Kombinera sluta och skänkelvikning – på diagonalen

Dressyr

Publicerad: 2015-05-07

Svårighetsgrad: Medel

Kombinera sluta och skänkelvikning – på diagonalen

Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
– Men det är viktigt att man har en plan och att man vet vad man vill uppnå.

Tipstack till: Peter Härnstam
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
  
I början kan hästen vilja räta ut sig när man rider diagonalsluta. Då får man svårt att rida korrekt hela vägen, säger B-tränaren Peter Härnstam.
– Du kan då arbeta med sluta och böjning i början. Mot slutet av diagonalen rätar du i stället ut hästen och rider den aktivt undan i samma riktning, men då i skänkelvikning. På så sätt kommer du till ett bra arbete.
 
Kan användas vid bytesträning
Du kommer också bättre in i det nya varvet och får fatt på den nya innersidan på ett bra sätt. Det blir inte broms och motstånd om man avslutar slutan så här till en början.
Dessutom blir det lättare att byta galopp när du kommer ur en skänkelvikning, tipsar Peter.
– Det är en bra metod när man ska lära dem att byta. Det blir att du aktivt jobbar med den nya innersidan, hästen kommer fram på den kommande yttertygeln och du får en naturlig eftergift i den inre sidan.
När man rider skolor är det ofta vettigt att blanda dem med skänkelvikning.
– Det får hästen bra. Jag har jobbat mycket med det här både för Conrad och Lussan (Conrad Schumacher och Louise ”Lussan” Nathhorst, reds anm.).
  
Ändra och variera ofta
I allt arbete vill Peter att vi ska variera oss.
– Detta för att hästen ska vara mer ”igenom” i arbetet, vara ärlig i ryggen och länden, och för att den ska bli mer genomsläpplig. Ändra tempo, tvärning, hur brant du rider slutan. Rid framåt och ta tillbaka, variera samlingsgraden. Det är lätt att hästen blir fast i länden om man rider alla rörelser i samma läge.
Vi borde enligt Peter tänka på hästen som en idrottsman, som övar olika moment på olika sätt för att få en allsidig styrka.
– Varierar du så tröttar du inte ut hästens muskler på samma sätt och undviker därmed lättare skador. Det gäller inte enbart i slutor utan i allt arbete, säger han.
En annan positiv effekt är att det blir roligare för både häst och ryttare.
– Bestäm innan hur du ska rida, ska det vara lägre form på en längre diagonal eller högre form på en brantare diagonal? Ha en tanke med det du gör, så att det inte blir en massa övningar för övningarnas skull.
  
Gör så här
Inled en sluta på en diagonal du har valt. Rid slutan på tre fjärdedelar av linjen och fortsätt sedan i skänkelvikning den sista fjärdedelen. Du kan rida övningen i skritt, trav och galopp.
Om du rider den i galopp – gör ett enkelt byte innan du kommer ut på långsidan, byt i språnget eller sakta av, beroende på utbildningsståndpunkt.
  

Syfte:
Att få en genomsläpplig häst som inte rätar ut sig under slutan. Du förbereder dessutom för det nya varvet på ett bra sätt. Eventuellt kan övningen användas för att träna galoppombyten.

Svårighetsgrad:
Medel.

Tänk på:
– Variera! Ändra formen så att du har hästen med i rygg och länd, så att den är genomsläpplig. På så sätt får du ett kvitto på om hästen bjuder rätt eller inte. Och bestäm i förväg vilken form och väg du vill ha, säger Peter.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Peter Härnstam.
Bor: Mölndal nära Göteborg.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärare level III och B-tränare. "Jag har gått många ledarskapsutbildningar som jag har haft mycket nytta av i mitt arbete. Har gått RIK I och långa kursen på Strömsholm, och har varit andra- och tredjeårselev där." 
Jobbar som: Tränare och ryttare. Rider bara egna hästar i dag. "Jag säljer lite hästar, men i huvudsak tränar jag allt från svårklassryttare till lätt klass."
Har jobbat som ridhuschef i Borås och har hjälpt ridklubbar och hästföretag med ekonomi och organisation. Sitter i Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté och är tävlingsledare för Lövsta Future Challenge.
Roligast med att vara tränare: "Det är väldigt roligt att jobba med människor och hästar och att få ett ekipage att utvecklas, oavsett vilken nivå man börjar på och vilka förutsättningar de har. Jag är väldigt fokuserad på att sätta mål och hålla mig till min plan i min ridning och träning. Vi gör en ny plan varje termin med lång- och kortsiktiga mål. Det hjälper mig – men framför allt hjälper det ekipagen. Jag vet av egen erfarenhet att man lättare når framgång med nedskrivna mål."
"De som rider för mig har valt mig som tränare och man känner sig alltid uppskattad. Man vaknar aldrig och tänker 'nej, i dag ska jag jobba', det är alltid kul."
Läs mer på: peterharnstam.se

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista