Första gången Hippsons testryttare gjorde den här övningen trodde hon aldrig att det skulle funka. Men det går faktiskt att gå från skritt till galopp med tagen bakdel på en pytteliten volt. Och klarar man det är det inte långt till piruetten.
Tipstack till: Ulf Lind
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Ridläraren Ulf Lind uppskattar veckans övning eftersom det är en så bra förberedelse för piruett.
- Ju mindre volt man kan rida på, desto närmare piruetten är man, säger Ulf.
En vanlig fallgrop är att ryttaren hamnar för mycket innanför hästen.
- Då hamnar bogarna för mycket utanför. Sitt upp mellan frambenen och se till att de går rätt väg, tipsar Ulf.
En annan sak att se upp med är att bli teknikfixerad.
- Det är lätt att det blir för mycket pet här och där, och att man inte rider gångarten; tekniken tar lätt överhanden.
Försök i stället att fokusera på takten och rytmen, och förbered hästen på den nya gångarten genom att tänka på den rytm du vill ha när du sätter igång i galopp.
Hippsons testryttare blev glatt överraskad när hennes ganska ringrostiga häst snällt fattade samlad galopp, även på mycket små volter. Så övningen rekommenderas verkligen!
Gör så här:
Hästen ska vara ordentligt varm och framriden innan du börjar med den här övningen. Rid en volt i skritt, cirka 10 meter i diameter kan vara bra att börja med. Så småningom vill man att volterna ska kunna bli mindre, men volten ska inte vara mindre än att du kan bibehålla dess storlek i galopp.
Rid ett bestämt voltspår med framdelen och rid efter hand med tagen bakdel. Ha kvar hästen på samma sätt och fatta galopp.
- Fatta genom att aktivera främst ytter bak, och ta inte bakdelen mer än vad du har gjort i skritten, säger Ulf.
För att inte stoppa hästens framåtbjudning ska du hela tiden rida fram mer än vad du låter hästen gå.
- Sätt till lite mer energi än vad du släpper fram.
Medel till avancerad.
Tänk på det här:
Rid takten och rytmen i respektive gångart. Börja att tänka på vilken takt du ska rida i innan du påbörjar den nya gångarten, för att hästen tydligt ska bli riden i den takt den ska röra sig i. Det är lätt att det blir för mycket pet här och där och att man inte rider gångarten; tekniken tar lätt överhanden.
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Ulf Lind.
Bor i: Tierp.
Jobbar som: Tränare, hemma och på olika anläggningar.
Utbildning (inom hästvärlden): Ridlärare.
Roligast med att vara tränare: Att skapa harmoni mellan häst och ryttare, samt att se utvecklingen hos ekipaget.
Läs mer på: www.ulflind.se
Den här övningen kör tränaren Maggan Magnusson Osmund med nya elever, för att se hur liksidiga deras hästar är. Den fungerar även bra att köra hemmavid, för att få koll på både dina och hästens sidor.
Ridbarhet, styrka och lugn – det är tre saker som SM-vinnaren Irma Karlssons övning syftar till. Här delar hon med sig av sin favorit.
Dressyrryttaren Carl Hedin bjuder på en övning i att fokusera – genom att du ska hålla din egen clinic och föreläsa för dig själv.
Favorit i repris: Denna ridövning återpublicerar vi 2019-02-11, alltså en vecka efter att Irma Karlsson blivit klar för världscupfinal i Göteborg. Det ligger i detaljerna – ta del av hennes lärdomar nedan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _
Irma Karlsson, som tog SM-guld i hoppning i somras, delar med sig av en övning som kan varieras på många sätt.
Träningsbanorna på Peder och Lisen Bratt Fredricsons Grevlundagården behöver inte vara långa och massiva, men de används flitigt.
– Vi tävlar ju på banor så det är där vi ska vara bra, säger beridaren Stephanie "Steffi" Holmén.
Böjning och rakriktning i samma övning gör att Stephanie Holmén, beridare på Grevlundagården, gillar övningen ”Swedish castle”. Här delar hon med sig av hur hon rider den.
Veckans båda ridövningar kommer (precis som förra gången) från den nyutgivna boken ”Ett med hästen i naturen” och publiceras i samarbete med svenska Brightmare productions. Övningarna hjälper dig att hitta först balans och sedan kontakt samt ”uppsamling” i ridningen.
Veckans båda ridövningar kommer från den nyutgivna boken ”Ett med hästen i naturen” och publiceras i samarbete med svenska Brightmare productions. Övningarna hjälper dig att träna samling på uteritten – med bibehållen framåtbjudning.
Framåtbjudning och bra träning, det kommer på köpet för den som lämnar ridbanan för ett pass på en naturbana.
– Bärigheten tar hästarna sedan med sig in på ridbanan, säger Grevlundagårdens beridare Stephanie Holmén.
Tävlingsryttaren Caroline Darcourt gillar att bygga på rörelser steg för steg. Dels för att hästen blir starkare, dels för att det då är möjligt att backa om något går fel.
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet