Backstage-bloggen

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


MAR
02
2014

Ger täcken till Sveriges vanvårdade hästarPatrick Looney visar upp en mindre modell av ett täcket som värmer. 
  
Malin Baryard Johnssons och Peder Fredricsons storsponsor H&M samarbetar med Svenska Hästars Värn här under Gothenburg Horse Show, för att ge hästar i nöd en chans till ett bättre liv.

  
När Patrick Looney på Horseware tog en fika med H&M igår fick han höra om denna insamling för första gången och tvekade inte en sekund - han ville hjälpa till.
– Hade jag vetat om insamlingen tidigare hade jag redan hjälp till, men nu när jag fått upp ögonen för den vill jag bidra med vad jag kan, säger irländaren Patrick Looney till Hippson.
  
Horseware kommer se till att hästarna får täcken som passar just dem, det handlar om att ge värme både via akuthem och hos fodervärdarna.

– Vi får se vad som behövs mest, det är bättre att ta det häst för häst i stället för att skicka över en låda med täcken som inte passar, förklarar Patrick.
   
I dag klockan 10.30 får vi veta hur mycket pengar som samlats in till förmån för Svenska Hästars Värn.

 


 

UPPDATERING KL 10.36
  
Totalt delades Facebookstatusen 12.257 gånger, vilket resulterade i totalt 490 akutnätter för vanvårdade hästar. Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson tyckte inte att det var tillräckligt så de bidrog med 110 nätter extra, vilket ger slutsumman 600 nätter.
  

Utöver täckesbidraget har även bidrag från försäkringsbolag och foderleverantörer kommit in, och inne på mässan har det varit kö till montern för Svenska Hästars Värn.


Ordförande Carina Nordell är överväldigad av allt stöd och tackade alla för hjälpen innan hon avslutade med tre viktiga ord, alla kan bidra.
  


 

Läs tidigare artikel:

Med fokus på Sveriges vanvårdade hästar

 


Läst 33241 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02
2014

Framhoppningen: Annorlunda benskydd


Lördag kväll kunde vi se två hästar med lite annorlunda benskydd på framhoppningen.
Denna häst får sina höga bakskydd åtspända innan det är dags för ett sista språng, och uppgång in till banan. Att få så höga bakskydd spända relativt hårt såg inte ut att förbättra hästens bakbensteknik, något som resultatet inne på banan vittnade om.

   

Hästen hade kanske inte rivit så många hinder om den hade fått ridas utan de förmodat obekväma bakskydden?
  

Denna häst slår ihop sina framknän och får extra skydd av sina Veredus-damasker. Vi kunde tydligt se hur han slog ihop benen över hindret, och här känns det verkligen som att skydden gör sitt jobb!
  
Länk till mer information om skydden
  


Läst 28957 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01
2014

Bildproducenten Håkan Svensson ser allt!Fullt fokus på tv-skärmen, som visar tio kameravinklar.
 

Nere i gångarna under Scandinavium finns ett rum som alltid är nedsläckt, trots att det sitter en man där inne och jobbar. Ibland står dörren på glänt så att man får en liten inblick i vad som sker. Till slut gick det inte att hålla tillbaka nyfikenheten - vi knackade på den hemliga dörren.

 
Där inne sitter denna man, Håkan Svensson:


 
Han är bildproducent och har jobbat en till två dagar i veckan på uppdrag av arenan sedan 1996. Säsongen för Håkans uppdrag är mellan september till april, för det mesta är det hockey som gäller - men ridsportens vecka är en självklarhet för honom att jobba på.

– Jag har lärt mig hur tävlingarna fungerar i och med mitt arbete här. Just ridsporten i Scandinavium är jätterolig, för det händer så mycket kul och läktaren är fullsatt, säger Håkan Svensson.   

Håkans jobb är att bestämma vilken kamera som visas i sändning, och när den ska göra det. Han ser även till att slowmotionbilder visas efter ritten för tv-tittarna och på jumbotronen.
 

När Hippson är på besök pågår ärevarvet för GP-Ponnyn och vinnaren Jolin Johansson ramlar av sin ponny. Innan vi i rummet har uppfattat vad som hänt ropar kameramännen via kommunikationssytemet att Jolin inte har skadat sig, utan verkar må bra.

– Vi försöker vara snabba, för om en ryttare eller häst gör sig illa då vill vi inte visa det, utan respektera ryttaren, förklarar Håkan.

  
I helgen är SVT på plats för att sända och har sin egen buss med personal, som Håkan jobbar nära med. Det blir långa dagar under Gothenburg Horse Show, han är på plats klockan 07.00 varje dag för att ha möte med kamerateamet innan det egentliga arbetet börjar. Klockan är närmare midnatt när han låser dörren för att gå hem.
  

Text och foto: Annelie Lundkvist 
  


Läst 29320 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01
2014

Möt Titti Abrahamsson - veterinär på platsJust när Hippson ska träffa Titti Abrahamsson är hon på språng.
   
Bakom kulisserna på Gothenburg Horse Show finns en hel stab som jobbar för hästarnas bästa, det är allt från personalen vid uppstallningen och medhjälparna på framhoppningen till veterinärerna.
   

Hippson ringde upp en av de ansvariga veterinärerna på plats, Titti Abrahamsson, för att få en pratstund. Tanken var att mötas på läktaren eftersom Titti ständigt är närvarande vid pågående tävlingar inne i arenan, om olyckan skulle vara framme. Men en sårskada kom emellan.
 

Efter lite letande i gångarna finner vi Titti tillsammans med assistenten Christine Svanholm, de ska lägga bandage om ett balltramp på en hopphäst.

 

EU-pallarna får agera avlastningsbord utanför stallet. 
 

Detta är Tittis första omplåstringsjobb under årets upplaga av Gothenburg Horse Show, trots att både Titti och hästarna har funnis på plats sedan tisdagseftermiddagen.
   

 
Ryttaren uppskattar den snabba hjälpen med bandageringen.
 

I år är det åttonde året Titti Abrahamsson är på plats, det blev ett avbrott när hon var höggravid - annars har hon varit här. För det är hon verkligen - på plats alltså, från tisdag till söndag är det bevakning och standby 24 timmar om dygnet som gäller.


Veterinärteamet består av Titti som tar hand om hästarna om något inträffar, samt dopningskontrollanten - veterinär Peter Kallings. Utöver det finns en representerande veterinär från Jordbruksverket här, han går tillsammans med FEI-veterinären som är på plats när det är internationella tävlingar. 
 
När lastbilarna rullade in på arenan i tisdags stor veterinärerna på parkeringen och gjorde en första visuell veterinärbesikning. Den officiella besiktningen ägde rum vid lunchtid på onsdagen.

– Under veterinärbesiktningen står jag med som ett stöd om vi ska ta ut någon häst till holdingbox, säger Titti Abrahamsson.

 
Innan tävlingarna börjar samlas banpersonalen med Titti för att få en genomgång av hur de ska agera om någon häst blir skadad inne på arenan. Det finns akutteam med hästvana för ryttarna om någon skadar sig vid en avramling.

– Det är många i teamet runt omkring mig som har hästvana, det hjälper mig så otroligt mycket när något inträffar. Även personalen i stallet hjälper till med att hålla hästarna om det behövs, säger Titti.


Till vardags jobbar hon på Hallands Djursjukhus och ska från och med den 5 april jobba på filialen Kungsbacka Hästkinik, som då slår upp dörrarna. Om en häst skulle bli så pass sjuk att den behöver få akutvård står Hallands Djursjukhus i Slöinge redo för att bistå, och hästambulansen är parkerad strax utanför arenan.

– Om det krävs i en akutsituation åker jag självklart med i hästambulansen, då tar en av de andra veterinärerna på plats över jouransvaret, förklarar Titti.
  

Hästen som Titti plåstrade om är vid gott mod och skadan visade sig vara ytlig, bandageringen lades för att skydda såret från smuts under resan hem.
   

Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 18206 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01
2014

Hip Hop 1045 tillbaka i ScandinaviumFull fart mot mål och ännu en placering för Hip Hop 1045 och Nicole.
FOTO: Anki Yngve

Hingsten Hip Hop 1045, som tidigare tävlats framgångsrikt av Maria Gretzer och Erika Lickhammer, är tillbaka i Scandinavium - nu med sin ryttare Nicole Persson.

 
För oss på läktaren i Scandinavium är 26-åriga Nicole Persson en ny bekantskap, men hingsten är en trotjänare för den svenska flaggan - både i avel och på tävlingsbanorna. Han står uppstallad på anläggningen i västra Tyskland där Nicole bor och jobbar sedan sex år tillbaka. Det är hos Johannes Ehning, bror till världsryttaren Marcus Ehning.

– Det är andra vintern jag rider Hip Hop och det går riktigt bra, säger Nicole.

  
Hingsten är fortfarande populär inom aveln och står hemma hos Nicoles farfar Hans-Göran i skånska Möllerup under avelssäsongen, som sträcker sig mellan april och augusti. När han kommer till Nicole igen sätts han igång och rids med de andra tävlingshästarna på anläggningen i Borken.

  
I stallet står förutom Hip Hip totalt 32 hästar som rids och sköts om varje dag, fördelat på fyra ryttare. Nicole rider mellan nio och tolv hästar varje dag, men tar gärna hand om dem själv före och efter ridpasset.

– Jag tycker om att ta hand om hästen själv, det är då man skapar en gemenskap och lär känna individen, säger hon.

På plats i Göteborg har hon visat framfötterna, bland annat med Hip Hop som varit placerad i båda sina inledande 1,40-starter - vilket har gett en prissumma på totalt 33.000 kronor.
  


Quante på framhoppningen, kolla tekniken! 

 
Hon har även med sig stoet Quante som går de högre klasserna, bland annat fredagens kval till världscupen. Denna häst har Nicole ridit i ett år och hon fortsätter att utvecklas med stoet för varje tävling som går.

För tre år sedan var det Angelica Augustsson som slog igenom i Göteborg, är det Nicole Perssons tur i år?

 
Även om hon har ridit otroligt många tävlingar utomlands under sina sex år hos bröderna Ehning så är det ändå nu hon presenterat sig för oss - och hamnat i hetluften inför morgondagens världscup. 
 
Nicole och Hip Hop tog hem ännu en placering under lördagen, se länk!

Text och foto:
Annelie Lundkvist


Läst 13088 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Vad gömmer sig i gångarna under Scandinavium?


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

För att komma ner till framhoppningen från arenan kan man gå via gångarna under Scandinavium - en väg som kantas av dörrar och uppmärkta skyltar. Vi tittade närmare på de dörrar som används mest under Gothenburg Horse Show.
Bakom en dörr finns det fyra veterinärer, vid en annan håller de åtta personerna i akut-teamet till. Totalt finns det 330 funktionärer på plats, några håller till nere i gångarna.
  


Läst 13045 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Malin är snyggast på framhoppningen i dag!


Malin Baryard Johnsson och Turmalin 1202 stod verkligen ut på framhoppningen i dag. Inte nog med att hingsten hoppar riktigt bra, sponsorn H&M ser till att ryttaren matchar schabraket med en ny kavaj.


Tillsammans med sin teamryttare Peder Fredricson har Malin och sponsorn verkligen skapat ett intresse för sina kavajer. Vid varje stor tävling vet man att de kommer ha nya modeller - och nyfikenheten blir stor.

I dag har Malin matchat snyggt med guld och rött, både på sig själv och Turmalin.

Gulddetaljerna på hjämen matchar snyggt med hennes guldiga Tretorn-stövlar och med pannbandet, medan kajavens röda färg går snyggt ihop med loggan och kantbanden på schabraket.

Ha-begäret blir stort när jag ser Turmalins träns med ett riktigt snyggt guldpannband, det finns en risk att jag smiter ut på mässan för att köpa ett liknande!
  

Text och foto: Annelie Lundkvist 


Läst 18615 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Longeringsmöjlighet finns bakom kulisserna    
Arrangören har gjort en mindre paddock för de ryttare eller hästskötare som vill longera sina hästar. Här kan de i lugn och ro låta hästarna röra på sig, utan att bli störda eller vara i vägen för de ridande ekipagen.

Hästen på bild såg verkligen ut att njuta av sin joggingtur, den frustade och travade riktigt avslappnat - trots att det var hästar i rörelse till och från framhoppningen vid sidan av.

  


Läst 13731 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Giselle Cristofoletti charmar hela ryttarelitenHelena Lundbäck tittar på tävlingarna denna helg, tillsammans med dottern Giselle.
  

Det går inte att missa när Giselle Olivia Cristofoletti kommer ner till framhoppningen tillsammans med mamma Helena Lundbäck. Med sin charm drar hon nämligen åt sig allas blickar. Hon har hunnit bli sju månader och skrattar glatt när pappa Roberto busar med henne.

  
Medan Roberto går upp för att ta emot sitt pris i dagens första hopppning passar vi på att prata lite med Helena om hur det känns att inte tävla i helgen.

– Jag hatar att inte få tävla, det kryper i hela kroppen, säger hon, samtidigt som hon stampar med foten och skrattar helhjärtat.

Hemma i stallet står just nu ett gäng yngre hästarna inför framtiden, något som Helena ser fram emot att jobba med.

– Det är ett gäng riktigt bra unghästar som jag verkligen tror på, berättar hon.

  
Helena är en riktig tävlingsmänniska, som inte drar sig för en utmaning. När hon jobbat med de äldre hästarna - som inte riktigt visat sig ha det lilla extra - är det bättre att börja om från början med nya talanger, konstaterar hon med ett leende.

Även om hon inte tävlar just denna helg så är det många tävlingar inplanerade under våren, bland annat kommer hela familjen att åka ner till Arezzo. Där rider de en vecka på de stora vårtävlingarna, för att unghästarna ska kunna fortsätta sin matchning mot större utmaningar.

  
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 15760 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2014

Tidigare stoppad häst är nu godkänd för startAbbervall van het Dingeshof är nu redo för start.
ARKIVFOTO: Tomas Holcbecher 

   

På torsdagens morgon ströks två hopphästar efter att inte ha gått igenom veterinärbesiktningen, en av hästarna var Denis Lynchs fina Abbervall van het Dingeshof.

Nu har hästen visats igen för veterinärer på plats och i samråd med tävlingens groud jury har beslut tagits att låta hästen komma till start. Denis kommer att starta hästen i fredagens 1,45-hoppning.

 

Startlista 


Läst 12764 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.