Hoppning hjälper dig att nå målen på dressyrbanan

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2012-05-08

Hoppning hjälper dig att nå mål på dressyrbanan

Recensent:  Ida Röök (Hippson.se)

  
Det är nyttigt även
för dressyrekipage att hoppa ibland. Inte minst för att det är bra för kondition och muskler att variera träningen, men också för att det är roligt både för ryttare och häst. Med den utgångspunkten har Sissi Lilja och Kajsa Ekedahl skrivit boken "Hoppövningar för dressyrekipage".
Boken är fullmatad med varierande övningar som dressyrekipaget har nytta av för att nå sina mål på dressyrbanan. Det är inte bara hinder som ska övervinnas, många av övningarna som presenteras består av enbart bommar på marken.
I bokens inledning går författarna igenom utbildningsskalan som ligger till grund för det traditionella svenska ridsystemet. Stegen i utbildningsskalan syftar till att öka hästens ridbarhet.
  
Utifrån dess beståndsdelar - takt, lösgjordhet, stöd, schvung, rakriktning och samling har de sedan kategoriserat upp boken. Varje kapitel utgår från de olika delarna i utbildningsskalan och övningarna som presenteras i kapitlen är tänkta att stärka grupperna var för sig.
Men så är det ju också så att de flesta av övningarna är uppbyggda på ett sätt som gör att man tränar flera saker samtidigt, därför har man till varje övning lagt ett cirkeldiagram som tydligt visar vad det är man sätter tyngdpunkten på. Till dessa punkter har författarna även tillfört känslighet, precision och framåtbjudning - också det saker som ett dressyrekipage bör träna på för att få ut bästa möjliga prestation på dressyrbanan. Inför varje kapitel går man mer in på djupet kring varje rubrik, till exempel kan du förbättra betygen för gångarter, framåtbjudning och korrektheten i dressyruppvisningen om du har en lösgjord häst.
Boken innehåller också ett kort kapitel om vad du bör tänka på när du bygger hinder, och så en avståndstabell från B-ponny upp till stor häst. Författarna poängterar nästan till varje övning hur viktigt det är att avståndet blir rätt, vilket kanske kan kännas lite överflödigt.
  
För att träna upp lösgjordheten rekommenderas övningar med bomserier på voltspår eller longering över bommar. Rakriktning tränas med hjälp av bomkorridorer och styrka för att öka schvungen och samlingen får du genom att rida studs med korta avstånd. Takt och elasticitet tränas med hjälp av ökningar och minskningar över travbommar, känsligheten och reaktionssnabbheten får du genom att hoppa bana med snäva svängar. För att träna precision kan du använda dig av den traditionella övningen "Klockan" och framåtbjudning får du genom att rida över stockar och småhinder ute i naturen.
Varje övning kommenteras utifrån vilka problem du som ryttare kan stöta på och utifrån hur du kan se att träningen har gett effekt.
I boken presenteras övningen först i text på en sida, sedan kommer en bild emellan för att följas av banskiss. Några av övningarna är ganska invecklade och då hade det varit bättre att sätta banskissen på samma sida som den förklarande texten. Som boken nu är uppbyggd, med ett foto till den förklarande texten, blir det att man får sitta och bläddra fram och tillbaka för att se hur banan ska byggas upp.
Bilderna i boken är annars mycket bra och förklarande till många av övningarna.
  
Hoppövningar för dressyrekipage är en riktigt genomarbetad bok som kan tillföra något till alla ryttare, oavsett utbildningsnivå. Den kan fungera både som inspirationskälla och som en ren ridhandbok i vissa delar.
Förmodligen har även många inbitna hoppekipage lika stor behållning av boken som dressyrekipage, eftersom man verkligen sätter fingret på vilken effekt övningarna har. Man får en systematisk genomgång av många nyttiga övningar, och dessutom hjälp på traven om det uppstår problem.
Författarna understryker dock i boken att alla hästar är olika och att det är bra att ha en medhjälpare på marken om hästen är osäker i hoppningen.
Det som saknas i boken är en presentation av författarna. Sissi Lilja är en uppskattad dressyrtränare med gedigen bakgrund, bland annat som landslagstränare för juniorer, medan Kajsa Ekedahl är journalist. Detta framgår dock inte i boken, jag tror att man hade vunnit på att presentera dem eftersom läsaren då vet att det inte är "vem som helst" som kommer med de handfasta råden kring ridningen.
  
Titel: Hoppövningar för dressyrekipage
Författare: Sissi Lilja och Kajsa Ekedahl
Bilder: Kajsa Ekedahl
Förlag: Ica bokförlag
Cirkapris: 170 kronor i internet-bokhandeln.
Omfång: 127 sidor.

Recensentens betyg:  

Senaste numretLäs mer om nummer 4 2023

– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador

– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.