Annelies GHS-blogg

Göteborg Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Göteborg Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel, Hippson ShoppningCam, erbjudanden och mycket mer.


APR
28
2013

Lunatic blev utdragen ur duschen för omgång två!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Efter första finalomgången valde Jens Fredricson att stryka Lunatic ur del två av Rolex FEI World Cup, något som han meddelade My.

Hon gjorde då som alla hästskötare - gjorde i ordning hästen för hemgång. Men hon kom inte längre än att ta av all utrustning, ta ur knopparna och leda Lunatic till duschen när Jens ringde och sa att de skulle starta!

Då blev det bråttom, Lunatic startade som nummer två i klassens andra omgång.

 

Nere på framridningen blev Jens nämligen övertalad av brorsan Peder som tyckte att det var klart att han skulle rida, detta är något för ålderdomshemmet sedan! När Jens fortfarande tvekade så vände sig Peder till en av funktionärerna och frågade "Vad tycker du?".

Och vilken tur att han red! Efter ritten utbrast Jens att det var det bästa han hoppat under hela helgen - med ett stort leende på läpparna!

 

I den här andra omgången red verkligen alla ryttarna med varandra nere på framhoppningen. De som redan ridit klart samlades antingen på ryttarläktaren eller nere vid tv-apparaterna och hejade högljutt, samtidigt som de lyfte på benen i hopp om att hästarna inne på arenan skulle hoppa bättre då.


Läst 59833 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Fokuserat men vänskapligt på framhoppningen


Tidigare omgångar har det varit en stämning man kunnat skära i på framhoppningen. Det har varit blodigt allvar och fokuserade ryttare.

 


Så här mycket publik har det inte varit någon av dagarna på framhoppningen.


Idag är det absolut blodigt allvar, men det finns en vänskaplig känsla i luften. Alla vill verkligen att det ska gå bra för var och en. Nu pratar ryttarna med varandra, ger tips, berättar hur de tänker rida och vilka vägar de kommer gå.Tornesch hoppar verkligen hur bra som helst!Ryttarna på plats tittar på Malin vid en av tv-apparaterna.

När första ryttaren, vår Malin Baryard Johnsson, går in på banan samlas hela gänget vid tv-apparaterna för att följa hennes ritt.
När hon kommer ner till framhoppningen från banan är hon snabb fram för att rapportera om banan, vägar etcetera till sina kollegor.Malin och Marcus Ehning pratar om banan.Även Jens och sedan Henrik får tips.

Malin i samtal med tränaren Henk Nooren om ritten.


Malin tittar koncentrerat på Rolf-Görans ritt.En sammanbiten Roffe kommer ner för att låta Quintero trava av och varva ner.


Läst 60764 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Världscupfinal - nu kör vi!Världsstjärnorna radar upp sig! Först Alvares Moya, Ehning och Pessoa. 
 
  
Ryttarna har precis inspekterat finalens första bana, som har OS-klass idag! Det är verkligen ingen lätt uppgift ryttarna ställs inför, men så ska det väl var när det är final.

Den rids i två omgångar med start klockan 14.00, andra omgången beräknas starta klockan 15.40 med en eventuell omhoppning direkt efter det. I slutändan ska det nämligen inte vara några tvivel om vem som står som segrare i Rolex FEI World Cup.

  

Jag kommer som vanligt att befinna mig bakom kulisserna och fokusera på ryttarna nere vid framhoppningen. Vi hörs i pausen, cirka 15.00.

 

Länk till första omgångens bana


Steve Guerdat tar rygg på Rolf-Göran Bengtsson.
Edwina Tops-Alexander har självklart med maken Jan under bangången.Malin ser avslappnad ut och är den första ryttaren in på banan klockan 14.00.
  

Henk Nooren är självklart på plats!


Visa nu vad Lunatic går för Jens, vi håller tummarna!
    


Henrik von Eckermann fokuserar på banan.


Läst 54535 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Stallchefen Stina har full koll!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Det står uppåt 200 boxar i garaget bakom Scandinavium som inhyser några av världens bästa och mest värdefulla hästar denna helg. Ansvarig för uppstallningen är Stina Lindgren och hennes team på 39 medarbetare, som alla har tagit ledigt från sina vanliga jobb för att tillbringa tolv dagar tillsammans här.

Redan torsdagen den 18 april började nämligen arbetet med uppstallningen, när boxar anlände och skulle byggas upp.
Stina och hennes team kontrollerar varje box när de är monterade - innan strö läggs in. Det får nämlingen inte stå ut något vasst på boxarna som kan skada hästarna. Det sitter därför silvertejp på endel boxar för att förhindra skador.

Utöver boxarna som bildat stall i garaget finns det även en karantän- eller akutbox isolerad från övriga boxar utanför stallkontoret. Det finns också två "treatingboxar" inne i stallet, lite avskilda från de andra, om en häst skulle behöva behandlas på plats.

 
Stallkontoret är deras reception
Kontoret är ständigt bemannat och hjälper ryttare, men framför allt hästskötare med allt de behöver. När jag sitter och pratar med Stina kommer Nanna Nieminen (Henrik von Eckermanns groom) in för att ta reda på när de måste lämna hotellrummet?

Utan att ens kolla i några papper så vet Stina att Nanna är bokad på hotellrummet till imorgon bitti, så det är ingen bråska. Nanna ser direkt lugnare ut och försvinner iväg till stallet igen.

Det är precis detta som genomsyrar andan bland stallpersonalen - Service! När hästskötarna anländer med sina lastbilar så får de direkt hjälp med urlastning, mockning och bärhjälp.

- Hästskötaren inspekterar boxen, tar dit hästen och ger vatten. När de sedan kommer tillbaka till lastbilen så är allt klart, berättar Stina.

Det tar cirka 10 minuter för teamet att hjälpa en hästskötare på plats när de anländer. En avfärd tar cirka 15 minuter beroende på hur organiserat allt är från skötarens sida.

Det är därför det aldrig blir något kaos i lastgångarna, allt rinner på som en väloljad maskin.

 

Vi rör aldrig hästarna
När vi går ut för att ta en bild på Stina kommer H&M Cash In med sin skötare Malin Henlöv från spolspiltan. Han vill gärna få en klapp och kanske en godisbit från Stina, men det kommer inte ske.

- Vi rör aldrig hästarna på grund av dopingrisker och försäkringsfall, berättar Stina. Om hästskötarna behöver hjälp så ställer de självklart upp, men då ligger ansvaret på skötaren.

Det är många års erfarenhet som talar, Stina har jobbar i stallet sedan 2007 och blev stallchef 2010. Hon är tjejen med koll och har med sig två mobiltelefoner, en COM-radio och anteckningsblocket.

Om jag inte skriver upp det glömmer jag bort det, hör jag Stina säga flera gånger under mina 20 minuter med henne. Och jag förstår henne! Med allt ansvar och all information hon har så är det inte så konstigt att hon måste anteckna för att inte glömma bort.


Läst 19077 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28
2013

Startlista, 1 SEK


 

Utanför ingångarna till arenan finns starlistor till klasserna som köps för minst en krona.

Bra initiativ av arrangören tycker jag, där alla pengar går oavkortat till Drottning Silvias barnsjukhus.

 Ge en krona eller mer!


Läst 10607 ggr Kommentarer Kommentera

APR
27
2013

Björn har fullt upp i helgen!Björn hjälper en hästskötare innan ryttaren kommer för att hoppa upp.

 

Hovslagaren Björn Berg är en av de personer som jobbar långa dagar under Gothenburg Horse Show. Det har han gjort i tolv år och han är den tredje personen som har detta jobb. Man kan säga att omsättningen på hovslagare inte är så hög, eftersom hans företrädare var hans lärare på Hovslagarskolan.

 

Björns uppgift under helgen är att slå på tappskor och justera skor som tappat sömmar eller har åkt på sned, men han tittar även på hovsprickor och assisterar veterinären vid hältor där man misstänker hovböld eller en blödning.

  
Det blir långa dagar för Björn, som bor i Kungsbacka och tar bilen tidigt för att hinna hit till klockan 07.30. Bilen lämnar inte Scandinavium förän sista start gått i mål och alla skor är på sin plats -han är en skicklig och uppskattad man bakom kulisserna, det märker man!


Läst 12335 ggr Kommentarer Kommentera

APR
27
2013

Ny sponsor för Jens FredricsonDet blänkte om Jens Fredricson när han kom in på framridningen med Calido tidigare i eftermiddag. Anledningen är hans nya Ariat-ridstövlar av modellen Monaco, som är direktimporterade med expressbud från USA.

Jens är nämligen första svenska ryttare som är sponsrad av Ariat, vilket är ett stort och populärt märke i USA - men i Sverige är de mest är kända för sina jodphurs.

 

Stövlarna är av modellen "Monaco" och har exklusiva detaljer, till exempel Ariat-märket på sidan som är gjort i äkta silver. Stöveln säljs ännu inte i Europa, men kostar 975 dollar (cirka 6.800 SEK) på amerikanska marknaden.

 

Jens tävlade med dessa stövlar i kväll, redan första dagen han använde dem. Han tyckte inte att de behövdes ridas in mer än så eftersom "de sitter som en smäck" som han uttryckte det.

Men i världscupfinalen i morgon söndag väljer han sina gamla välanvända stövlar på Lunatic. Om det är för att han är vidskeplig eller bara känner sig mer bekväm i dem låter vi vara osagt, för ingen skulle väl byta stövlar i en världscupfinal - oavsett hur snygga de är, eller hur!

 
Läst 14821 ggr Kommentarer Kommentera

APR
27
2013

Sjundeplats för Holmén i YR-cupen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Ryttarna till dagens första klass började droppa in på framridningen klockan 08.00 i morse. Hästarna joggades igång med sällskap av Edwina Tops-Alexander, Rolf-Göran Bengtsson och Pius Schwizer som befann sig på framridningen för att trimma sina hästar.

Nicole, som fått några timmars sömn innan morgonfodringen 05.30 i morse, kom inskrittande på en avslappnad Aernst - inte brydde hon sig om att det var så många hästar på den lilla ytan som framridningen ändå är.

När det var dags för bangång lämnade Nicole över hästen och slog på fokus. Nu ska vi se vad utmaningen för dagen blir!

  
Men trots att det är final så märks det knappt på den unga ryttarinnan. Jag frågade hästskötaren om Nicole inte är nervös? Svaret blev att det är värre för de andra, Nicole är inte nervös - eller så döljer hon det riktigt bra.

Framhoppningen i dag går efter samma mönster som igår, med undantag för att Aernst får jogga igång lite längre så här på morgonkvisten.
Väl inne på banan får hon till ännu en superfin runda tillsammans med Aernst, som idag är mycket mer avslappnad på omgivningen och framför allt blommorna.

 

När jag pratar med Nicole efter ritten är det en tjej som är otroligt nöjd med sin häst, men ändå lite besviken.

- Han har aldrig hoppat så bra som idag, jag är besviken på att jag har deg i rumpan, säger Nicole allvarligt. (Deg i rumpan = red så sakta.)

Hon fortsätter med att berätta att han kände sig hemma på arenan idag och var precis som han brukar på tävling.

  
Nu får Aernst åka hem till en kompis i Göteborg medan Nicole återvänder till arenan för att se världsryttarna hoppa i Scandinavium.

Hennes nästa mål är att kvala till Falsterbo Horse Show! Redan nästa helg är det kvaltävlingar i Henriksdal.

- Det har varit det stora målet detta år, men det gick så bra i Kraft-cupen så det fick bli ett mellanstopp i Scandinavium, berättar hon.

Och vilket mellanstopp det blev, två fina rundor som levererade en tredjeplats i första klassen och en sjunde plats i finalen.

 

Se SVT-play sändningen från denna klass som var innehållsrik. Få nollor, en avramling, en hästsko flög upp på läktaren men garanterat många duktiga hästar och ryttare!


Läst 11808 ggr Kommentarer Kommentera

APR
27
2013

Pappa Ahlmann rider trots ryggvärk


Nere på framhoppningen till GP-ponnyn hittar jag Judy-Ann Melchior som tittar på pappa Christian Ahlmann, tillsammans med parets otroligt söta bebis.


Christian sitter och trimmar inför kvällens hoppning, men det är inte helt smärtfritt! Han rider med ont i ryggen och visar verkligen vad vinnarskalle är - det är bara upp och köra.Läst 14670 ggr Kommentarer Kommentera

APR
27
2013

Ninja har inte lämnat bygget

Eftersom Ninja La Silla åker hem tillsammans med Rolf-Göran Bengtssons hästar, när tävlingarna är slut, är han såklart kvar i Göteborg - och tog en förmiddagspromenad med sin skötare Celia.

De hann dock inte gå många meter innan några beundrare var framme för att få ta en bild med den nypensionerade stjärnan. Och visst uppskattade han uppmärksamheten som den kung han är.

 


De har ett speciellt band Ninja och Celia, det lyser verkligen igenom!

 

 En annan som var ute på promenad och tog en paus i solen var Hippsons husbloggare My Almqvist med Jens Fredricsons Calido vh Klavertje Vier.


Läst 10744 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.