Löshoppning - så gör du

Hoppning

Publicerad: 2008-09-18

Svårighetsgrad: Bas

Löshoppning - så gör du!

Löshoppning är ett bra sätt att vänja unghästen vid mjölksyreträning. Kanske ska du förbereda hästen för treårstestet? Missa inte denna veckas ridövning som även innehåller kloka ord om upplägget av träningen, från hopp- och unghästexperten K-G Svensson.

Tipstack till: K-G Svensson
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
 
- Löshoppning är ett sätt att bedöma unga hästars hopptalang och det är ett sätt att skilja ut hur bra de kan bli. Uppsutten hoppning beror ju mycket ryttaren, säger K-G Svensson, A-tränare i hoppning och före detta unghästutbildare vid Flyinge.
Enligt K-G är det bästa upplägget för unhghästen att man hoppar sex till åtta gånger på hösten, när hästen är 2,5 år gammal och kommer in från betet. Sedan gör man ett uppehåll till februari när man kör tio till tolv omgångar med löshoppning. När det är klart ska hästen ha löshoppat 1,30 vid ett par tillfällen så att den har provat på det den ska utföra på testet.
De flesta hästar slutar på 1,20, men då är det oxrar på minst samma längd som höjd, medan talangerna ska hoppa 1,30 med 1,40 i längd, berättar K-G.
 
Undviker överansträngning
Fördelen med att dela upp perioderna av löshoppningsträning är att hästen inte blir överansträngd.
Det är viktigt att inte allt kommer på en gång, då hinner inte ligament, leder och senor med.
- Min erfarenhet är att man når bäst resultat om man delar upp träningen i två etapper. Då kan hästen bygga upp sig både fysiskt och mentalt, säger K-G.
I början kör man lösgalopp med bommar på marken, sedan har man låga hinder och vänjer hästen vid uppgiften. Så småningom byggs hindren upp. När hindren ligger på sin högsta höjd gäller det att inte ta för många språng under ett löshoppningspass. Mellan sex och tio språng på ett pass räcker.
- Särskilt gäller det att se upp med antalet språng om man har en verklig talang, för de tar i så mycket i varje språng.
När hindren ligger på lägre höjder kan det vara okej med fler språng.

Första mjölksyreträningen
För unghästen är löshoppningen den första kontakten med mjölksyreträning.
- Det är väldigt uppbyggande för unghästar. Och lagom till att man börjar med löshoppning brukar man också börja med inridning och longering, och börja fodra upp.
Men även äldre hästar kan ha nytta av löshoppning.
- För ryttaren är det ett sätt att lära sig vad hästen har för teknik. Man kan hjälpa hästen med tekniken, för att hjälpa hästen att hitta sin form. En het häst kan lugna sig och en latare kan få mer framåtanda och mer självförtroende, under förutsättning att det utförs på rätt sätt.
 

Metoden - så löshoppar du!
Var på en bana som inte är större än 20x40 meter. Bygg en ring runt banan. Ställ upp två hinder med mellan 6,70 och 7,50 meter mellan. Hur långt beror på hästens galopp. En häst med stor galopp kan börja med längre avstånd för att senare få vänja sig vid kortare, och vice versa.
- Man ska vara tre piskförare. En mitt för hindret, en före hindret oich en efter. Det är den som står mitt för hindret som leder de andra två piskförarna och säger vad de ska göra, det är viktigt med en ledare, hästen ska lära sig lyssna, säger K-G Svensson.
 
Tre olika roller

Piskföraren före hindret (A) ska föra hästen fram mot hindret. Om det behövs kan denne driva. A ska följa vad den som står vid hindret (B) säger, till exempel "driv mer framåt". Det är B som bestämmer. Föraren vid hindret (B) ska korrigera hästen över och mellan hindren, smacka eller använda pisken om det behövs. Piskföraren efter (C) ska stanna hästen och lära den att stå stilla och inte vända tillbaka till hindret. Om hästen vänder mot hindret är det den som står vid hindret som säger åt hästen att den ska vända åt rätt håll. C släpper iväg hästen på långsidan.
 
Gör så här:

1. Här är det nybörjarhästen som hoppar. Det främre hindrets bommar ligger på marken längs med spåret där hästen ska gå för att visa vägen. Det bakre hindret är ett koppelräck med markbom, utdragen 20-30 centimeter för att hjälpa hästen med taxeringen.
 
2. Det främre hindret är ett räcke (rättuppstående) med markbom, mellan 40 och 70 centimeter högt (börja lågt). Det bakre hindret ska vara ett stigsprång med tio centimeter i höjdskillnad mellan fram- och bakbom.
 
3. Sist byggs det bakre hindret upp till en parallelloxer. Målet är att kunna hoppa 1,30 innan treårstestet.
 Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
386 ridövningar listade i datumordning
Hoppning | 2018-01-07 | Medel | Avancerat
Kvickare hopphäst – trots långsamt tempo

Ridbarhet, styrka och lugn – det är tre saker som SM-vinnaren Irma Karlssons övning syftar till. Här delar hon med sig av sin favorit.

Kommentarer


Dressyr | 2017-12-21 | Bas
Carl Hedins ögonöppnande ridövning: ”Håll din egen clinic”

Dressyrryttaren Carl Hedin bjuder på en övning i att fokusera – genom att du ska hålla din egen clinic och föreläsa för dig själv.

Kommentarer


Hoppning | 2017-12-06 | Medel | Bas
Basövning från Irma Karlsson – som ger rytm och styrka

Irma Karlsson, som tog SM-guld i hoppning i somras, delar med sig av en övning som kan varieras på många sätt.

Kommentarer


Hoppning | 2017-11-11 | Medel | Bas
Träna banhoppning à la "Steffi" på Grevlunda

Träningsbanorna på Peder och Lisen Bratt Fredricsons Grevlundagården behöver inte vara långa och massiva, men de används flitigt.
– Vi tävlar ju på banor så det är där vi ska vara bra, säger beridaren Stephanie "Steffi" Holmén.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-10-19 | Medel | Bas
Rid övningen ”Swedish castle” med Stephanie Holmén

Böjning och rakriktning i samma övning gör att Stephanie Holmén, beridare på Grevlundagården, gillar övningen ”Swedish castle”. Här delar hon med sig av hur hon rider den.

Kommentarer


Dressyr | 2017-09-23 | Medel | Bas
Checka av din och hästens balans – kan du rida på slak tygel?

Veckans båda ridövningar kommer (precis som förra gången) från den nyutgivna boken ”Ett med hästen i naturen” och publiceras i samarbete med svenska Brightmare productions. Övningarna hjälper dig att hitta först balans och sedan kontakt samt ”uppsamling” i ridningen.

Kommentarer


Dressyr | 2017-09-07 | Medel
Samla och rygga i backe – för styrka och balans

Veckans båda ridövningar kommer från den nyutgivna boken ”Ett med hästen i naturen” och publiceras i samarbete med svenska Brightmare productions. Övningarna hjälper dig att träna samling på uteritten – med bibehållen framåtbjudning.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-08-20 | Medel | Bas
Skapa din egen naturbana – för bjudning och träningsglädje

Framåtbjudning och bra träning, det kommer på köpet för den som lämnar ridbanan för ett pass på en naturbana.
– Bärigheten tar hästarna sedan med sig in på ridbanan, säger Grevlundagårdens beridare Stephanie Holmén.

Kommentarer


Dressyr | 2017-08-10 | Medel | Avancerat
Steg för steg mot piruetter – med Caroline Darcourt

Tävlingsryttaren Caroline Darcourt gillar att bygga på rörelser steg för steg. Dels för att hästen blir starkare, dels för att det då är möjligt att backa om något går fel.

Kommentarer


Dressyr | 2017-07-25 | Medel | Bas | Avancerat
Lägg upp framridningen som Caroline Darcourt

Vill du få till en bra ritt inne på tävlingsbanan ökar chansen om du har ridit fram på ett smart sätt. Här delar Caroline Darcourt, beridare och tävlingsryttare för Lövsta stuteri, med sig av sina bästa tips.

Kommentarer

Sida: 1 2 3 4 5 ... 39 nästa  sista  

Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Uppdatering efter gårdagen

Hippologbloggen

Lovely Ladys 2017!

Therese

Gästbloggen: ”En manifestation av kärlek till hästen”

Gästbloggen

Till Husbloggarna