Nyheter
Publicerad: 2011-02-02Möt Hippsons juridikexpert Eva Johansson
Eva Johansson blev jur kand 1999 och driver sedan ett antal år advokatbyrån Centrumadvokaterna – med kontor i Olofström, Växjö och Bromölla. Ett av företagets specialområden är hästjuridik, och där har man kunder över hela landet.
Eva är själv advokat. Titeln innebär att du först måste läsa till jur kand vid universitetet i minst fyra och ett halvt år, sedan jobba minst tre år som biträdande jurist vid advokatbyrå eller driva egen verksamhet och slutligen avlägga advokatexamen, samt godkännas av Sveriges Advokatsamfund. Det kan vara bra att veta skillnaden mellan en advokat och en jurist påpekar Eva, eftersom jurist inte är någon skyddad titel. Det kan vem som helst kalla sig.
Att hon började med hästjuridik beror på ett stort, eget ridintresse. Eva har själv tävlat dressyr upp till medelsvår klass och har dessutom sysslat med hobbyuppfödning. Men så blev dottern allergisk och Eva tvingades lägga de "fysiska" hästarna på hyllan.
- När jag inte kunde ha häst längre kände jag att jag måste få utlopp för hästeriet på något annat sätt. Och eftersom det finns så mycket juridiska frågor kring att köpa och sälja häst erbjuder jag sedan 2008 sådan hjälp. Jag sysslar med hästar "på pappret" i stället för "live". Det är ganska roligt det med, skrattar hon.
Tänk efter före
Gladast blir Eva om klienterna kommer till henne innan de ska köpa eller sälja en häst. Genom att skriva ett bra kontrakt kan man undvika bråk längre fram.
- Ett skräckexempel på ett dåligt kontrakt är det som skrevs om hästen Madick, där väldigt lite var reglerat. Med bättre papper skrivna hade kanske den konflikten kunnat undvikas, säger hon.
Som advokat händer det tyvärr inte så sällan att hon stöter på köpare som är besvikna och känner sig lurade, eller säljare som tvingas ta tillbaka en häst som de inte tyckt att det varit fel på vid försäljningen.
- Jag börjar alltid med att försöka hitta förlikningslösningar. I många fall kan det vara bättre att komma överens om en kompromiss, så att båda parter kan gå vidare.
Att gå till domstol med en hästtvist kan nämligen ta tid och bli kostsamt. Inte minst för den som förlorar, och som bland annat får betala den andres rättegångskostnader.
- Gäller det en häst för under 50 000 kronor är det sällan värt att dra ärendet till rättegång, säger hon.
Ställ frågor och informera
Evas käpphäst vid hästaffärer är vikten av att informera, och att låta sig informeras.
- Ställ mer frågor! Och be om att få se hästens veterinärjournal, tipsar hon köpare.
Ett råd till säljare är att bli bättre på att beskriva hästen i kontraktet, för att slippa få tillbaka den efter två år - för att den exempelvis har kissing spines.
- Överdriv inte heller vad hästen kan. Säg inte att den är ett tävlingsämne om den knappt kommer att kunna gå LA. Och tvärtom - köp inte en tävlingshäst om du bara vill rida i skogen, säger hon.
Att ta hjälp av ett proffs med att skriva kontrakt är att rekommendera.
- Om du säljer en häst för 150 000 kronor kan det vara värt att lägga 5 000 kronor på ett individuellt skrivet kontrakt. Visst, ett standardavtal är bättre än inget. Men ofta fattas det en hel del i dem, säger hon.
Eva råder även båda parter att filma provridningen. Och att våga ställa frågor om besiktningsprotokollet.
- Sedan får ju besiktningen anpassas efter vad hästen ska användas till. En billigare häst som ska hobbyridas behöver troligtvis inte röntgas, om inte veterinären misstänker något. Och på ett avelssto kan en gynundersökning vara viktigare än röntgen.
Slutligen kan inte Eva låta bli att ge den nuvarande lagstiftningen kritik.
- Lagstiftningen är avsedd för döda ting, inte för levande djur. Handel med djur borde ha en egen lag! Om jag köper en bil och vårdar den okej kommer den att vara värd ungefär lika mycket om ett halvår. Men en häst kan bli helt värdelös på kort tid, om den till exempel rids fel. Dessutom kostar en häst mycket i uppstallning, kanske uppåt 7 000 kronor i månaden. Om säljaren ska betala tillbaka alla driftskostnader som köparen haft under två år blir det väldigt mycket pengar...

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!