Dags för byten? Börja med att hitta diagonalerna i hästen!

Dressyr

Publicerad: 2014-06-26

Svårighetsgrad: Medel

Dags för byten? Börja med att hitta diagonalerna i hästen!

Innan du kan göra bra galoppombyten behöver du ha koll på "diagonalerna" i hästen, säger dressyrtränaren Karin Öljemark. Hon förklarar genom en superbra, förberedande övning för galoppombyten.

Text & foto: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

  
– I vanliga fall rider du med diagonalen inner skänkel mot ytter tygel. Men för att ett byte ska bli bra måste du ha koll på den andra diagonalen också, alltså inner tygel och ytter skänkel, förklarar GP-ryttaren och dressyrtränaren Karin Öljemark.
En annan sak att tänka på under veckans arbete är att hästen ska vara lösgjord och ha energi i galoppen. Det krävs nämligen vid byten.
– Och tänk på att du ska kunna lösgöra hästen på samma linjer som du sedan ska byta på. Om du till exempel måste gå på böjt spår för att hästen ska vara lösgjord får du jobba mer med galoppen, innan du är redo att börja byta.
  
Hitta sidorna
– Man upptäcker hästens olika sidor med det här jobbet också, säger Karin.
Alltså att den exempelvis tar mer stöd på ytter tygel i det varv där den har enklare att gå i eftergift på innersidan. Och vice versa, att hästen har svårare att forma sin innersida åt andra hållet och att ta stöd på den yttertygeln.
– Resultatet ska vara att jag som ryttare kan ge efter på innertygeln utan att hästen ställer huvudet utåt. Stannar den dessutom på min raka linje vet jag att jag har fatt på ”diagonalen” och att hästen är i balans. Det krävs att du bygger upp din ryttarkänsla och uppmärksamhet, för att kunna träna dig själv och hästen till att kunna utföra detta på ”alla linjer”, säger Karin.
När du fått kläm på diagonalerna, och har gjort övningen i båda varven, är du redo att börja tänka på galoppombyte. Men det är en helt annan historia, som kommer senare här på Hippson.

Gör så här:
Första steget blir att rida i galopp längs fyrkanten. Börja som vanligt, ha hästen på yttertygeln och känn sambandet inner skänkel – ytter tygel. Går du i höger varv är det alltså vänster tygel och höger skänkel som gäller. Prova sedan att ha hästen på höger tygel och jobba med vänster skänkel.
Du ska kunna rida hästen eftergiven i sidan och nacken, med ytter skänkel till inner tygel.
Växla mellan diagonalerna ett tag, tills du hittar känslan.
– Det här kan ta tid, upp till månader, innan du och hästen klarar uppgiften tillsammans med bibehållen eller till och med förbättrad galoppkvalitet.
– Glöm inte att sitta kvar så att hästen förstår att den inte ska byta, tipsar Karin.
 
 

Svårighetsgrad
Medel.

Syfte
Att lära känna de olika "diagonalerna" i hjälpgivningen och i hästens kropp.

Tänk på:
Gör bytet på raka spår och inte för nära hörnet. Om det blir förvänd galopp genom hörnet och kortsidan, tänk på att rida en snällare väg.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Karin Öljemark.
Bor: Nära Segersta i Bålsta.
Utbildning inom hästvärlden: Licensierad beridare i Tyskland. Har varit 20 år i Tyskland och har drivit eget utbildningsstall.
Jobbar som:
Utbildar ryttare och driver ett företag som erbjuder konsultverksamhet inom ledarskap, kommunikation och coaching - mest mot företag.
Roligast med att vara tränare: "För mig är det viktigaste att det sker en kommunikation på hästens villkor. Vi måste kommunicera så att hästen kan förstå och sedan vara lyhörda på svaret, hästen är expert på att vara häst.
När hästen nöjt förstår och inte behöver få så mycket tryck mår jag bra. Och när ryttaren förstår sin roll – att vara en motiverande PT för hästen och för sin egen kropp...
Min filosofi är att den som rider ska lära sig att förstå – inte "dra höger och det går bra, vilken bra tränare jag är"! Jag vill vara med under läroprocessen för att lösa mysteriet. Jag vill att eleven ska lära sig rida och förstå, inte att jag tar över som tränare.
Det är så roligt när det är riktigt bra kommunikation och bra samarbete, när man ser en motiverad och glad häst."
Läs mer på:
www.lexeq.se

 

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista