Höga benlyft – och balans för häst och ryttare

Markarbete

Publicerad: 2015-06-02

Svårighetsgrad: Medel

Höga benlyft – och balans för häst och ryttare

Ryttaren får bättre balans, medan hästen tränar både balans och koordination. Missa inte en enkel men effektiv uppvärmningsövning från B-tränare E-G Haking.

Tipstack till: E-G Haking
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson

Rida på volt med bommar – hur svårt kan det vara? Ganska, om man ställer höga krav på hur det ska göras och på att hästen släpper igenom i ryggen, säger hopptränaren E-G Haking.
– Jag tycker absolut att man ska stå upp i stigbyglarna när man går över bommarna. Jag håller med George Morris om hur viktig den lätta sitsen är.
E-G förklarar att hästen kommer upp i ryggen med hjälp av den här övningen, då ska man inte sitta ner för tungt i lättridningen.
– Visst ska ryttaren kunna sitta utan stigbyglar och hoppa en låg studs. Men det är bättre med studs än kavaletti om hästen är omusklad i ryggen.

Bygg så här:
Lägg bommarna i solfjäderform med 1,10-1,20 meter mellan dem ”i centrum”. (För stor häst. För ponnyavstånd, se Hippsons avståndstabell här till höger.) Lägg en sockerbit under den del av bommen som pekar mot ridhusets mitt.

Gör så här:
Rid fram okomplicerat i tio minuter – skritt, trav och galopp. Rid sedan gärna en annan uppvärmningsövning som du hittar här innan du går över på nedanstående övning.

1. Rid skritt på volten. Börja i höger varv. När du kommer till bommarna, styr på yttre delen av bommarna så att det blir två skrittsteg mellan varje bom.
– Vänster tygel (yttertygeln) reglerar steglängden och höger tygel (innertygeln) visar vägen. Hästen ska komma runt innerskänkeln och du ska hålla bakkärran på plats med ytterskänkeln, så att den inte sladdar ut, instruerar E-G.
Efter bommarna, kom fram i trav och trava tills du närmar dig bommarna igen – då är det dags att sakta av till skritt.

2. När hästen skrittat ett antal gånger, så att den sänker huvudet och slappnar av, kan du trava hela varvet – även över bommarna. Hitta takten, rid lugnt.
– Ryttaren får inte sätta sig ner och sätta hästen i obalans i lättridning över bommarna. Ryggen är känslig när hästen slappnar av. Stå upp för att hitta egen balans, det är absolut det bästa. Om man är mycket duktig kan man rida lätt, men man får absolut inte trycka till med sätet.

Syfte:
Hästen får lyfta på benen, öva balans och koordination. Ryttaren övar upp sin balans.

Svårighetsgrad:
Medel.

Tänk på:
Tyng inte i sadeln och undvik att hamna i bakvikt. Var noga med att hålla mittenspåret över bommarna när du travar över dem. Hästen ska vara eftergiven i innersidan.

 

FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: E-G Haking. 
Bor: Utanför Stockholm, i skärgården.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i hoppning. Även utbildad på elittränarprogrammet på Bosön.
Jobbar som:
Tränare.
Roligast med att vara tränare: ”Att se utvecklingen, man får tydlig feedback. Att hjälpa ryttare att ta sig över 'de svarta hålen', det är roligt! Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att verbalt förklara att svackor är en del av processen. Det är också roligt att jag nu är inne på generationen 'barnbarn till gamla ryttare'. Jag brinner dessutom för att utveckla ridningen med nya tekniska och mentala hjälpmedel, att vara innovativ inom ridsporten.”
Läs mer på: www.haking.se

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista