EM-kollen

EM 2011

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
14
2011

Enkät: Fem EM-ryttare om sina chanser


Under World Dressage Masters i Hickstead, som reds sista veckan i juli, förhörde Hippsons utsända fem EM-aktuella ryttarstjärnor om deras förberedelser inför mästerskapet - och om vad de tror om utgången på dressyr-EM.
 
Text & foto:
Sara Silfverberg
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
Laura Bechtolsheimer
Lag: Storbritannien.
Ålder: 26 år.
Häst: Mistral Höjris (kallas "Alf").
Så förbereder jag mig inför EM: Jag kommer att rida och träna hemma, jag gjorde ju Aachen med Alf och nu ska han bara gå lite lätt. Vi kommer att träna en del på banan, men även rida ut i naturen så att han får galoppera på fälten. Då kan jag vara säker på att han inte blir uttråkad, vilket han kan bli om han bara får gå runt ridbanan hela tiden.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Jag tror att de lag som kommer att slåss om topp-tre på EM är Storbritannien, Tyskland och Holland.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Totilas är så klart en väldigt het guldkandidat, men det är alltid väldigt hård strid om medaljerna. Det finns så många bra ryttare och hästar. Jag måste göra mitt absolut bästa för att kunna vara med och slåss om guldet.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Adelinde Cornelissen
Lag: Nederländerna.
Ålder: 32 år.
Häst: Jerich Parzival (14-årig KWPN-valack e. Jazz - Ulft).
Så förbereder jag mig inför EM: Jag är hemma och tränar som vanligt. Låter Parzival få gå mjukt och trimmar lite på detaljerna. Jag jobbar tillsammans med min tränare Sjef Janssen, vi går igenom och tittar på de videoinspelade ritter jag har gjort nyligen. Vi har också en teamträning under två dagar för att verkligen matcha och bygga vårt lag.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Det är oerhört svårt att gissa, Tyskland har ett riktigt starkt lag precis som Storbritannien. Förhoppningsvis finns vi också med i den ligan, men vi måste verkligen göra vårt bästa. 
Så tror jag att det går för mig individuellt: Det finns flera ryttare som har riktigt bra chans att ta hem EM. Laura (Bechtolsheimer) och Carl (Hester) är fantastiska, och Isabell (Werth) och Matthias (Alexander Rath) är riktigt bra... Jag kan inte gissa hur det går förrän jag har ridit, det kan hända så mycket inne på banan. Det enda jag kan göra är att rida så bra jag kan och hoppas att det räcker!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   
Carl Hester
Lag: Storbritannien.
Ålder: 44 år.
Häst: Uthopia (mörkbrun KWPN-hingst på tio år, som har klättrat till den absoluta toppen på bara ett år). 
Det här visste ni inte om mig: Jag är född och uppvuxen på den pyttelilla ögruppen Channel Islands, där det inte finns några bilar. Därför tog jag körkort väldigt sent och är en fruktansvärd förare. Min pappa är skådespelare i London och min mamma var hotellstäderska.
Så förbereder jag mig inför EM: Jag valde att tävla i Hickstead som uppvärmning inför EM, för att spara hästarna genom att inte åka för långt.
Hur tror jag att det går för oss i laget: Jag känner mig väldigt självsäker och tillitsfull, fast så där lite i tysthet och i bakgrunden. Våra hästar Uthopia och Valegro (rids av Carls elev och lagkamrat Charlotte Dujardin, reds anm.) får fantastiska lovord just nu. De är båda unga och blir förhoppningsvis förlåtna för ett och annat misstag... Laura och Mistral är otroligt starka, så generellt tror jag att vi kan komma topp-tre.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Jag och Uthopia är väldigt starka i GP Special, men vi är rent hopplösa när det kommer till kür och musik. Jag kommer inte att göra ett komplicerat program i år, min häst är ung och jag vill att det ska vara enkelt för honom. Men min förhoppning är ändå att hamna bland topp-fem.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Charlotte Dujardin
Lag: Storbritannien.
Ålder: 25 år.
Häst: Valegro (nioårig KWPN-valack).
Arbete: Jobbar som beridare hos Carl Hester (se ovan).
Så förbereder jag mig inför EM: Jag måste fixa kür-musik, jag vet inte ens vad jag ska rida till! Hade jag bara haft musiken klar hade det nog varit relativt enkelt att göra själva programmet. Men just nu har jag varken musik eller program, så det står allra först på min "to do"-lista! (Intervjun gjordes ett par veckor före EM, direkt efter den brittiska EM-uttagningen, reds anm.)
Hur tror jag att det går för oss i laget: Vi är ett starkt lag. Jag hoppas givetvis på guld, men är vi topp-tre är jag riktigt nöjd. Både Holland och Tyskland är starka nationer.
Så tror jag att det går för mig individuellt: Jag hoppas att jag kan vara med uppe i toppen och fajtas. Men Valegro är bara nio år, han lite valpig fortfarande. Så jag tror inte att vi når toppen den här gången - dock ska jag rida för allt jag är värd och göra så bra ifrån mig som jag bara kan!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Michal Rapcewicz
Lag: Polen.
Ålder: 29 år.
Häst: Randon (14-årig polsk valack e. Czuwaj - Fanimo).
Arbete: Bor och jobbar i Holland där han driver ett försäljningsstall. Michals specialitet är att ta lite mer "omöjliga" hästar från grundridning upp till Grand Prix.
Det här visste ni inte om Michal: Blev historisk 2009 som första polska ryttare någonsin att rida världscupfinalen. Har representerat Polen såväl vid OS som vid VM, och är ankare i det polska laget.
Så förbereder jag mig inför EM: Jag har helt lagt om träningen med Randon. Efter Falsterbo Horse Show i juli har jag ändrat träningsteknik helt och hållet. Den största förändringen är att jag har tagit bort mycket av den kontroll jag har haft innan. Nu låter jag Randon jobba mer fritt och ta mer ansvar, vilket han älskar! Han har aldrig känts så bra som han gör nu. Det har blivit en helt ny häst!
Hur tror jag att det går för oss i laget: Tyvärr är vi bara tre i laget, så vi är inte starka på något sätt. Jag ser mer EM som en fantastisk chans att få tävla mot de bästa ryttarna i Europa. 
Så tror jag att det går för mig individuellt: Går Randon som han gör nu, med den nya träningen, tror jag att han kan gå långt. När han går bra och vill jobba är han fantastisk!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 

Richard Davison, Storbritanniens meriterade lagledare, om EM-uppladdningen:
"Det gäller att pricka in formtoppen med exakthet så att segerritten inte inträffar på värmningen dagen innan eller dagen efter, utan precis där och då - på banan när klockan ringer."


Läst 7657 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
14
2011

EM i dressyr – ryttare och program


I veckan, den 17-21 augusti, rids senior-EM i dressyr i nederländska Rotterdam. För Sverige rider Patrik Kittel på Watermill Scandic, Tinne Vilhelmson Silfvén på Favourit, Cecilia Dorselius på Lennox och Rose Mathisen på Bocelli. Lagledare är Bo Jenå och supervisorn Kyra Kyrklund coachar på plats.
 
Redan innan EM har börjat vill vi passa på att gratta Cecilia Dorselius som gifte sig med sin Anders för en vecka sedan! Här kan ni se deras otroligt vackra bröllopsfoto!
 
Länk till den officiella EM-sajten
 
Anmälda lag och deltagare - samtliga länder
 
PROGRAM
Tisdag 16/8
- Veterinärbesiktning.
Onsdag 17/8 - Grand Prix, grupp 1.
Torsdag 18/8 - Grand Prix, grupp 2 + medaljutdelning, lag. 
Lördag 20/8 - Grand Prix Special + medaljutdelning, GPS individuellt.
Söndag 21/8 - Grand Prix Kür + medaljutdelning, kür individuellt.
Fullständigt program med hålltider


Läst 6944 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 ... 7 8 9 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.