Markarbete som blir som agility för hästen

Markarbete

Publicerad: 2014-12-01

Svårighetsgrad: Medel

Markarbete som blir som agility för hästen

Bättre inverkan och sits – det vill Lena Berggren Wenderyd bidra till genom denna veckas markarbetesövning. Även "dressyrtanter" kan öva skärpan i sin ridning, eftersom banan funkar bra även med bommar på marken.

Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson

  
En tolvårig ryttare som tränar för Lena Berggren Wenderyd har kommit på ett nytt uttryck: Agility för häst.
– Hon brukar lägga in bommar och pyttehinder i en bana som hon bestämmer, och hon har blivit så säker på att hitta distanser! Ryttaren får ett mål, "jag ska svänga där, runt där". Det är ett väldigt bra sätt att lära känna galoppen hos hästen. Och det innebär inga jobbiga språng som sliter på den, säger Lena.
Övningen hon bjuder på den här veckan är just sådan, med små hinder och bommar. Syftet är att lära känna och påverka hästens galopp.
  
Fokus på sitsen
Men först av allt: Sitsen.
– I all träning är jag väldigt fokuserad på ryttarens sits och balans. Utan rätt position går det inte att lära sig inverka rätt, då kan man inte få hästen att gå bra, säger Lena.
Hon pratar om sits, inverkan och resultat. I just den ordningen.
– Det är lätt att luras att fokusera på vad hästen gör, det är ju det man ser som publik. Men ber man inte hästen på rätt sätt blir det inte rätt, och du kan inte be rätt om du inte har rätt sits. Alltså kan du inte få rätt resultat.
  
Språk för samtal med hästar
Lena talar om inverkansridning. Men vad är det egentligen?
– Inverkan är det språk vi har till hästarna, eftersom vi inte kan prata med dem. Men det räcker inte med att ge en hjälp, man måste också veta i vilket ögonblick man ska sluta inverka. Du ska inte trycka och "prata" hela tiden, utan vara lugn och vänta in så att hästen har möjlighet att svara på det du ber den att göra.
  
Titta inte ner
Ryttarens balanspunkt ska sammanfalla med hästens. Du ska sitta mitt på, men det är rätt vanligt att ryttare sitter lite snett, särskilt på böjda spår, säger Lena.
– Man tittar lite på sidan och ser om hästens hals ser snygg ut. Eller tittar ner och hamnar snett; tar i innertygeln för att vända eller ställa. Vanligt är också att ryttaren släpper fram sin ytterhand och axel, och hamnar på det yttre sittbenet.
Att kontrollera säte och överskänkel är det viktigaste av allt, enligt Lena.
– Är det rätt där är resten bara detaljer. Är det fel där är det inte mycket som blir rätt. 
  
Lär dig känna sittbenen
Ett knep för bättre sits är att titta i ridriktningen.
– Ska du rida på hinder är det nästan enda sättet att komma dit. Att titta framåt eller vrida på huvudet för att förbereda en sväng är okej. Det är när man tittar ner som man vrider sig och blir sned. Blicken styr mycket.
Ett annat tips är att öva på att känna sina sittben, genom att rida i lodrät sits. När du går över i lätt sits ska du känna att du har lika mycket vikt i båda stigbyglarna.
– Och nu kommer ett konstigt tips, för man skulle ju inte titta ner. Men det är okej en sekund, för att se att händerna är bredvid varandra. Om den ena handen är framför den andra följer axlarna ofta med och det blir snett. 
  
Hitta gummibandet
Övningen denna gång är byggd med låga hinder, den ska få dig att hitta gummibandet i hästens galopp.
– Om hästen inte är balanserad – kommer fel, byter till korsgalopp eller sticker iväg i långa galoppsprång – är det ganska ofarligt att trimma i den här övningen, eftersom det är så små hinder. Men om det är jättesvårt kan du ta bort mittenhindret på långsidan, då är det lättare för den som håller på att lära sig.
  
Bygg så här
Tänk låga hinder, det räcker med 30 centimeter. Och du måste inte höja upp, övningen fungerar med bara bommar på marken. Den är mer till för att träna precision, den skapar lite mer skärpa i ridningen. 
  
Gör så här
Värm upp först.

A: Du ska kunna rida på i båda varven och hålla en jämn galopprytm. Att bommarna ligger lite vinklade från långsidan gör att du måste vara noga med att komma rätt på dem. Det ska vara tre jämna galoppsprång, normala eller lite åt det kortare hållet.
– Du ska känna att du sätter ihop galoppen lite.

B: När A funkar bra provar du på de här bommarna, som ligger lite längre ifrån varandra. Rid i båda riktningarna.
– Du ska få en känsla av att du kan variera galoppsprångens längd. Hästen ska gå i balans med lite kortare och lite längre galopp.
Sätt sedan ihop A och B. På sträckan mellan bomserierna, gör en båge och tänj ut galoppen. När det funkar bra, vänd på det hela och samla mellan B och A.
– Att gå från den korta till den längre galoppen är lite lättare, det är alltid enklare att öka än att samla. Men tappa inte rytm och balans i hästen, om den faller på bogarna är det svårt att ta tillbaka.
Vill du, vänd snett igenom på E eller D efter bommarna.

C: På fyra galoppsprång blir det lite längre språng om du har 17,5 eller 18 meter mellan hindren. Du kan variera med att rida på fem kortare galoppsprång.
– Lek med det här i höger och vänster varv. Variera. Fem plus fem, fyra plus fyra, fyra plus fem, det sista är ganska svårt. Hästen ska acceptera och hålla sig i rytmen.
Du ska alltså fortsätta öva på att variera galoppen.
– Galoppsprångens längd ska vara rätt redan innan du rider på hindret, tipsar Lena.
Du kan lägga till att vända snett igenom på E eller D efter långsidan.

A-E: Sätt ihop: A, B, D snett igenom, C med fyra emellan, avsluta med E. Du kan fortsätta ett varv till.
– Det blir mycket galoppträning, vilket är jättebra för en hopphäst.

Syfte:
Att öva på det fina "gummibandet" i hästen. Det här är en bra övning för den som har börjat hitta inverkan i sin ridning. Hästen får gymnastik och blir uppmärksam på hjälperna.

Svårighetsgrad:
Medel. För att anpassa för en ny hoppryttare: Ta bort korta/långa språng och ha 3,25 meter mellan bommarna i stället. Använd bara två av hindren på långsidan (ta bort mittenhindret).

Tänk på:
Det handlar om samspel mellan skänkel och hand, och om att jobba med små skillnader. Tänk lite samla och lite länga, det ska funka på bommarna innan du rider C-linjen. Tänk dig hästen som ett gummiband som töjs ut och dras ihop med små skillnader. 


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Lena Berggren Wenderyd.
Bor: Hällingsjö mitt emellan Göteborg, Kungsbacka och Borås.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärare level II, B-tränare i hoppning, B-banbyggare. Har gått Riksidrottsförbundets elittränarutbildning. "Det bästa jag har gjort i hela mitt liv, jag tänker på saker från den kursen varje dag." Har läst idrottspsykologi.
Jobbar som:
Tränare, banbyggare, föreläsare inom mental träning och idrottspsykologi.
Roligast med att vara tränare: "Det allra roligaste är att se framsteg. Att jag kan förmedla någonting så att en ryttare och en häst blir bättre. Att se att de förstår, tar till sig och kan använda det jag förmedlar. Nivå spelar ingen roll, min yngsta elev är sju år och min äldsta 65+, även om de flesta är tonåringar som tävlar. Nummer två är att medverka till att människor får nya vänner. De blir kompisar här hos mig, det är roligt."
Läs mer på: lenaberggrenrid.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
402 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista