Helginspiration: Hoppbana all inclusive

Hoppning

Publicerad: 2016-01-29

Svårighetsgrad: Medel

Helginspiration: Hoppbana all inclusive

Bygg upp en bana som ger många språng – på inte lika många hinder. Hopptränaren Helena Schiller går banan, som innehåller många olika moment, med oss.

Tipstack till: Helena Schiller
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
En bana med det mesta – som korta och långa anridningar, bågar och kantiga svängar, bjuder Helena Schiller på. På den här banan arbetar vi inte med relaterade avstånd utan mer med galoppen, vägarna och rytmen. En svårighet i banan är trekombinationen som rids både räcke-räcke-oxer och vice versa.
– Det är oftast lättare för hästen att börja med en oxer, men då måste du också räta upp dig så att inte din häst bara rinner igenom. Har du en häst som ökar i trekombinationer är det svårare att ha räcke ut, förklarar hon och fortsätter:
– På riktigt stora hinder behöver hästen ha tillräckligt med kapacitet för att klara oxer ut, det krävs nämligen mer energi då hästen behöver komma både upp och samtidigt ut över oxern.
  
Får balans av kantiga svängar
De kantiga svängarna i banan hjälper ryttaren att få hästen på bakdelen och i balans.
– Har du ett hinder efter en kantig sväng måste du se till att hålla galopp och energi framåt, fast hästen har vikten på bakbenen.
Helena säger att det är skillnad på att korta och länga sprången med eller och utan energi i galoppen.
– Gör man det utan energi kan man fortfarande säga att man har kortat och längt galoppsprången. Det kan de flesta göra. Svårigheten är att korta och länga med bibehållen balans och med engagemang.
Hon menar att många ryttare ställer sig i lätt sits på långsidan och rider framåt i full fart, sedan sätter de sig ner på kortsidorna och kortar.
  
Korta när du står i lätt sits
– Men man ska kunna göra allt i de olika sitsarna. Korta i lätt sits och öka när man sitter ner. Hästen ska fortfarande vinkla haserna och sätta sig på bakbenen, fast du har längre språng.
Det är därför Helena rekommenderar att man ibland rider på en båge när man ska träna på att korta och länga galoppsprången.
– Att ha en rak linje är en väldigt vanlig övning, men på rakt spår kan hästen lätt korta och länga sig utan energi. På böjt spår rider man omedvetet hästen med inner skänkel mot ytter tygel, du släpper inte bara allt tack vare att spåret är böjt utan rider galoppsprång efter galoppsprång fast du ökar längden på sprången.

Bygg så här
Hinder 1 behöver inte vara högt, det är kort anridning. Bygg oxrarna som parallelloxrar eftersom du ska hoppa dem från två håll. Hinder nummer 3/8 ska vara en kortoxer, alltså mindre mellanrum mellan fram- och bakbom.
  
Gör så här
1. Var ordentligt uppvärmd. Kom i höger varv och vänd vänster efter hindret. Tänk på att hoppa hindret rakt och sitt mitt över hästen. Ha blicken till vänster.
  
2. I svängen till tvåan måste du ha galoppen, de blir en lite kantig sväng. Känn att hästen är runt inner skänkel.
  
3. Använd bågen till att arbeta galoppen framåt, mot oxern. 
  
4. Sitt mitt över hästen och titta till höger. Håll igång galoppen efter hindret.
  
5. Trekombination på rakt spår. Ha blicken långt fram, hjälp hästen genom att räta upp dig mellan hindren.
– Framför allt när det är räcke-räcke måste man vara noga med att verkligen räta upp sig emellan. Hjälp hästen men stör den inte. Rama in, hoppa på mitten och räta upp hästen, då hjälper du den.
  
6. Lång anridning, hela vägen runt till oxern.
– Lång anridning tycker många är svårt. Låt hindret komma till dig. Håll galoppen, kontrollera att hästen inte blir för lång och vänta tills du ser distansen. Glöm inte att andas.
  
7. Ett kontrollhinder med kort anridning på medellinjen.
– Vid ett kontrollhinder som är lite lägre kan du kolla att du kan korta galoppen. Är det större hinder måste man ha en annan galopp. Du ska helt enkelt kontrollera att du kan variera galoppen. Annars är risken att hästen blir längre och längre för varje hinder på banan.
  
8. Det här är en kortoxer.
– Jag tycker att man ska variera så att oxrar inte alltid är jättelånga. Här kommer du ur en kantig sväng och kan behöva korta galoppen, då kan det vara dumt att ha en bred oxer. Men ett räcke hade varit för enkelt, då finns risken att ryttaren börjar backa helt omedvetet. Med en oxer ur sväng är det en självbevarelsedrift att behålla galoppen.
  
9. Det blir en båge till hindret. Känn rytmen och använd det böjda spåret till att jobba hästen.
  
10.
Här blir det en kort sväng till hindret. Titta vart du ska tidigt, landa, rid rakt fram och vänd efter det, så att du har tid på dig fram till hinder nummer 10. Stå upp i lätt sits och rulla på efter hindret.
  
11. Sjunk ner i sadeln i svängen och balansera upp hästen innan trekombinationen. Se till att hålla energin ut över oxern.
  

Syfte: 
Att träna bana med olika moment.
  
Svårighetsgrad:
Medel.
  
Tänk på:
Glöm inte att andas! Ta inte död på galoppen innan hinder nummer åtta. Balansera upp hästen innan hinder nummer elva.

   
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Helena Schiller.
Bor: Djursholm, norr om Stockholm.
Utbildning inom hästvärlden: C-tränare i hoppning. Har ridit i hopplandslaget från tonåren och haft stall i Frankrike där hon tävlade upp till nationell och internationell 1,50. Utbildad mental rådgivare (idrottspsykologi).
Jobbar som: Är doktorand, jobbar med forskning inom psykologi på Stressforskningsinstitutet. Forskar kring prestation, motivation, sömn och stress. Jobbar som tränare i hoppning 30 procent av arbetstiden. ”Det är den bästa kombinationen!”
Roligast med att vara tränare:
"Jag tänker på trisslottsreklamen, 'plötsligt händer det'. När ryttaren plötsligt inser något eller hästen plötsligt blir lösgjord. När man över tid kan se att hästen förbättrar sin språngkurva och teknik.
Jag menar att alla ryttare kan utveckla sina hästar även om de är på en lägre nivå. Mindre erfarna ryttare ska få hjälp att rida loss sin häst minst en gång i veckan. Och så ska de få sitta upp efteråt för att få känna hur det ska kännas, annars blir det som att famla i mörkret.
Jag vill att ryttaren ska hitta känslan. Vad är ett galoppsprång med bra kvalitet? Hur känns en bra galopp? Jag använder mycket schysta avstånd och hjälpbommar, för att bygga muskler och förtroende. Då håller hästen längre också. Glada hästar och glada ryttare – då är jag glad."

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
405 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista