Maxa poängen: Hörnpasseringar är grunden till (nästan) allt

Dressyr

Publicerad: 2015-12-03

Svårighetsgrad: Medel | Bas | Avancerat

Maxa poängen: Hörnpasseringar är grunden till (nästan) allt

Nio av tio moment i dressyren kommer ur en hörnpassering. Därför vill B-tränaren Peter Härnstam dela med sig av en övning som kan pressa upp procenten.

Tipstack till: Peter Härnstam
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

  
– Charlotte Dujardin har sagt att det är viktigt hur man rider hörn och kortsida. Lussan (Louise Nathhorst, reds anm.) är också noga med hörnen när jag tränar. Det är något vi ofta slarvar med. Nio av tio moment i programmen kommer ur hörnpasseringar. Gör man ett dåligt hörn blir det ett dåligt moment efter, säger dressyrtränaren Peter Härnstam.
I veckans övning blir det gott om hörn att praktisera på – det kommer ett nytt var tionde meter.
– Sätt tillbaka, forma och vänd, räta ut och mjukna i innerhanden i varje hörnpassering. Du kan inte fuska, du måste hela tiden rida.
  
Stretch ur hörnet
Peter är noga med att man ska mjukna efter hörnet.
– I varje hörn sätter du tillbaka och samlar hästen som kommer mer på bakbenen. Efter det, mjukna i innerhanden, tänk stretch ur hörnet.
Övningen gör hästen lösgjord och samlad.
– Men i detta, tänk på stretchen. Inte att lägga ner hästen, men när du kommer ur hörnet ska du låta innerhanden gå med och få hästen att komma fram, även om den är kvar i samling. Ju mer samling, desto viktigare är det med lösgjordheten, poängterar Peter.
– Tyvärr är det alltför vanligt med uppställningsplats av diverse saker i många ridhushörn. Med denna övning kan du ändå träna hörnpasseringar.
  
Bygg så här
Lägg ut bommar, gör en fyrkant på 10 x 10 meter utmed spåret, du ska kunna rida på spåret utanför så cirka 75 centimeter in är bra.
Gör gärna den lilla fyrkanten en bit in på långsidan eller mitt på kortsidan.
Sätt koner innanför i hörnen. Anpassa hur långt in konerna ska vara men två till tre meter brukar vara lagom, beroende på gångart och utbildningsståndpunkt.
  
Gör så här
Börja i skritt. Gå in i fyrkanten och rid ett par tre varv. Rid inte för många varv utan variera med att rida på det stora fyrkantsspåret. Du kan jobba på raka spår på det stora spåret eller med öppnor och slutor.
– När du kommer in mot hörnet, sätt tillbaka hästen med en halvhalt så att den är kvar på bakbenen. Forma i innersidan och vänd. När du har vänt färdigt, räta ut och lätta på innerhanden.
Rid sedan fyrkanten i trav och om allt fungerar bra i galopp.
  

Syfte:
Att gymnastisera och samla hästen – och att öva hörnpasseringar som är ”super-superviktiga”.

Svårighetsgrad:
Bas till avancerad, beroende på gångart. Gör inte övningen med alltför unga hästar. Och om du är väldigt orutinerad som ryttare, var försiktig med övningen.

Tänk på:
Bli inte hängande i innertygeln. Få hästen att komma tillbaka så att du anpassar steget med en halvhalt. Hästen ska vara mjuk och eftergiven innan du vänder, den ska inte hänga i innertygeln i vändningen.
Tänk fram med innerhanden efter hörn, så att du får stretch i ganasch och i ländryggen. I samlingen behöver hästen inte gå statiskt, du ska ha en nyans av stretch.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Peter Härnstam.
Bor: Mölndal nära Göteborg.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärare level III, utbildad på Ridskolan Strömsholm. Har gått RIK 1 och långa kursen, därefter som andra- och tredjeårselev. Även utbildad till B-tränare i dressyr.
’’Jag har dessutom gått en ledarskapsutbildning på distans under fem år med en personlig coach, detta har jag haft stor nytta av i mitt yrke som tränare.”
Jobbar som: Tränare och beridare. Förmedlar en del hästar och har en del konsultuppdrag inom hästnäringen med fokus på organisation och ekonomi. Peter har sin bas för verksamheten på Widebäck Hästcenter, där har han både hästar och ekipage i träning. Är sedan fem år tillbaka tävlingsledare för Lövsta Future Challenge Dressage.
Roligast med att vara tränare: ”Det är väldigt roligt att jobba med människor och hästar och att få ett ekipage att utvecklas, oavsett vilken nivå man börjar på och vilka förutsättningar de har. Jag är väldigt fokuserad och målmedveten i min egen och mina hästars utveckling. Även med de ekipage jag har i träning arbetar vi målmedvetet, med en klar och tydlig plan om vart vi är på väg. Att sätta mål och ha en plan, det hjälper mig – men framför allt hjälper det ekipagen att hålla rätt kurs och fokus. Det är en lyx att få arbeta med något jag brinner för och jag tycker det är lika roligt att gå till jobbet varje dag.”
Läs mer på: peterharnstam.se
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista