EM-kollen - Enkät: Fem EM-ryttare om sina chanser

EM 2011

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
14
2011

Enkät: Fem EM-ryttare om sina chanser

Under World Dressage Masters i Hickstead, som reds sista veckan i juli, förhörde Hippsons utsända fem EM-aktuella ryttarstjärnor om deras förberedelser inför mästerskapet - och om vad de tror om utgången på dressyr-EM.
 
Text & foto:
Sara Silfverberg
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
Laura Bechtolsheimer
Lag: Storbritannien.
Ålder: 26 år.
Häst: Mistral Höjris (kallas "Alf").
Så förbereder jag mig inför EM: Jag kommer att rida och träna hemma, jag gjorde ju Aachen med Alf och nu ska han bara gå lite lätt. Vi kommer att träna en del på banan, men även rida ut i naturen så att han får galoppera på fälten. Då kan jag vara säker på att han inte blir uttråkad, vilket han kan bli om han bara får gå runt ridbanan hela tiden.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Jag tror att de lag som kommer att slåss om topp-tre på EM är Storbritannien, Tyskland och Holland.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Totilas är så klart en väldigt het guldkandidat, men det är alltid väldigt hård strid om medaljerna. Det finns så många bra ryttare och hästar. Jag måste göra mitt absolut bästa för att kunna vara med och slåss om guldet.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Adelinde Cornelissen
Lag: Nederländerna.
Ålder: 32 år.
Häst: Jerich Parzival (14-årig KWPN-valack e. Jazz - Ulft).
Så förbereder jag mig inför EM: Jag är hemma och tränar som vanligt. Låter Parzival få gå mjukt och trimmar lite på detaljerna. Jag jobbar tillsammans med min tränare Sjef Janssen, vi går igenom och tittar på de videoinspelade ritter jag har gjort nyligen. Vi har också en teamträning under två dagar för att verkligen matcha och bygga vårt lag.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Det är oerhört svårt att gissa, Tyskland har ett riktigt starkt lag precis som Storbritannien. Förhoppningsvis finns vi också med i den ligan, men vi måste verkligen göra vårt bästa. 
Så tror jag att det går för mig individuellt: Det finns flera ryttare som har riktigt bra chans att ta hem EM. Laura (Bechtolsheimer) och Carl (Hester) är fantastiska, och Isabell (Werth) och Matthias (Alexander Rath) är riktigt bra... Jag kan inte gissa hur det går förrän jag har ridit, det kan hända så mycket inne på banan. Det enda jag kan göra är att rida så bra jag kan och hoppas att det räcker!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   
Carl Hester
Lag: Storbritannien.
Ålder: 44 år.
Häst: Uthopia (mörkbrun KWPN-hingst på tio år, som har klättrat till den absoluta toppen på bara ett år). 
Det här visste ni inte om mig: Jag är född och uppvuxen på den pyttelilla ögruppen Channel Islands, där det inte finns några bilar. Därför tog jag körkort väldigt sent och är en fruktansvärd förare. Min pappa är skådespelare i London och min mamma var hotellstäderska.
Så förbereder jag mig inför EM: Jag valde att tävla i Hickstead som uppvärmning inför EM, för att spara hästarna genom att inte åka för långt.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Jag känner mig väldigt självsäker och tillitsfull, fast så där lite i tysthet och i bakgrunden. Våra hästar Uthopia och Valegro (rids av Carls elev och lagkamrat Charlotte Dujardin, reds anm.) får fantastiska lovord just nu. De är båda unga och blir förhoppningsvis förlåtna för ett och annat misstag... Laura och Mistral är otroligt starka, så generellt tror jag att vi kan komma topp-tre.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Jag och Uthopia är väldigt starka i GP Special, men vi är rent hopplösa när det kommer till kür och musik. Jag kommer inte att göra ett komplicerat program i år, min häst är ung och jag vill att det ska vara enkelt för honom. Men min förhoppning är ändå att hamna bland topp-fem.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Charlotte Dujardin
Lag: Storbritannien.
Ålder: 25 år.
Häst: Valegro (nioårig KWPN-valack).
Arbete: Jobbar som beridare hos Carl Hester (se ovan).
Så förbereder jag mig inför EM: Jag måste fixa kür-musik, jag vet inte ens vad jag ska rida till! Hade jag bara haft musiken klar hade det nog varit relativt enkelt att göra själva programmet. Men just nu har jag varken musik eller program, så det står allra först på min "to do"-lista! (Intervjun gjordes ett par veckor före EM, direkt efter den brittiska EM-uttagningen, reds anm.)
Hur tror jag att det går för oss i laget: Vi är ett starkt lag. Jag hoppas givetvis på guld, men är vi topp-tre är jag riktigt nöjd. Både Holland och Tyskland är starka nationer.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Jag hoppas att jag kan vara med uppe i toppen och fajtas. Men Valegro är bara nio år, han lite valpig fortfarande. Så jag tror inte att vi når toppen den här gången - dock ska jag rida för allt jag är värd och göra så bra ifrån mig som jag bara kan!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Michal Rapcewicz
Lag: Polen.
Ålder: 29 år.
Häst: Randon (14-årig polsk valack e. Czuwaj - Fanimo).
Arbete: Bor och jobbar i Holland där han driver ett försäljningsstall. Michals specialitet är att ta lite mer "omöjliga" hästar från grundridning upp till Grand Prix.
Det här visste ni inte om Michal: Blev historisk 2009 som första polska ryttare någonsin att rida världscupfinalen. Har representerat Polen såväl vid OS som vid VM, och är ankare i det polska laget.
Så förbereder jag mig inför EM: Jag har helt lagt om träningen med Randon. Efter Falsterbo Horse Show i juli har jag ändrat träningsteknik helt och hållet. Den största förändringen är att jag har tagit bort mycket av den kontroll jag har haft innan. Nu låter jag Randon jobba mer fritt och ta mer ansvar, vilket han älskar! Han har aldrig känts så bra som han gör nu. Det har blivit en helt ny häst!
Hur tror jag att det går för oss i laget: Tyvärr är vi bara tre i laget, så vi är inte starka på något sätt. Jag ser mer EM som en fantastisk chans att få tävla mot de bästa ryttarna i Europa. 
Så tror jag att det går för mig individuellt: Går Randon som han gör nu, med den nya träningen, tror jag att han kan gå långt. När han går bra och vill jobba är han fantastisk!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Richard Davison, Storbritanniens meriterade lagledare, om EM-uppladdningen:
"Det gäller att pricka in formtoppen med exakthet så att segerritten inte inträffar på värmningen dagen innan eller dagen efter, utan precis där och då - på banan när klockan ringer."


Läst 7668 ggr

Fler inlägg

JUL
12
2016

Markne: ”En häst är en häst – oavsett ras”




Under Falsterbo Horse Show förra veckan hölls det paneldebatter och uppvisningar runt om på området. En av de mest besökta var Pether Marknes och Denni Haukssons clinic på Falsterbobanan.

  
Text och foto: Annelie Lundkvist

Denni Hauksson kommer in på banan med sin vackra hingst Divar från Lindnäs. Och Pether Markne erkänner att han hade lite fördomar om islandshästarna innan han själv satt upp och red en.
– Jag tänkte att en sådan där liten häst är det väl bara att sitta upp och rida i väg på. Det kan inte vara så speciellt svårt, säger han, och delar av publiken skrattar igenkännande och generat.
  
Lära sig se takten
När Pether och Denni träffades för första gången, för drygt tio år sedan, var det för att Denni behövde hjälp med grundridningen på sina hästar. För Pether var det en självklarhet att försöka hjälpa till, men han behövde själv hjälp av Denni med att lära sig att se hästens gångarter. Vad var rent och när var det otakt?
– Islandshästar är otroligt känsliga och kan ha mycket nerv, precis som vilken tävlingshäst som helst. Jag blev helt tagen på sängen när jag satt upp första gången. För innan dess hade jag inte sett konsten i islandshästridningen, berättar Pether.
  

 
Avspändhet och mjukhet
Många ryttare vet att det inte alltid är samma häst man lastar in i transporten hemma som kliver ut på tävlingsplatsen. Ofta kan hästarna bli spända när de kommer till en ny miljö, med publik och andra hästar.
 Om man vill vinna tävlingar måste man använda hela hästen och för det krävs en avslappnad häst. Lite som ett dragspel, förklarar Pether.
En av sakerna Denni arbetar på med sin fina hingst är att få honom avspänd och rund för skänkeln. Han väljer hellre att gå in på volter för naturlig samling, än att bli dragande i innertygeln.
– Akta så att inte volten blir för liten där Denni, han måste få tid att hinna med, påminner Pether.
  


  
Halvhalter och avslappnade händer
Divar är en hingst med mycket motor, som gärna springer ifrån sin ryttare lite grann. Därför har Denni ett system han dagligen rider efter. Ungefär vart 15:e steg gör han en halvhalt, för att sedan fortsätta i traven igen.
– Halvhalten ska inte komma genom handen utan genom sitsen och lättridningen. Med en lugnare lättridning kommer hästen själv att ta kortare steg, konstaterar Pether.
När det blir för spänt under uppvärmningen tipsar Markne om att man kan släppa travmomentet och i stället gå över i galopp. Detta för att få ut den mesta överskottsenergin ur hästen.
– Bli ett med din häst i stället för att skapa frustration, där du som ryttare sitter och drar i tygeln. Om din häst är åt det piggare hållet gör det inget om uppvärmningen är seg. Energin finns där inne, precis som hos Divar, säger Pether.
  


Läst 71817 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2016

Härlig seger för Minna Telde i trestjärniga küren



Isac har varit lite blyg, men nu blommar han ut!
  
Det blev en blågul topp efter küren i den trestjärniga dressyren. Minna Telde var överlycklig på ärevarvet. Detta var nämligen ett bevis på att hennes tålamod med Isac har gett resultat.
  
Text och foto: Ida Röök
  
Den trestjärniga delen av dressyren i Falsterbo avslutades med att nio ryttare red sina kürprogram. Det blev trippel svenskt på pallen – med Minna Telde och Isac som vinnare på 76,100 procent, Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq kom tvåor med 75,850 procent, medan Emilie Nyreröd och Miata intog tredjeplatsen med 74,225 procent.
På spel för de båda sistnämnda stod som bekant en biljett som reserv till OS i Rio, det blev fördel Mads i den matchen, läs mer här.
  
Mycket kvaliteter
Minna Telde visade upp en helt fantastisk kür med extremt mycket svårigheter.
– Jag är väldigt glad, inte bara för att vi fick till programmet så fint, utan även eftersom Isac verkligen har vuxit och nu klarar av att prestera på en sådan här stor tävlingsplats. Han har så mycket kvaliteter som han inte riktigt har släppt fram på tävling utomhus tidigare, men nu blommar han liksom ut, säger hon.
Isac har nämligen behövt väldigt mycket tid på sig, han har blivit spänd och har haft svårt att prestera på de större arenorna.
– Jag har fått vänta ut honom, han har varit väldigt blyg. Så vi har tävlat på mindre platser den senaste tiden och sett till att han har känt sig trygg där. Nu känns det som att det har släppt, säger Minna.
  
Nöjda reservduellanter
Tvåan Mads pustar ut efter en helg fylld av press.
– I går red jag för en plats som reserv på OS, jag lade liksom allt jag hade i Grand Prix-klassen. I dag kändes det både på mig och hästen att vi var lite trötta. Men jag är nöjd ändå, säger han.
Även Emilie känner av matchen om reservplatsen.
– Det har varit en riktig urladdning den här helgen. Vi satsade allt i Grand Prix i går och Miata var lite matt i küren, precis som jag känner mig.

Resultat
 


Mads på Jimmie Choo Seq kom tvåa i klassen.


Emilie Nyreröd och Miata blev treor. 


Emilie och Miata har haft en tuff helg med mycket press.


Medan Minna Telde vann med Isac.


Glad Minna!


Läst 130762 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2016

Seger till Rolf-Göran Bengtsson i Falsterbo Grand Prix


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det blev en drömavslutning på Falsterbo Horse Show. Återigen fick vi höra svenska nationalsången spelas i högtalarna, när Rolf-Göran Bengtsson stod som segrare med Clarimo Ask.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
OS-genrepet för många ryttare slutade med en felfri runda på hinder eller med ett nedslag, fem ekipage straffades med tidsfel trots felfria ritter. Till omhoppning gick tolv ekipage, av dem tre svenska. Peder Fredricson och H&M All In hade inte turen på sin sida när två bommar föll, ekipaget slutade på en elfteplats.
Henrik von Eckermann hade detta som Yajamilas genrep inför OS och satte hög fart redan från början. Efter tredje hindret i omhoppningen tog han en kaxig och snäv sväng – som han klarade. Publiken höll andan, skulle "Henke" vara felfri hela vägen? Det gick ända fram till sista hindret, där attackerade han lite för mycket och sista bommen föll.
– Jag skulle ha rätat på mig och suttit still istället, då hade vi klarat det, säger Henrik.
  
Ridit in 1,7 miljoner på tio dagar
För Rolf-Göran Bengtsson har det varit några fantastiska och pengastinna dagar i Paris och Falsterbo.
– Ja, det har gått bra, men räkningarna ramlar in i hög fart. Det är en stor organisation bakom mina starter, så det kostar pengar, konstaterar han.
Rolf-Göran var glad på presskonferensen och berättade att det kändes extra bra att vinna på hemmaplan.
– Det här är Clarimos bästa placering någonsin. Han är dynamisk och har verkligen kapacitet, men ibland glömmer han att det är fyra ben han ska hålla koll på, säger Bengtsson med ett leende.
Omhoppningen var nästan skräddarsydd för honom och Clarimo, i svängarna hade nämligen inte skimmeln tid att ladda upp sig som han brukar. Och ryttaren satte gasen i botten.
– Jag tänkte att jag rider så fort att han inte hinner tänka, berättar Rolf-Göran.
Oavsett är det ingen tvekan om att denna tävling är en fjäder i hatten för hästen, han har stigit både i sin ryttares ögon och i stallets ranking.
Andraplatsen gick till Brasiliens Eduardo Menezes på Quintol, medan Darragh Kenny Go Easy de Muze tog hand om tredjeplatsen.

Resultat


Läst 135073 ggr Kommentarer Kommentera




taggar



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.