Markarbete som ger ryttarkänsla

Markarbete

Publicerad: 2009-01-26

Svårighetsgrad: Bas

Markarbete som ger ryttarkänsla

Denna veckas markarbete går åt gymnastikhoppningshållet och ger både känsla och precision. "Timingen får en rejäl injektionsspruta", säger hopptränaren E-G Haking.

Tipstack till: E-G Haking
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson

Hopptränaren E-G Haking hittar inspiration i dressyren när han gör veckans gymnastikövning.
- Ytterskänkeln får med sig hästen i svängarna, det blir precis som i Kyras instruktionsvideo "Hästens form och samling", fast nu i hoppning, säger han.
Yttertygeln ska reglera fart och balans, innertygeln ska visa vägen runt innerskänkeln.
Risken är att man drar ner innerhanden snett nedåt för att få med sig hästen i svängen. Då lägger sig hästen i kurvan och du får dålig känsla till hindret och dåliga språng. Och om du tränger med innerhanden har du använt för lite innerskänkel upp mot ytter tygel.
- Ta ledande tygeltag eller höj innerhanden lite så att du kommer runt och får ställningen i nacken bättre genom svängen så att hästen kan spåra genom svängen, förklarar E-G Haking.
Han gillar övningen eftersom den får hästen att vara framme för skänkeln, plus att ryttaren måste planera sitt ridande. Dessutom förbättras ryttarkänsla och timing.

Gör så här:
A.
Börja med att välja spår 1. Nästa gång väljer du spår 2, och tredje gången är det spår 3 som gäller. Börja sedan om med spår 1.
- Då kommer hästarna tro att de ska gina igen, men då ligger markbommen som ligger framför grinden så att hästen inte ginar. På det här sättet får man jobba med vägar, säger E-G Haking.

B. Börja med att rida med tre galoppsprång mellan bommarna, på ett böjt spår. Hitta linjen, "börja soft", som E-G Haking säger. Rid så här tills det sitter bra. Då kan du gå vidare och rida ett mer böjt spår och få plats med fyra galoppsprång mellan hindren. Hästen ska då vara ännu mer runt innerskänkeln. Sedan rider du en rakare linje och ökar tempot så att det blir två galoppsprång mellan hindren.
Därefter kan du ta varannan gång två språng, varannan gång fyra. Ta övningen i båda varven.
- Då känner du om det går lika lätt, om du har innerskänkeln på samma ställe, är det lika lätt att vända och komma runt? Om det inte är lika får man gå till sin dressyrtränare och få en rehabiliteringsplan!
 

Nivå:
Lätt. Men med hög precision blir den medelsvår.
 
Syfte:
Först och främst ska hästarna bli framme för skänkeln och svara precis där du vill. Plus att övningen utvecklar ryttarkänsla mot hinder, din timing får en rejäl injektionsspruta, enligt E-G Haking.
 
Tänk på det här:
När du gjort övningen ska du ställa diagnos på dig själv och din egen inverkan - hur kändes hästen? Vad var avvikelserna i vänster och höger varv? På så sätt kan du jobba hästen så att den blir bättre.
   


Övning A visas i den övre delen av skissen och övning B i den nedre.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
407 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista