Avel
Publicerad: 2018-04-27
Foto: Adobe Stock
SWB inleder studie kring ärftlig sjukdom hos föl: ”Oroliga ägare bör testa sitt sto”
Swedish Warmblood Association, SWB, inleder så snart det går en studie kring den ärftliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome. Och oroliga stoägare uppmanas att testa sina ston.
SWB skriver om sjukdomen i ett pressmeddelande. Nyligen blev det nämligen känt att KWPN-hingsten Everdale testats positivt som bärare av anlag för den ärftliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrom (WFFS).
Sjukdomen är en defekt som gör att huden lossnar från kroppen hos drabbade föl och de måste avlivas inom de närmaste dygnen efter födseln. WFFS är ett recessivt anlag, vilket innebär att en individ kan vara bärare av anlaget utan att det syns på den själv.
Det finns tillgängliga gentester för att avgöra om en häst är bärare av anlaget. Det är bara om två anlagsbärare paras som det finns risk för att avkomman drabbas. Då är risken 25 procent att avkomman får anlaget i dubbel uppsättning och drabbas av sjukdomen, skriver SWB i pressmeddelandet.
Rekommenderar test
Samtidigt konstaterar de att det verkar som att en del drabbade foster aborteras, vilket gör att frekvensen av drabbade födda levande föl troligen är lägre än 25 procent, även då man parar anlagsbärare.
SWB går nu ut med en rekommendation till oroliga stoägare om att låta testa sitt sto för WFFS, det är ett genetiskt test som kontrollerar om hästen är anlagsbärare eller ej.
Dessutom meddelar SWB att man så snart som möjligt kommer att inleda en studie om frekvensen anlagsbärare för WFFS bland SWB-hästarna, och att den studien kommer att genomföras i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Kontakta hingsthållaren
I dagsläget är det inte ett krav att SWB-godkända hingstar ska vara testade för WFFS, SWB rekommenderar oroliga uppfödare att kontakta hingsthållaren när det gäller att få reda på om den är testad eller inte.
”Är stoet anlagsbärare bör man inte betäcka det med en hingst som också är anlagsbärare. Är stoet inte bärare finns ingen risk för att en eventuell avkomma kommer att få WFFS. Vill man ändå vara säker på att inte få in WFFS i sin avel bör man enbart använda hingstar och ston som är dokumenterat testade och inte anlagsbärare för WFFS”, skriver SWB.
Liknande webbartiklar
- Populära hingsten Skovens Rafael är bärare av WFFS
- SWB om WFFS: “Alla hingstar som ska verka i avel ska testas”
- Öhhh... vart tog bilen vägen?!
- Fortfarande feber...
- Feber, vad gör man?!
- Abortvirus konstaterat på stor anläggning: ”Det är som att hela livet stannar”
- Fyra föl döda – hade salmonella
- Så bedöms ett hoppföl: ”Viktigt att de är rörliga och avslappnade”
- Faithful YL dyraste dressyrfölet på auktion
- Hippson Market: Här är alla dressyrföl i SWB Elitauktion – hitta din nästa stjärna

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!