Enkla byten – en förberedelse för "riktiga" galoppombyten

Dressyr

Publicerad: 2005-11-15

Svårighetsgrad: Medel

Enkla byten – en förberedelse för "riktiga" galoppombyten

Ett av de vanligaste sätten att lära en dressyrhäst att byta galopp är att börja med enkla byten. Ett enkelt byte innebär att du galopperar i exempelvis vänster galopp, saktar av till skritt, skrittar ett par steg och fattar andra sidans galopp, i det här fallet höger.
 
Hästen ska inte ta några travsteg i avsaktningen. Efterhand som hästen blir mer och mer befäst i de enkla bytena kan du minska antalet skrittsteg. Så småningom kan du försöka göra övningen utan mellanliggande skrittsteg, det vill säga gå från enkelt byte till ett rent galoppombyte.

 

Många fördelar
Att börja bytesträningen med enkla galoppombyten har många fördelar. Bland annat är det lättare för ryttaren att sitta någorlunda stilla i sadeln om han eller hon börjar träna byten på detta sätt.

Skillnad på hopp- och dressyrbyten
Hoppryttare lär oftast hästen att byta galopp när den byter varv, genom att flytta över vikten och sätta hästen ur balans. Den typen av byten funkar på hoppbanan men inte under ett dressyrprogram där hästen ska byta på en rak linje och ryttaren ska sitta så stilla som möjligt. Det positiva med hoppryttarnas bytesträning är dock att de inte komplicerar till det för mycket. Dressyrryttare gör ofta en lite för stor affär av det här med galoppombyten.

Så övar du
Innan du börjar med enkla byten bör hästen kunna gå stadigt i förvänd galopp. Den måste också svara direkt för dina hjälper i samtliga övergångar mellan gångarterna. Galoppen ska vara balanserad och stark.
Ett bra ställe att börja träna enkla byten på är mitt på långsidorna (se skiss). Galoppera på spåret. När du kommer till E eller B saktar du av till skritt, skrittar några steg och fattar sedan den nya sidans galopp. Detta innebär att du kommer att rida rättvänd galopp ena halvan av fyrkantsspåret och förvänd galopp på den andra halvan. På den del av ridbanan där du rider rättvänd galopp kan du lägga till en tiometersvolt på kortsidan. Volten ger dig ökad möjlighet att rama in hästen och att stämma av takt och tempo.
När övningen fungerar i ena varvet kan du byta varv och göra samma sak åt andra hållet. Håll inte på så länge att hästen blir uttråkad eller trött.

Spärra inte innersidan i bytet
När du kan göra de enkla bytena med bara ett mellanliggande skrittsteg och med hästen balanserad, lydig och kvar i en korrekt form kan du testa att göra ett galoppombyte.
Bytet görs med fördel på samma ställe som du tränat enkla byten, då har hästen ett hum om vad det handlar om. Börja i förvänd galopp och byt till rättvänd. Hästen ska gå i en aktiv, tretaktig galopp. Förbered gärna den nya innersidan lite inför bytet, genom att testa att ställa och böja åt det hållet.
I själva bytet är det viktigt att du inte ”spärrar” den nya galoppens innersida, då kommer inte hästen att kunna byta. Mjukna på den nya innertygeln och behåll ett stadigt stöd på den nya sidans yttertygel. Eventuellt kan du även behöva förhålla på yttertygeln.
Det är den nya ytterskänkeln som ger signalen för själva bytet. Ge hästen massor av beröm när den gör rätt. Bytena kan bli lite spända och överilade i början, men det gör ingenting. Det viktigaste är att du själv är lugn och ger hästen en positiv erfarenhet av byten. Straffa den inte om det blir fel!
Om du får problem, ta så snart som möjligt hjälp av en erfaren tränare.

Byte över bom inte bara positivt
Många ryttare lär sina hästar att byta galopp över en bom. Det fungerar bra på vissa hästar, men andra hästar lär sig på detta sätt att byta orent, det vill säga byta med frambenen ett galoppsprång innan de byter bak.

Lämplig för unghästar?
Nej

Tips!
Bra förberedande och tydlig övning, beskriver också skillnaden mellan hopp resp dressyrbyten( därav kan en hopphäst lära sig byte lite tidigare i utbildningen)

 

Ann Kristin Yngve

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
404 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista