitt bäcken lite grann.

 

 

   
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Nina Bengtsson.
Bor: I Upplands-Bro norr om Stockholm.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare och examinerad beridare med dressyrinriktning. Har tagit sex hästar till Grand Prix och ett flertal elevekipage till Intermediaire I. Red i landslagets utmanartrupp 2008-2010.
Jobbar som: Utbildare av hästar och ryttare inom dressyr, samt in- och tillridare. Främst på Lejondals gård i Bro, men även runt om i Sverige, Norden samt i Tanzania och Kenya (!).
Roligast med att vara tränare: "Oerhört många hästar och människor kan lära sig att gå eller rida svår dressyr. Jag säger inte att man kan tävla framgångsrikt på den nivån. Men man kan träna där."
Läs mer på: dressagebynina.se

 

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista