Noll till hundra
MAR
25
2016
Hej allihopa! =)

Jag sitter just nu i bilen på väg mot GHS och världscupen. :) Ses vi där?

Jag skall skriva så ni ser mig säkert nere bland domarna. Efter världscupsdressyren, så har jag biljetter till hoppningen tillsammans med goda vänner. :) Så det skall bli en rolig dag idag. Undra om man hinner med någon mässa också. =P

Ha de gott!

Daniel Bjärving
Dressyrsatsningen @ Instagram

Läst 86298 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

Då kommer vi till min andra dressyrstart i livet... =) Dagen började med att den eminenta groomen för dagen Saga knoppade och fixade Bosse. Jag själv packade picknickkorg och transport. =) Sedan begav vi oss än en gång mot Kungsbacka ridklubb.

Väl på framridningen var min lilla prinskorv mycket mer lugn och harmonisk om man jämför med dagen innan, det var lite mindre läskiga saker inne i den manegen jag valde att rida fram den dagen än dagen innan också. Bra eller dåligt? Jag föredrog nog ändå när han var lite spänd och "på tårna", nu fick jag istället kämpa lite med bjudningen och att hålla honom framför skänkeln.

Jag och min kära tävlingsgroom för dagen Saga. =)

Vi lyckades ändå rätt bra med allt på framridningen... min mentor kom och tittade när jag red fram och bad mig göra några rörelser ur programmet och gav mig några sista tips inför starten. Vi var första ekipage efter paus och skulle starta 10.20, men de låg lite efter tiden och ändrade till 10.30. Det fick jag reda på först 10.20 vilket var lite synd, man har ju ändå en tanke med upplägget i sin framridning..

10.30 gick vi ner till tävlingsmanegen.

Det var ingen där så vi skrittade runt ute på gårdsplanen.. 10.35 kom äntligen domaren. 10.36 då kom det två funktionärer och vi fick äntligen gå in.. Om vi hade problem med bjudningen och att han skulle vara framför skänkeln innan, så blev det ju inte bättre av detta..

Det var ju lite trist att de strulade till sig med starttiden, men de va inte så smart av mig att inte stanna på framridningen tills de ropade, men man lär sig av sina misstag.

Travprogramet blev inte bra alls det var som att han satt fast i en gummisnodd.. jag fick aldrig riktigt fram honom igen.. Men skritt och galopp programmet är jag mycket nöjd med! =) Men nu till de största problemet, jag red LA:4 inte bara en utan två gånger.. xD Det betalar sig dåligt i en MSV:C1 och 6p avdrag blev det.. jag kan säga att vi kom nog rätt nära att bli utblåsta.. och jag får nog tacka domaren för hennes tålamod. =P

Det hela slutade på 58,2% vilket jag under omständigheterna är väldigt nöjd med, för jag har lärt mig så otroligt mycket inför nästa start. =) Så nu är de bara hem och jobba vidare! =)

Stort tack till alla som var med och hjälpte till under helgen!<3

Kram på er!

Daniel Bjärving

Dressyrsatsningen @ Instagram

Dressyrsatsningen @ YouTube

Dressyrsatsningen@gmail.com

www.hepdressage.com


Läst 90512 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

Nu har jag äntligen en lugnare dag efter en stressig vecka, så nu tänkte jag berätta lite för er om min tävlingsdebut. =)

Det hela började med att jag övade på att göra knoppar på fredagen, det blev sisådär... =P Men med lite övning skall det nog bli bättre framöver. =)

Men tack gode gud för mina underbara kollegor som både hjälpte mig att knoppa och agera hästskötare under helgen! <3

När lördagen kom och det var dags för tävlingsdebut i Lätt A:4, så fick då Ida stå för knopparna. =) Så när Bosse och jag var färdigfixade och vi hade dubbelkollat så att allt var med sisådär 50-11 gånger så styrde vi skutan upp mot Kungsbacka.

Jag hade ett riktigt litet team med mig, mina kollegor Elsa och Ida, Elsas mamma och hund Wega och min vän Anna var med. Sedan anslöt mina största fans Camilla och Esther i Kungsbacka för att agera hejarklack! =)  Det var faktiskt väldigt skönt med riktigt gott stöd från alla vänner för jag var riktigt nervös, det släppte dock nästan helt när jag väl satt på Bosse som tur var. =)

Bosse var som en liten fiolsträng, det kändes som jag satt på en NASA-raket... "Ready for take off", men vi höll oss på mattan och jag använde de goda råd jag fått ifrån min mentor som tyvärr inte kunde vara med. Kände mig rätt väl förberedd. 

Mitt namn hördes i högtalaren och in gick vi. Här kommer en film från testet. =)

Jag är riktigt supernöjd, det gick kanon trots att Bosse var lite spänd för vissa saker. =P

.. och så här tyckte domaren. =)

Så det är jag också supernöjd med. =)

Vi packade ihop hästen och alla grejer och åkte hem, här är min glada superstjärna väl hemma i stallet igen. =)

Nu så här i skrivande stund måste jag tyvärr åka och byta däck på en transport.=P

Men i nästa inlägg skall jag berätta för er om söndagen och vår insats i MSV C:1. xD 

Kram på er! =D

Daniel Bjärving

Dressyrsatsningen @ Instagram

Dressyrsatsningen @ YouTube

Dressyrsatsningen@gmail.com

www.hepdressage.com 


Läst 95073 ggr Kommentarer Kommentera


Bosse på sadelcheck!

  
Hallå allihopa!

Nu börjar det närma sig med stormsteg vår första start! :I
Nervöööööst... =O
Bosse är taggad till hovarna och så redo han kan bli. =)
  
För mig kändes det väldigt tryggt och naturligt att kolla upp Bosse ordentligt innan vi ökade på träningen inför tävlingssäsongen. Så att han verkligen mår bra och är i topptrim. =)
  
Så det blev:
Besök hos hästtanddoktorn.
Veterinär- och kiropraktikcheck.
Sadelcheck.
Massage.
  
Tandläkaren tycker jag efter vad jag har lärt mig att man skall besöka en gång per år ungefär och kolla så att allt står rätt till i munnen! Det brukar altid finnas några vassa ojämnheter att rätta till. Bosse blev tipptopp i munnen. Betslingen låg bra och jag var inte hård i handen konstaterades även. =)
  
En liten vetcheck tycker jag också är lämpligt att göra så här innan tävlingssäsongen, så det inte ligger någon liten skada som man sedan belastar och gör värre. Gjorde även en liten kiropraktikbehandlig, där de kände igenom hans rygg m.m. Jag fick också lite tips på övningar som jag kunde göra med Bosse, både uppsuttna och från marken. Som t.ex. cavaletti på lina och morotsstretching.
  
Sadelcheck är nog också bra att göra varje år om man inte tror sig ha ett gott öga till det själv, jag fick lära mig att sadla längre bak och att använda ett annat underlägg till sadeln.
   
Massage, gärna varje dag tror jag Bosse tycker iaf. =)
  

Bosses pensionärsgympa, det gäller att ha styrfart. =P
  
  
Kommer att uppdatera er fortlöpande här, allt eftersom det närmar sig start!
  
Kram!
   
Daniel Bjärving

Dressyrsatsningen @ Instagram
Dressyrsatsningen @ YouTube
Dressyrsatsningen@gmail.com
www.hepdressage.com 


Läst 25978 ggr Kommentarer Kommentera

Gott nytt år allihopa!

Totte och hans vänner firar nyår!

Som ni alla säkert vet så är de pizzans dag idag, den dag alla vanliga dödliga är så bakis så de inte klarar av att laga någon mat, så då blir de pizza! Fast jag tror att största delen av oss hästfolk kan klara oss utan pizzan idag. Många av er har säkert redan ändå krälat er ner ur sängen och släpat er runt i stallet under morgonen och tagit hand om de små fyrbenta. Så då klarar ni säker av att göra er själva lite mat sedan också. Eller kanske i vanlig hästfolks-standard så blir de ingen mat utan kanske en stulen morot.

Själv sitter jag just nu på en stor hästgård belägen långt in i Skånes inland och skriver, bestämde mig sent igår kväll för att åka ner hit och fira nyår med lite vänner - det va trevligt, men nästa år firar jag nog med Bosse igen.. han vet sitt eget bästa och håller sig till vatten. =D

Jaja nog om igår och idag… Vilket år jag lagt bakom mig! =) Första året som hästägare! Bara det är värt och fira och tji fick dom som va emot att jag skulle köpa mig en egen häst. Det sågs ju av många som en aning o-ortodoxt och naivt att åka och köpa sig en egen häst med min minimala ridvana. Jag förstod deras argument men jag är glad att jag inte lyssnade! Trots allt så känner jag mig bäst själv och jag visste att jag skulle klara det! 

Bosse och jag när jag var och provred honom andra gången.

Se nu vilken resa jag och Bosse gjort under året vi haft tillsammans. Har lärt mig så mycket nytt under både med och motgångar.

Bosse slutar aldrig att imponera och överraska mig! Han har lärt mig så oerhört mycket utan att säga ett enda ord. Nu har min satsning som jag nämnde pågått i lite drygt ett år varav tre månader Bosse kastade in handduken och tog semester. Men hur som helst är de helt klart dags för en summering!

Jag har satt ihop lite klipp ifrån börja av min och Bosses resa fram till nu. =) Jag bjuder på den.

Nytt år nya mål. Nu börjar det bli hög tid att skaffa sig ett par vita ridbyxor och ge sig ut på tävlingsbanorna. Licensen har jag köpt och målsättningen är att gå ut i en lätt klass under mars-april.. tänkte se om man kan hitta någon tävling låååångt in i skogarna där ingen vet vem man är så gör det ju inget om det går åt skogen.. xD men som sagt nytt år och nya mål ”sikta mot stjärnorna och ladda bland trädkronorna” (Gud förbjude bland rötterna..) Min förhoppning är att vi skall göra såpass stora framsteg i grundridningen att vi skall klara av att riva av alla de medelsvåra programmen under säsongen.. men jag skulle inte bli ett dugg besviken om vi inte kommer längre än lätt A. Men man måste få drömma lite! =D Så nu ber jag er alla att hålla tummarna för fortsatta framsteg under året samt att Bosse håller sig frisk och glad.

Kram på er alla och en riktigt god fortsättning på de nya året. <3

Glöm inte - våga drömma!!

Daniel Bjärving

Dressyrsatsningen @ Instagram

dressyrsatsningen@gmail.com

www.HEPdressage.com


Läst 26056 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!
  
Idag har det varit full fart här på gården. Jag och tjejerna har grusat upp några av våra rasthagar, det går åt så sjukt mycket grus... 18 ton till de första fyra hagarna, sen har vi lika många kvar imorgon. =P Men bra blev det.
  

I helgen blir det dressyrclinic med inriktning "utbildning av unghästar". Det ska bli så kul! =) Förberedelserna är i full gång, ikväll har vi haft ljudtest. Jag skall vara funktionär under clinicen, men tror jag hinner se nästan hela ändå! =) 
  

Idag testade jag att ta Bosse lite för hand för första gången. Inte för Bosse då, men för mig. Det var jättekul, Bosse tyckte nog det var kanon att få se husse springa lite också. =P
  

Min tanke är att jag ungefär en gång i veckan ska ta honom för hand alt. tömköra honom. Så kan jag passa på att öva lite kommandon och lydnad också när vi ändå håller på. =)
  

Longering försöker jag undvika då jag inte tror att det är så bra för hästar att jobbas på volt för mycket. Det blir en lite onödigt stor monoton belastning. Men de två gångerna jag har gjort det så försöker jag alltid att arbeta på största möjliga volt. =) Nu menar jag dock inte att longering är någon sorts dödssynd, men i mitt och Bosses fall där Bosse är en lite äldre välutbildad häst så finns de inget direkt syfte med longering. Då tycker jag det bara blir en onödig belastning. 
  
Här kommer en filmsnutt ifrån dagens jogging-pass:

Observera hur löjligt synkade våra ben är ibland. xD haha =P

Han är ju bara för söt! <3 "Pappa, vart ska du? Ska jag bara stå här? =O"

Ha de gott!

Kram!
Daniel Bjärving
Dressyrsatsningen @ Instagram

Dressyrsatsningen@gmail.com

www.hepdressage.com 


Läst 28804 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

  
Som alla som håller på med hästar vet så stöter man ständigt på nya utmaningar. Det är väl det som gör det så roligt? Det tror jag i alla fall. =D
  

Igår var en bra dag! =D Bosse är numera för jämnan alltid pigg och glad. ibland lite för pigg och glad om ni frågar mig, men hittills (till mångas förvåning) har jag alltid lyckats sitta kvar när han kör sina "lyckorejs".
Idag däremot var en mindre bra dag, tyckte jag. Stefan som hade lektioner i ridhuset medan jag red tyckte det såg toppen fint ut, men men kul att han tyckte det i alla fall, det lyfte dagens ridpass trots allt!

Jag själv tyckte att han var så fruktansvärt framåt och lite svår att få på tygeln så jag fick mest bara sitta och bromsa/bryta av hela tiden, fick inte så mycket mer gjort. =P
Sedan tyckte han nog att det var lite extra roligt med några nya kompisar i ridhuset, ville säkert gärna ha springtävling. Men ikke sa husse!!

Skall dock inte skylla allt på Bosse heller för den delen. Jag var stel och hade ont i nacken och i huvudet, ibland har vi bättre och sämre dagar precis som hästarna. Det gäller att lära känna sig själv och sin häst såpass väl att man kan anpassa arbetet därefter. Det jobbar vi på. =)
  

Men åter till igår. För första gången lyckades jag sitta hyfsat ner i mellantrav, hade säkert gått alldeles utmärkt i ökad också om jag hade listat ut hur man lägger i den växeln. Det får bli nästa lektion helt enkelt. 

Här kommer en liten snutt på när jag övar sittande trav:

Tack alla som kom med så bra tips och råd när jag bad om hjälp på Instagram och Facebook, passar på att ladda upp en filmsnutt här som jag fick länkad till mig av en av mina följare. Helt klart sevärd om du också behöver hjälp med att komma ner i sadeln. =)

Fick faktiskt väldigt bra hjälp av det hon säger i videon. =)

Övriga tips jag fick var:

Rida utan stigbyglar - check

Rida barbacka - ska testa

Bli longerad - ska testa

Åka lastbil med luftfjädrade säten och hålla upp benen samtidigt som man håller ett glas vatten i varje hand, för att träna bålstabilitet och så vidare. Det var nog de mest roliga tipset jag fick av en annan lastbilschaufför - får testa nån gång när Kevin kör. =P
  

Jag har även klippt häst för första gången, blev väldigt nöjd med resultatet. =D Bosse med. =P Var nog väldigt skönt att bli av med all päls. 
  

Bosses bästa och funktionalitet går alltid före snygghet. Lämnade en stor yta på ryggen motsvarande en stor fårskinnspadd, lämnade även vid sadelgjorden samt vid stigbygeln och skänkeln! Hel och ren häst - glad häst! =D

Det blev en liten hög kvar efter Bosse! Hästhår säljes? Dyrt eftersom Bosse är kändis. xD
  

Missa inte att följa oss på Instagram @ Dressyrsatsningen.

Kram på er!

Daniel Bjärving

Dressyrsatsningen @ Instagram

Dressyrsatsningen@gmail.com

www.hepdressage.com 


Läst 26519 ggr Kommentarer Kommentera


Charlotte toppade Grand Prixen med Robban.

Ja, som alla ni som läste mitt förra inlägg vet så skulle jag ju köra Charlotte Haid Bondergaard ner till Ungern i början av denna vecka. And so I did. Efter en låååång lång resa som vi till och med, tro det eller ej, fick uppleva snö under så kom vi fram till Kaposvár i Ungern.
   
Jag kan säga er att man lär sig att uppskatta vad man har hemma när man kommer ner till länder som Ungern, och vägarna är så dåliga på vissa ställen att man inte kan köra fortare än 30 km/h, de kör dessutom samma bilar som vi hade för 20 år sedan hemma i Sverige... Nej usch vilket nergånget land.
   
Patrik berättade för mig att under de 20 åren som Ungern stod under sovjetisk ockupation sög Sovjet ur Ungern på allt som fanns av värde och lämnade sedan landet bankrutt. Aja, förhoppningsvis rättar det till sig med tiden. Jag har hört att Budapest skall vara en fantastisk stad! Jag har dock bara varit på flygplatsen så jag vet inte.
  
Jaja, nog om det. Framgångarna för oss i det svenska stallet har varit många eller jag borde nog säga "swassi"-stallet som Lyndal (Patriks fru) rättade mig när jag skrev svenska stallet på Instagram. Hon tävlar ju för Australien. Men jag räknar henne nästan som svensk. Lyndal är helt fantastisk att ha i stallet! Hon sprider så mycket positiv energi och goa skratt runt sig. Inte konstigt att det går så bra för Patrik! Bakom varje framgångsrik man....står en...Lyndal tydligen.
  
Inte nog med att Patrik vann CDI-W Grand Prix här igår – och att Mads kom trea, Lyndal kom fyra och Charlotte kom femma med Triviant – så vann även Charlotte CDI-3 Grand Prixen med Robban och kom två i Intermediaire I med Don Scudo som även var tvåa i S:t Georges i förrgår. Fantastiskt bra jobbat svensk…nej oj jag menade Swassi-gänget! Hatten av för er allihop!
  
Jag själv trodde ju att jag bara skulle köra lastbil hit och sedan kunna flyga min väg. Men icke då! Med fem hästar i bilen skulle jag tydligen vara hästskötare när vi kom fram. Så då gällde det att hänga med och lära sig fort hur Charlotte och Rasmus vill ha sina saker och sina hästar. Allt skall ju vara Pico Bello tror jag det var Charlotte sa. Högst oklart… Men vad hon menade var i alla fall "top notch", alltså perfekt... Vilket faktiskt är supersvårt att veta exakt hur det ska vara. Alla vill ju ha det olika. Men jag lär mig dag för dag.
  
Igår putsade jag hur som helst en väldans massa sadlar, kandar och träns. Mockade alla boxar minst fyra gånger. Gick promenad med Triviant, dokumenterade alla prisutdelningar, sydde nummerlappar på schabrak, knoppade av Don Scudo (tror ni jag var rädd att jag skulle klipp i håret eller?!?), jag bytte också täcken massa gånger samt har agerat hästhållare vid lindning av ben m.m. osv osv. Men man får ju en hel del bra idéer hur man vill göra med sina egna grejer hemma iaf.
  
Charlotte var för övrigt lite extra glad och kär i Robban efter att han var så duktig inne på banan. Så hon ville ge honom en godis! Jag som visste vilka godisar vi hade sa: "Ge honom inte en röd ge honom en grön". Såååååå hon gav honom en röd, säkert bara för att de röda är formade som hjärtan... Men ja, ni kanske kan gissa själva vad som händer om man ger en häst rött godis?
  
Väl framme utanför arenan med rosetten på och allt får hästskötaren Daniel springa i ökad tvåbens-trav till stallet och hämta handduk och socker. Jag menar, ser ju inte så najs ut med en massa rött runt munnen på hästen... Är det någon mer som råkat ut för samma sak? VARNING för rött godis.
  
Håll tummarna för oss här idag! Ikväll efter att alla åtta hästarna i stallet har avklarat sina starter så rullar vi hemåt. First stop Vienna!
  
Hörs snart igen!
  
Kram!
Daniel Bjärving, Kaposvár, Ungern.
Dressyrsatsningen @ Instagram
Dressyrsatsningen@gmail.com
 
 

Duktig Don Scudo.
  

Avknoppning pågår.
  

Patrik in action.

Charlottes och "Robbans" ärevarv:


Läst 23117 ggr Kommentarer Kommentera

Hallå allihopa! =D


Idag blev det en tidig morgon för mig och Mr. Bo. Men vi skötte oss rätt bra ändå för att vara ungefär lika morgontrötta båda två. =P
 Det blev bara ett lättare joggingpass idag efter träningen igår kväll, då Bosse var riktigt duktig och bland annat visade upp en trav som var något helt annat än vad vi sett tidigare. =D Nu skall jag bara lära mig att sitta på den också. =P

Just nu sitter jag på tåget på väg mot Odense, Danmark. I Odense skall jag hämta hem en av våra juniorer som har varit där och tävlat. När jag kommer hem ifrån Odense blir det ett litet pass till med Bosse och ompackning, innan det blir till att vända ner mot Skåne och Norrehee Dressage Stable. Därifrån skall jag köra Charlotte Haid-Bondergaard med familj ner till Kaposvár i Ungern där hon skall försvara de svenska färgerna i världscupen. Håll tummarna för henne!

Medan Charlotte tävlar åker jag till Kevin som gör sina sista universitetsveckor i Berlin. =D Det var betydligt enklare och billigare att ta sig dit ifrån Kaposvár än hem, så lika bra att passa på att hälsa på och att dessutom få se lite av Berlin.

Vi hörs!

Kram.
Daniel Bjärving
Dressyrsatsningen @ Instagram
Dressyrsatsningen@gmail.com
www.hepdressage.com


Läst 24171 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
10
2015
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hallå allihopa! =D

Nu är vi tillbaka, jag och Bosse-Bo... =P

Bosses skada och långa vila innebar ett enormt bakslag för mig. Bosse han kan ju sina grejer.<3

Men för mig blev det nästan till att börja om. =(

Först nu känns det som vi är på rätt väg igen och nu tar vi stormsteg framåt tillsammans!

Vi får se om vi hittar någon tävling som passar oss i höst, annars siktar vi på 2016 och hoppas det blir vårt år. =)
  

Kolla in bildspelet där jag visar lite bilder och berättar vad som hänt sedan sist. 

Bland annat har jag fått träffa Totte! <3
  

Jag hann till och med hålla i en hopplektion för Totte. =D eller Totilas le Grand (den store) som är hans riktiga namn. =P

Missa inte att följa oss på Instagram @ Dressyrsatsningen för fler bilder och filmer. =)
  


Hopplektionen gav varierade resultat...men det gick framåt. =P
  

Kram på er!

Daniel Bjärving

Dressyrsatsningen @ Instagram

Dressyrsatsningen@gmail.com

www.hepdressage.com 


Läst 22852 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa » sista » 

Kan man lära en helt oerfaren ryttare, tillika lastbilschaufför, att rida dressyr? Det tänker Daniel Bjärving ta reda på!

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.