En kvarts bakdelsvändning samlar hästen och finslipar din finmotorik. E-G Haking bjuder på en övning som funkar både för dressyr- och för hoppekipage.
Tipstack till: E-G Haking
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Hopptränaren E-G Haking har tidigare bjudit på en 14-dagarskur för bättre kommunikation, halter och avbrott. Nu kommer en övning som kan ”hängas på” den träningen. Under 14-dagarsperioden bör du rida de kvartsvändningar vi beskriver här cirka fem gånger. Dagens övning måste inte kännas perfekt första gången du rider den.
– Det behöver inte vara ”wow” på en gång i skritt. Du får träna på finmotoriken, att korrigera hästen och på att använda skänkeln. Om bakdelen försvinner är man ofta för stark i innerhanden, säger E-G.
Målet är att få hästen eftergiven i innersidan.
Gör så här:
Ställ ut fyra sockerbitar eller koner ett par meter innanför fyrkantsspåret i en kvadrat. Målet är att göra en kvarts bakdelsvändning vid varje sockerbit eller kon.
Börja i skritt. Samla hästen lite, led lätt med innertygeln och reglera steglängden med ytter tygel. Håll emot med innerskänkeln, ytter skänkel är både sidförande för framdelen och mothållande för bakdelen. Dessutom är alltid båda skänklarna framåtdrivande.
– Hästen ska inte börja med att svänga direkt efter att man har passerat konen, konen ska vara nära det inre bakbenet. Den får absolut inte gå bakåt och ska inte försvinna ut med bakdelen, varnar E-G.
När din häst har gjort vändningen, skritta bara rakt fram.
– Se till att rätta framåt, ligg inte kvar i den korta och samlade skritten. Rid så rakt fram som möjligt.
Gör så ett antal hörnpasseringar på den lilla kvadraten. När du vill byta varv, gör en bakdelsvändning. Fortsätt med kvartsvändningarna i andra varvet.
När övningen fungerar tillfredsställande i skritt, släpp stigbyglarna och gör samma sak i kort trav (skarpa vändningar i hörnen), tänk bakdelsvändning även om den övningen givetvis bara finns i skritt. Byt varv.
– Hästen har lättare att få flyt när ni har börjat i skritt, den förstår vad det handlar om.
Svårighetsgrad:
Medel.
Tänk på:
Vänd inte med en stark innerhand, led i stället försiktigt.
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: E-G Haking (Foto: Mikael Sjöberg).
Bor: Utanför Stockholm, i skärgården.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i hoppning. Även utbildad på elittränarprogrammet på Bosön.
Jobbar som: Tränare.
Roligast med att vara tränare: "Att se utvecklingen, man får tydlig feedback. Och att hjälpa ryttare att ta sig över 'de svarta hålen', det är roligt! Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att verbalt förklara att svackor är en del av processen. Det är också roligt att jag nu är inne på generationen 'barnbarn till gamla ryttare'. Jag brinner även för att utveckla ridningen med nya tekniska och mentala hjälpmedel, att vara innovativ inom ridsporten."
Läs mer på: www.haking.se
Den här övningen kör tränaren Maggan Magnusson Osmund med nya elever, för att se hur liksidiga deras hästar är. Den fungerar även bra att köra hemmavid, för att få koll på både dina och hästens sidor.
Ridbarhet, styrka och lugn – det är tre saker som SM-vinnaren Irma Karlssons övning syftar till. Här delar hon med sig av sin favorit.
Dressyrryttaren Carl Hedin bjuder på en övning i att fokusera – genom att du ska hålla din egen clinic och föreläsa för dig själv.
Favorit i repris: Denna ridövning återpublicerar vi 2019-02-11, alltså en vecka efter att Irma Karlsson blivit klar för världscupfinal i Göteborg. Det ligger i detaljerna – ta del av hennes lärdomar nedan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _
Irma Karlsson, som tog SM-guld i hoppning i somras, delar med sig av en övning som kan varieras på många sätt.
Träningsbanorna på Peder och Lisen Bratt Fredricsons Grevlundagården behöver inte vara långa och massiva, men de används flitigt.
– Vi tävlar ju på banor så det är där vi ska vara bra, säger beridaren Stephanie "Steffi" Holmén.
Böjning och rakriktning i samma övning gör att Stephanie Holmén, beridare på Grevlundagården, gillar övningen ”Swedish castle”. Här delar hon med sig av hur hon rider den.
Veckans båda ridövningar kommer (precis som förra gången) från den nyutgivna boken ”Ett med hästen i naturen” och publiceras i samarbete med svenska Brightmare productions. Övningarna hjälper dig att hitta först balans och sedan kontakt samt ”uppsamling” i ridningen.
Veckans båda ridövningar kommer från den nyutgivna boken ”Ett med hästen i naturen” och publiceras i samarbete med svenska Brightmare productions. Övningarna hjälper dig att träna samling på uteritten – med bibehållen framåtbjudning.
Framåtbjudning och bra träning, det kommer på köpet för den som lämnar ridbanan för ett pass på en naturbana.
– Bärigheten tar hästarna sedan med sig in på ridbanan, säger Grevlundagårdens beridare Stephanie Holmén.
Tävlingsryttaren Caroline Darcourt gillar att bygga på rörelser steg för steg. Dels för att hästen blir starkare, dels för att det då är möjligt att backa om något går fel.
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet