Veterinär & Hästvård
Publicerad: 2010-08-30Bildspel: Förebygg träningsskador
Träning innebär alltid ett visst slitage på hästen. Senor, leder, ligament och muskler utsätts för press. Blir slitaget för långvarigt och pressen för intensiv finns risk för skador. Här delar veterinären Morgan Lashley med sig av sin syn på vad som är hållbar träning och hur skador kan förebyggas. Hon berättar också om de vanligaste skadorna och hur de kan upptäckas. Hippson träffade Morgan Lashley på ATG:s hästklinik i Södertörn.
Text och foto: Therese Jacobson
Hela reportaget om träningsrelaterade skador och Morgan Lashleys syn på hållbar träning finns i nästa nummer av Hippson Magazine, som finns i butik från och med den 7/9 2010.

- Jag ber alltid dem som kommer hit att ta med sig sadel. Det är ofta bra att titta när hästen jobbar under ryttare. Ibland är det i en viss övning som hästen har svårt och då kan jag titta specifikt på den övningen här inne.
Morgan är också mån om att hjälpa ryttare efter att skadan läkt, så att den inte kommer tillbaka.
- Jag håller lektioner för gamla patienter.

- Vi ser många hästar som är halta på båda frambenen och det är vanligt att hältorna sitter lågt. En orsak vi ser är att hästen överbelastat frambenen och inte varit i balans.

- Man ska inte bara rida i munnen utan hela hästen ska vara i balans. Det är väldigt viktigt att hästen jobbar ordentligt med bakbenen.


- Vissa hästar har en exteriör som innebär större risk för träningsskador. På en häst som är intåad och marktrång fram belastas utsidan av frambenen mer. Överdrivet rakhasiga hästar får mindre svikt i steget.

- Senskador är problematiska. Även om de läker så kommer hästen alltid att vara lite svagare i ärrvävnaden och skadan kan komma tillbaka.







- Den precisa orsaken bakom ”Kissing spines” är inte klargjord. Fullblodshästar och hästar med en kort eller djup rygg har en större risk. Just den här hästen har till exempel mycket svank vilket ökar risken.

- Stretchning tror jag alltid är bra. Men man måste komma ihåg att aldrig tvinga hästen, hästen ska aldrig dras till en viss position, säger Morgan och tar här hjälp av en morot för att stretcha ut Dilbas rygg.




relaterade artiklar

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!