EM-kollen

EM 2011

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
18
2011

69,939 procent till Tinne efter piaffproblem


Torsdag 18/8, kl. 11.54: Sveriges näst sista ryttare i lagtävlingen, Tinne Vilhelmson SilfvénFavourit, red just sitt Grand Prix-program. Hon fick 69,939 procent, och ligger tia efter 41 ryttare.
 
Att det inte blev en högre procent berodde helt och hållet på problem i de två första piafferna. Det var som att Favourits gamla problem, som visade sig på VM i Kentucky, spökade igen. Han kom inte riktigt igång i piaff, fick lite panik och visade tendens att kunna resa sig. 
 
Nästan 70 procent är givetvis ingen dålig siffra, men eftersom Favourit i övrigt såg superfin ut måste det kännas trist för Tinne. Rytmen i det övriga programmet var väldigt bra och hästen gjorde fantastiskt fina ökningar och travslutor. "What a beautiful mover he is", utbrast expertkommentatorn på FEI-TV i början av programmet.
 
Nu är det upp till Patrik Kittel att säkra Sveriges OS-kvalplats klockan 16:03. Spännande värre är det!


Läst 5444 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
18
2011

Carl Hester upp i ledningen med 82,568 procent


Torsdag 18/8, kl. 10.30: Britten Carl Hesters hingst Uthopia har kallats "den nye Totilas". En oerfaren häst, men oh så mjuk och vacker - och vilka ökningar! Domarna gillade verkligen vad de såg och poängen blev hela 82,568 procent (personligt rekord för Carl). Det betyder att han går upp i ledningen, före sin elev Charlotte Dujardin på hästen Valegro - som Hester deläger!
Britterna har bara en ryttare kvar i lagklassen och det är ingen mindre än Laura Bechtolsheimer. Väldigt mycket talar för att de tar hem guldet i dag.
 
Om en timme rider Tinne Vilhelmson Silfvén för Sverige. Håll tummarna!


Läst 5433 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
18
2011

Isabell Werth in på andraplatsen


Torsdag 18/8, kl. 10.01: Isabell Werth red just tioårige El Santo for Tyskland och fick 75,213 procent av domarna. "Efter ytterligare något års träning och när Isabell bara har fått ordning på piffen, då får konkurrenterna se upp", sa FEI-TV:s expertkommentator om hästen.
 
Individuellt gick Isabell Werth in på andraplats i klassen efter brittiska Charlotte Dujardin på Valegro. El Santo är fortfarande lite grön, men har väldigt många kvaliteter. Inte minst har han en av världens absolut skickligaste ryttare i sadeln!


Läst 5442 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
18
2011

Hålltider, torsdag: I dag avgörs lag-EM


9.30: Första start
11.33: Tinne Vilhelmson Silfvén på Favourit rider
14.36: Matthias Alexander Rath på Totilas
14.45: Laura Bechtolsheimer på Mistral Hojris
16.03: Patrik Kittel på Scandic rider
17.20: Sista start - Adelinde Cornelissen på Parzival
 
Hela startlistan med tider
Onlineresultat
Direktsändning i FEI-TV (kräver abonnemang)

 


Läst 5747 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2011

Grand Prix-klassen fortsätter i morgon, torsdag



Leder Grand Prix-klassen efter dag 1 gör Charlotte Dujardin. FOTO: FEI 

Onsdag 17/8, kl. 17.47: Dagens GP-ritter är avslutade och efter de två första ekipagen från varje nation, 30 stycken, ligger Rose Mathisen elva och Cecilia Dorselius på 15:e plats. Om bara Favourit och Scandic håller sin på mattan i morgon bör Sverige kunna ta en OS-plats.
 
Resultat, Grand Prix (lag-EM) efter 30 ekipage


Läst 5870 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2011

66,763 procent för Cecilia Dorselius


Onsdag 17/8, kl. 14.56: Den heltidsarbetande revisorn och därmed amatören Cecilia Dorselius Lennox hade sin starttid 14.36. Hon fick lite kommunikationsmissar, men också gott om beröm för Lennox av FEI:s expertkommentator:
"Extremt trevlig häst", "Vilken vacker mekanism i den ökade traven" och "Härlig teknik i passagen" var några av omdömena.  Han tyckte att Lennox är en riktig kvalitetshäst, känslig, och trodde att det nog finns mycket poäng att plocka ur honom med tiden.
  
Domarna belönade ritten med 66,763 procent, så troligtvis blir det Cecilias resultat som räknas bort i laget. Efter 22 ekipage ligger Rose Mathisen nia och Cecilia Dorselius elva. Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel rider i morgon, torsdag.
 
Följ klassen online här


Läst 5645 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2011

Storbritannien leder stort vid lunchtid


Onsdag 17/8, kl. 12.37: Nu är det lunchbreak i EM-dressyren - och sista ekipaget inför pausen, mästerskapsdebutanten Charlotte DujardinValegro från Storbritannien, gick just upp i ledning med fantastiska 78,617 procent.
 
Hon fick stående ovationer, hennes tränare och hästägare Carl Hester grät och jag har rysningar i hela kroppen. Nu får Hollands och Tysklands ryttare verkligen överleverera om inte Storbritanninen ska ta hem guldet! Tysklands andraryttare Christoph Koschel ligger tvåa just nu på 71,444 procent - alltså hästlängder efter Charlotte Dujardin poängmässigt. Efter 16 ekipage ligger förresten Rose Mathisen 9:a. Vi väntar spänt på Cecilia Dorselius som rider klockan 14:36.
 /Anki
 
Följ klassen online här


Läst 5368 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2011

Rose Mathisen inledde med 68,024 procent


Onsdag 17/8, kl. 10.29: Först ut i det svenska EM-laget var Rose Mathisen på den godkände hingsten Bocelli 1044. Den brittiske expertkommentatorn på FEI-TV utbrast: "What a lovely mover!" när han fick se hingsten. Inget dåligt betyg!
 
Rose fick småmissar som en tvekan i ryggningen, lite stora piruetter och någon taktmiss. Men på det stora hela såg det riktigt fint ut. Som kommentatorn sa: "Det här är en kvalitetshäst, så jag tror att han kan göra ett ännu bättre test än han gjorde i dag."
 
Rose vinkade glatt åt publiken efteråt och fick 68,024 procent, det vill säga personbästa, av domarna. Och då var ändå domare M (Jean-Michel Roudier från Frankrike) väldigt snål och gav bara Rose 63,404 procent. Några av de andra domarna var uppe runt 69-70 procent, så vi får se om den "Judging Supervisory Panel" som övervakar domarnas jobb (med bland annat Eric Lette) kommer att ha några synpunkter på Roses siffror.
 
Följ klassen online här


Läst 6881 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
16
2011

Dressyr-EM: Så startar svenskarna


Hela den svenska dressyrtruppen reste till Kralingse Bos i Rotterdam under måndagen, efter att ha laddat upp hemma hos Patrik Kittel under ett par dagar. Under tisdagskvällen hölls veterinärbesiktning av EM-hästarna - och samtliga svenska dressyrhästar gick igenom utan anmärkning!
 
Startordning, Grand Prix 
Efter veterinärbesiktningen väntade dragning av startordningen. Så här startar svenskarna i onsdagens och torsdagens lagtävling (Grand Prix, första start 09:30):
Onsdag, 10:15: Rose Mathisen på Bocelli 1044
Onsdag 14:36: Cecilia Dorselius på Lennox
Torsdag 11:33: Tinne Vilhelmson Silfvén på Favourit
Torsdag 16:03: Patrik Kittel på Watermill Scandic H.B.C
Fullständig startlista med alla ryttares tider
 
Vill du se EM på TV?
FEI-TV (kräver abonnemang) sänder samtliga starter direkt, annars sänder kanalen TV4 Sport sammandrag enligt följande:
 
Onsdag 17/8 kl. 22.30-22.55 (Grand Prix)

Torsdag 18/8 kl. 20.30-21.30
(Grand Prix)
Lördag 20/8 kl. 21.45-22.45 (Grand Prix Special)

Söndag 21/8 kl. 19.00-20.00 (Grand Prix Kür)
  
Suzanne Sjögren kommenterar i TV4 Sport och har vid sin sida expertkommentatorn Kristian von Krusenstierna.


Läst 6396 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14
2011

Enkät: Fem EM-ryttare om sina chanser


Under World Dressage Masters i Hickstead, som reds sista veckan i juli, förhörde Hippsons utsända fem EM-aktuella ryttarstjärnor om deras förberedelser inför mästerskapet - och om vad de tror om utgången på dressyr-EM.
 
Text & foto:
Sara Silfverberg
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
Laura Bechtolsheimer
Lag: Storbritannien.
Ålder: 26 år.
Häst: Mistral Höjris (kallas "Alf").
Så förbereder jag mig inför EM: Jag kommer att rida och träna hemma, jag gjorde ju Aachen med Alf och nu ska han bara gå lite lätt. Vi kommer att träna en del på banan, men även rida ut i naturen så att han får galoppera på fälten. Då kan jag vara säker på att han inte blir uttråkad, vilket han kan bli om han bara får gå runt ridbanan hela tiden.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Jag tror att de lag som kommer att slåss om topp-tre på EM är Storbritannien, Tyskland och Holland.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Totilas är så klart en väldigt het guldkandidat, men det är alltid väldigt hård strid om medaljerna. Det finns så många bra ryttare och hästar. Jag måste göra mitt absolut bästa för att kunna vara med och slåss om guldet.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Adelinde Cornelissen
Lag: Nederländerna.
Ålder: 32 år.
Häst: Jerich Parzival (14-årig KWPN-valack e. Jazz - Ulft).
Så förbereder jag mig inför EM: Jag är hemma och tränar som vanligt. Låter Parzival få gå mjukt och trimmar lite på detaljerna. Jag jobbar tillsammans med min tränare Sjef Janssen, vi går igenom och tittar på de videoinspelade ritter jag har gjort nyligen. Vi har också en teamträning under två dagar för att verkligen matcha och bygga vårt lag.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Det är oerhört svårt att gissa, Tyskland har ett riktigt starkt lag precis som Storbritannien. Förhoppningsvis finns vi också med i den ligan, men vi måste verkligen göra vårt bästa. 
Så tror jag att det går för mig individuellt: Det finns flera ryttare som har riktigt bra chans att ta hem EM. Laura (Bechtolsheimer) och Carl (Hester) är fantastiska, och Isabell (Werth) och Matthias (Alexander Rath) är riktigt bra... Jag kan inte gissa hur det går förrän jag har ridit, det kan hända så mycket inne på banan. Det enda jag kan göra är att rida så bra jag kan och hoppas att det räcker!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   
Carl Hester
Lag: Storbritannien.
Ålder: 44 år.
Häst: Uthopia (mörkbrun KWPN-hingst på tio år, som har klättrat till den absoluta toppen på bara ett år). 
Det här visste ni inte om mig: Jag är född och uppvuxen på den pyttelilla ögruppen Channel Islands, där det inte finns några bilar. Därför tog jag körkort väldigt sent och är en fruktansvärd förare. Min pappa är skådespelare i London och min mamma var hotellstäderska.
Så förbereder jag mig inför EM: Jag valde att tävla i Hickstead som uppvärmning inför EM, för att spara hästarna genom att inte åka för långt.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Jag känner mig väldigt självsäker och tillitsfull, fast så där lite i tysthet och i bakgrunden. Våra hästar Uthopia och Valegro (rids av Carls elev och lagkamrat Charlotte Dujardin, reds anm.) får fantastiska lovord just nu. De är båda unga och blir förhoppningsvis förlåtna för ett och annat misstag... Laura och Mistral är otroligt starka, så generellt tror jag att vi kan komma topp-tre.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Jag och Uthopia är väldigt starka i GP Special, men vi är rent hopplösa när det kommer till kür och musik. Jag kommer inte att göra ett komplicerat program i år, min häst är ung och jag vill att det ska vara enkelt för honom. Men min förhoppning är ändå att hamna bland topp-fem.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Charlotte Dujardin
Lag: Storbritannien.
Ålder: 25 år.
Häst: Valegro (nioårig KWPN-valack).
Arbete: Jobbar som beridare hos Carl Hester (se ovan).
Så förbereder jag mig inför EM: Jag måste fixa kür-musik, jag vet inte ens vad jag ska rida till! Hade jag bara haft musiken klar hade det nog varit relativt enkelt att göra själva programmet. Men just nu har jag varken musik eller program, så det står allra först på min "to do"-lista! (Intervjun gjordes ett par veckor före EM, direkt efter den brittiska EM-uttagningen, reds anm.)
Hur tror jag att det går för oss i laget: Vi är ett starkt lag. Jag hoppas givetvis på guld, men är vi topp-tre är jag riktigt nöjd. Både Holland och Tyskland är starka nationer.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Jag hoppas att jag kan vara med uppe i toppen och fajtas. Men Valegro är bara nio år, han lite valpig fortfarande. Så jag tror inte att vi når toppen den här gången - dock ska jag rida för allt jag är värd och göra så bra ifrån mig som jag bara kan!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Michal Rapcewicz
Lag: Polen.
Ålder: 29 år.
Häst: Randon (14-årig polsk valack e. Czuwaj - Fanimo).
Arbete: Bor och jobbar i Holland där han driver ett försäljningsstall. Michals specialitet är att ta lite mer "omöjliga" hästar från grundridning upp till Grand Prix.
Det här visste ni inte om Michal: Blev historisk 2009 som första polska ryttare någonsin att rida världscupfinalen. Har representerat Polen såväl vid OS som vid VM, och är ankare i det polska laget.
Så förbereder jag mig inför EM: Jag har helt lagt om träningen med Randon. Efter Falsterbo Horse Show i juli har jag ändrat träningsteknik helt och hållet. Den största förändringen är att jag har tagit bort mycket av den kontroll jag har haft innan. Nu låter jag Randon jobba mer fritt och ta mer ansvar, vilket han älskar! Han har aldrig känts så bra som han gör nu. Det har blivit en helt ny häst!
Hur tror jag att det går för oss i laget: Tyvärr är vi bara tre i laget, så vi är inte starka på något sätt. Jag ser mer EM som en fantastisk chans att få tävla mot de bästa ryttarna i Europa. 
Så tror jag att det går för mig individuellt: Går Randon som han gör nu, med den nya träningen, tror jag att han kan gå långt. När han går bra och vill jobba är han fantastisk!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Richard Davison, Storbritanniens meriterade lagledare, om EM-uppladdningen:
"Det gäller att pricka in formtoppen med exakthet så att segerritten inte inträffar på värmningen dagen innan eller dagen efter, utan precis där och då - på banan när klockan ringer."


Läst 7666 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 6 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.