Forskning
Publicerad: 2020-03-06
Arkivfoto: Adobe Stock
Halm är ett bra kompletterande fodermedel – enligt ny svensk forskning
I Sverige har halm länge använts som ett alternativt fodermedel till andra grovfoder som hö och hösilage, men ute i Europa ses det på vissa håll som en hälsofara för hästen. Ny svensk forskning visar dock att halm inte ger upphov till magsår – i stället bidrar halmen till längre ättid.
Text: Jennie Börs
Enligt de svenska foderrekommendationerna har halm länge setts som ett utmärkt fodermedel, menar Anna Jansson, professor i husdjurens fysiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). I diskussioner med europeiska kollegor upptäckte hon dock att det inte var en helt delad åsikt.
– Vi skulle komma fram till någon form av konsensus kring utfodring av grovfoder till hästar. Mycket var vi hyggligt överens om, men när det kom till halm delades vi i två läger som inte kunde enas, berättade hon vid en föreläsning under Vallkonferensen på SLU som hölls i början av februari.
Det ena lägret ansåg att halm inte är ett lämpligt fodermedel till häst. Det andra lägret menade i stället att det inte fanns tillräckliga vetenskapliga underlag för att utforma en sådan rekommendation.
– Till grund för de som inte tyckte att halm var lämpligt för häst låg framför allt en studie där man hade tittat på magsår hos privatägda hästar i fält. I den studien föll det bland annat ut att hästar som utfodrades med halm hade mer magsår, baserat på den studien ansåg forskarna att halm är olämpligt.
Problem med den utländska studien
Anna menar å andra sidan att det finns problem med studien de andra forskarna grundar sin åsikt på.
– Problemet är att studien har väldigt lågt bevisvärde, då det inte går att göra en koppling gällande orsak och verkan. I studien finns ingen information om till exempel hästens totala näringsintag eller halmens hygieniska kvalitet.
Anna förklarar att det finns kunskap om att vissa mögeltoxiner kan ge sår på slemhinnorna hos andra djur. Halm innehåller lite energi och inget protein, vilket gör att det behövs god kunskap om både fodermedelsegenskaper och foderstatsberäkning. Detta för att en foderstat med mycket halm inte ska blir en bristfoderstat och öka risken för hälsoproblem.
– I studien jämförde man med hästar som inte fick något annat grovfoder alls än halm och då måste man vara kunnig som hästägare för att lösa näringsintaget. Försöker man med spannmål så kommer det att öka risken för flera problem.
Ny studie med "cross over"-design
Med detta som bakgrund har därför Anna, tillsammans med ett antal kollegor, genomfört en studie i ämnet. Studien syftade till att undersöka om halm ger magsår hos häst, för att kunna utforma en mer vetenskapligt baserad foderrekommendation. I studien ingick sex hästar i en så kallad ”cross over”-design.
– Det innebär att vi inte jämförde två separata grupper med varandra, till exempel en halmgrupp och en icke-halmgrupp. I stället delades gruppen om sex hästar in i två subgrupper, där båda grupperna fick prova båda foderstaterna i omgångar.
Den ena foderstaten bestod av 50 procent vetehalm och 50 procent proteinrikt hösilage, alltså den så kallade halmfoderstaten. Kontrollfoderstaten bestod i stället av 50 procent proteinfattigt hösilage och 50 procent proteinrikt hösilage.
– Foderstaterna var sammansatta för att vara så lika som möjligt avseende näringsämnen och proteinintag, så att man inte jämförde helt olika saker. Det var helt enkelt mest halmen som skiljde de två foderstaterna åt, säger Anna och fortsätter:
– Halmpartiet som användes var givetvis kontrollerat så att det inte fanns några hygieniska problem med fodret.
Visade inga tendenser till magsår
Hästarna åt av vardera foderstaten under tre veckors tid, vilket enligt tidigare forskning är en tillräcklig period för att magsår hos häst ska kunna uppstå. I slutet av varje utfodringsperiod genomfördes en gastroskopi av hästarnas magsäckar.
– Hästens magsäck har två olika typer av slemhinna och vi tittade i båda efter magsår. Sammanfattningsvis fanns det inga skillnader i antalet magsår eller svårigheter av magsår mellan de olika foderstaterna.
En rad andra faktorer undersöktes också. Till exempel visar resultaten att halmfoderstaten hade signifikant längre möjlig ättid.
– Hästar är selektiva i sitt ätbeteende och vi kunde se att en häst med halmfoderstat lade mer tid på att sortera ut godbitarna först, innan den åt av halmen. Det är något som stimulerar hästens naturliga beteenden.
Inga skillnader i tarmmotorik
En annan farhåga med halm, som enligt Anna finns beskrivet i litteratur från andra världskriget, är att halmen kan bidra till förstoppning. Därför studerades även hästens tarmmotorik samt träckens vattenhalt.
– Det är osannolikt att vi skulle få en förstoppning under tre veckor, men vi gjorde vad vi kunde. Vi lyssnade på tarmarna och det fanns inga tecken på att tarmmotoriken skulle vara annorlunda, säger Anna och fortsätter:
– Vi mätte som sagt också vattenhalten i träcken, men där fanns inte heller några avgörande skillnader.
Halm fortsatt rekommenderat
Resultaten från studien är fortfarande preliminära, men utifrån dessa står man fortsatt – i de svenska grovfoderrekommendationerna – kvar vid att halm är ett bra alternativt fodermedel till häst. Speciellt till överviktiga individer eller vid brist på annat vallfoder.
– Studien tyder inte på att halm ökar risken för magsår, samtidigt förbättras ättiden och mycket tyder på ett mindre glupskt beteende med halm i foderstaten. Vi kan heller inte se någon skillnad i vattenhalt i träcken eller vad gäller tarmmotoriken. Resultaten visar också att vi med hjälp av halm i foderstaten kan få en sänkning av insulinnivåerna.
Fler artiklar från Vallkonferensen på Hippson.se:
Hösilage inte alltid skäl till hästens dåliga mage
Kolhydrater i hästars grovfoder studeras
taggar
Liknande webbartiklar
- Halmfoder ger inte hästar magsår
- Studerar hästens rörelser i skritt för att upptäcka hälta
- Öroninflammation hos häst kan ha samband med allergi
- Forskningskollen: Sadeln kan avslöja både hälta och ryttarfel
- Forskningskollen: Lättridning på fel sittben kan avslöja hältan
- Grovfoderstat till tävlingshäst – så funkar det
- Hästforskning: Nya rön om slowfeednät, äthastighet, kraftfoder till föl och salttillskott
- Nya forskningsrön: Energirestriktiv diet och hur foder påverkar hästens temperament
- Forskningsstudie om halm som grovfoder
- Sockerhalt och aminosyror i fodret i fokus för EMS-forskare

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"

”Snoppsten” bildas av ansamlad smegma
Vad är ”snopp-sten”, hur märker man att sin valack lider av det och vad kan man som hästägare göra? Veterinär Hanna Friedrichsen Borg berättar.

Vill ha förbud mot Islands hormonindustri
På Island tappas dräktiga ston på blod för att få fram ett hormon som sedan används i köttavelsindustrin. En kritiserad men godkänd metod.
Riksdagspolitiker vill se ett förbud – lyssna på P4 Värmlands inslag
Arkiv: EU oroas över grym hästhantering på Island
Arkiv: 5 000 dräktiga ston tappas på blod i jakten på värdefullt hormon

Betalade handpenning men fick ingen häst
En kvinna i Värmland såg en häst till salu på Facebook som hon ville ha. Kontaktade säljaren, betalade handpenning men fick aldrig någon häst.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!