Markarbete för bättre sits och mjuk häst

Markarbete | Hoppning

Publicerad: 2015-01-14

Svårighetsgrad: Medel

Markarbete för bättre sits och mjuk häst

Börja med sitsen, gå vidare med mjukhet och sluta med bra galopp och fina språng. Det är Lena Berggren Wenderyds trestegsraket.

Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
  
Veckans övning börjar med en uppgift för att förbättra sitsen. Du ska växla mellan två- och trepunktssits.
– Jag vill se en mjuk växling, det ska man kunna när man rider bana. Du inverkar mer i trepunktssits och växlar till tvåpunktssits där allt flyter på. I trepunktssits sitter du – men med lätta sittben och mycket vikt i stigbyglarna. Det är viktigt att inte sitta i lodrät sits, för du vill inte pusha hästen i ryggen, säger hopptränaren Lena Berggren Wenderyd.
Hon menar att många saknar balans i tvåpunktssits.
– Det är jätteviktigt att hitta den balansen, också för att du ska kunna hänga med i ett språng även om avsprångspunkten kommer lite tidigare än du hade väntat dig. 
  
Lös och mjuk
När du har värmt upp och hittat sitsen kan du ganska snart gå in i serpentinbågen (Se bildspel med skisser, reds anm.), säger Lena.
– Övningen är lösgörande i sig och en bra uppmjukningsövning. Det handlar om att kunna rida hästen runt i svängarna.
Svängarna är korta, så om hästen inte är mjuk märks det ganska fort.
– Det är ett bra gymnastikpass. Och sedan; gå ur det korta och runda och rid rakt på E och F. Då utnyttjar du allt det du har gymnastiserat och satt ihop ut i en större galopp, så att du kan ta några mer normala språng på diagonaler.
  
Gör så här:
Värm upp först.
  
A. Gör en sitsövning. Börja i skritt och trav över bomserie A. Variera två- och trepunktssits beroende på var du är i volten.
– På volt kan du upprepa och hålla ett lugnare tempo, du kan fokusera mer på dig själv, säger Lena. 
   
D. Därefter kan du rida på bomserie D i galopp. Du kan växla mellan två- och trepunktssits som du vill, men om du har en tränare till hands är det bra att bestämma var det ska vara vad – så att tränaren kan se hur det går. Till exempel tvåpunktssits på öppna delen av volten och trepunktssits på den slutna. 
  
E och F. Hoppa fram på ett av hindren eller på båda. Men gå sedan ganska snart över i banan nedan. 
   
”Serpentinbanan.” Börja i vänster varv på A, alltså trava kavalettin, trava in på B, gör en högersväng i galopp och hoppa C som är ett litet koppelräck. Byt över C och galoppera in på de tre kavalettibockarna (D). Upprepa några gånger.
– Hitta en rytm i det här. Och försök avsluta fint på D – det är lite klurigare. Håll dig i balans och rid hästen runt innerskänkeln, säger Lena.
  
Serpentin + hinder. Rid först serpentinbanan. Fortsätt sedan på E, alltså snett igenom på oxern. Gå ner i trav och rid in i banan igen. 
  
Banhoppningsgalopp. Använd E och F för att få komma i banhoppningsgalopp. Rid på en åtta. 
  
OBS! Det är viktigt att skifta bommarna vid B när du byter varv, så att det är längre mellanrum mellan bom och hinder efter hindret och kortare innan. Annars finns risken att hästen trampar på bommen efter. Om du vill vara stensäker kan du använda antingen en helt vanlig planka från byggvaruhuset efter hindret, eller de nya ”skumgummikorvbommarna”.

Syfte:
Att öva ryttarens sits och inverkan, samt att gymnastisera hästen och få den mjuk.

Svårighetsgrad:
Medel. Varje del i sig är inte svår, men när man sätter ihop dem krävs det att man kan rida hästen väl i en kort sväng.

Tänk på:
Det är väldigt viktigt att använda blicken eftersom uppgifterna kommer ur kort sväng. Rid hästen följsam runt innerskänkeln.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Lena Berggren Wenderyd.
Bor: Hällingsjö mitt emellan Göteborg, Kungsbacka och Borås.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärare level II, B-tränare i hoppning, B-banbyggare. Har gått Riksidrottsförbundets elittränarutbildning. ”Det bästa jag har gjort i hela mitt liv, tänker på saker från den kursen varje dag.” Har läst idrottspsykologi.
Jobbar som:
Tränare, banbyggare, föreläsare inom mental träning och idrottspsykologi.
Roligast med att vara tränare: ”Det allra roligaste är att se framsteg. Att jag kan förmedla någonting så att en ryttare och en häst blir bättre på någonting. Att se att de förstår, tar till sig och kan använda det jag förmedlar. Nivå spelar ingen roll, min yngsta elev är 7 och min äldsta 65 plus, även om de flesta är tonåringar som tävlar. Nummer två är att medverka till att människor får nya vänner. De blir kompisar här hos mig och det är roligt.”
Läs mer på: lenaberggrenrid.se

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
402 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista