EM2013 Kollen

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
27
2013

Nu är det dags för fälttävlans EM


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  

FOTO: MCHS/Svenska Ridsportförbundet

  
Med mindre än en vecka kvar till EM i fälttävlan i Malmö börjar anläggning, terrängbana och hindren komma på plats. Det är ett lummigt Ribersborg som möter ryttare och besökare, trots den varma sommaren lyser gräset grönt på terrängbanan.

  

- Vi har lagt ner mycket arbete för att få underlaget så bra som möjligt, säger Lars Christensson, assisterande banbyggare på EM.
- Under juli och augusti, när det var som varmast, vattnade vi på nätterna för att hålla banan mjuk och fjädrande. Och vi kommer att fortsätta vattna så länge det inte regnar, fortsätter han.
  
Dyrt underhåll
Att vattna banan har kostat runt flera hundra tusen kronor.
- Det är det definitivt värt, anordnar man ett EM måste man hålla högsta nivå, säger Viveca Byhr Lindén, showdirector för HSBC FEI European Eventing Championships.
Och det hårda arbete organisationskommittén lagt ner har gett resultat. Terrängbanan slingrar sig smaragdgrön över Ribersborgsfältet. För säkerhets skull finns två stora vattentankar laddade, om det inte skulle komma tillräckligt med regn.
Bansträckningen och framridningen är väl förberedda med hjälp av en vertikalskärare för att få spänst i underlaget.
Ribersborg börjar nu mer och mer se ut som en mästerskapstävlingsplats. Bansträckningen är klar, publikövergångar markerade och terränghindren kommer på plats. En del hinder har varit med förut men kommer att få nytt utseende eller ny placering, större delen av hindren är helt nybyggda inför mästerskapet. Riktigt hur banan - som har designats av banbyggare Rüdiger Schwarz, Tyskland - kommer att se ut avslöjas inte för ryttarna förrän det är officiell banvisning.

 
De flesta hindren är nya
Tävlingsledare Per Magnusson har planerat och designat hindren på EM-banan - och företaget PRO Eventing ligger bakom byggandet, snickrandet och hamrandet bakom hinderparken.
- Det blir en helt ny bana i år, ny bansträckning och nya hinder, berättar Per.
Vattenhindren är alltid spektakulära på en terrängbana och med Öresundsbron i bakgrunden tar banbyggaren naturligtvis hjälp av vattenbrynet, där Ribersborg möter Öresund, för att skapa svårigheter för EM-ekipagen. Över terrängbanan vakar Turning Torso och i närheten finns ytterligare vattenhinder, med bland annat båtar att hoppa över.
- Nu är mycket på plats och vi ser alla fram emot att välkomna ryttare och publik till EM i fälttävlan i Malmö, säger Viveca Byhr Lindén.
För att undvika skadegörelse på de dyrbara hindren kommer området att bevakas och stängas av nattetid. Sträckan det gäller är Ribersborg med början vid Kallbadhuset, upp till hundrastplatsen samt Öresundsparken fram till Restaurang Ribersborg.

  

Arrangörens hemsida

Starlistor


Läst 4775 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2013

Ett gult hav på EM!


Helgens EM i Malmö kommer att bjuda på många fina ritter både i dressyr, hoppning och över den fartfyllda terrängen. Det som dock troligtvis kommer att stå ut från övriga mästerskap är det gula havet vid terrängbanan.
  
För om Tina Lundin och Sara Algotsson Ostholt kan motivera sina supporters rätt kommer Sara och Bigsy fullkomligen att lyftas fram runt terrängbanan, med hjälp av ett gäng gula tröjor som hejar starkt!






Är det inte ett lyft för sporten så vet jag inte vad det är! Alla ni som ska dit, på med gula tröjor och heja fram inte bara Sara utan alla svenska ryttare.

 



Sara planerar även att träffa alla sina supporters efter att terrängen är avslutad:

 


Läst 4483 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2013

Minna Telde om sin Santana


Efter Grand Prix Specialen på EM i Herning fick Horse & Country TV en pratstund med Minna Telde, där hon berättar hur programet kändes och hur Santana är att rida. Vi får även veta varför Santana bara har ett öga - och vad som hände den där natten när ögat blev skadat. 

  

(Måste också passa på att berömma Minna för engelskan, snyggt uttal!)


Läst 7433 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
26
2013

Måndag: Ryttarna rör sig hemåt


Då var hopp- och dressyr-EM över för denna gång, och ryttarna tillsammans med hästarna och hela teamen vänder hemåt. Nya tävlingar väntar, mer träning och fullt fokus på VM 2014 i Normandie:












Värst är det nog för alla hästskötare som ska lotsa ut lastbilarna när alla vill åka hem samtidigt:

 


Läst 8744 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
25
2013

Bildspel: Hej då, Herning!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
EM i hoppning, dressyr och paradressyr i danska Herning är över, och Hippsons utsända är på väg hemåt. Hon säger hej då med ett sista bildspel – med foton som lyfter anekdoter bakom kulisserna. I nästa vecka är det fälttävlans-EM i Malmö som gäller!
  
Text & foto: Eva Oskarsson


Läst 13234 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
25
2013

Söndag: Bildbomb från EM:s kürfinal


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Vi kan inte låta bli att gotta oss i eftermiddagens fantastiska kürfinal ett tag till, genom bildspelet i toppen på sidan, signerat Tomas Holcbecher.
   
Här är även ett par citat från tjejerna på podiet:

Guld-Charlotte (Dujardin, på Valgro)
- Jag hade verkligen kul i dag när jag red. För Valegro var det skönt att få en ledig dag i går. Han var verkligen fräsch i dag och gav en fantastisk känsla. Jag kunde känna hur mycket han ville det här.
Tar du segrarna för givet?
- Hästen blir bara bättre och bättre, men jag kom ändå inte hit och trodde att jag skulle vinna.
  
Silver-Helen (Langehanenberg, på Damon Hill)
- Jag hade en bra känsla och är tacksam för att han gav mig allt igen. Jag har haft en fantastisk vecka här.
  
Brons-Adelinde (Cornelissen, på Parzival)
- Jag var extremt glad i dag igen. Det är en fantastisk häst jag har. Med tanke på allt som har varit (Parzival opererades för inte alls länge sedan för ett hjärtfel, reds anm.) så är det helt otroligt. Underbart.


Läst 11867 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
25
2013

Bo Jenå: ”Det finns en växel till”



  
Kürfinalen är över och vanns inte helt oväntat av Charlotte Dujardin före Helen Langehanenberg och Adelinde Cornelissen. Tinne Vilhelmson Silfvén är bästa svensk på åttonde plats och Minna Telde, som presterade en kanonfinal, slutar elva.
  
- Med den här avslutningen är jag nöjd. Jag var ganska nöjd innan, men nu är jag nöjd, säger förbundskapten Bo Jenå.
Han menar att laget hade lite otur i lottningen och att det var tråkigt att Patrik inte kom med till finalen. Men prestationerna bådar gott inför VM nästa år.
-  Det finns en växel till hos dem allihop, säger Bo.
  
Ett positivt kvitto
Tinne Vilhelmson Silfvén är jätteglad över att ha kommit över 80 procent och menar att ”Anton” kändes riktigt fin.
- Målet var att rida felfritt och jag hade inte förväntat mig mer än så här. Men det finns mer att hämta.
Tinne var också glad över Don Auriellos uppförande utanför tävlingsarenan, inte minst på framridningen.
- Hela den här tävlingen har varit ett kvitto på att jag kan ta ett kliv till med Anton, jag har haft en fantastisk känsla med honom. Så länge det blir lite bättre hela tiden är man otroligt taggad.
  
Santana bara gav
Även Minna Telde är fantastiskt nöjd med sin häst Santana.
- Han har gått ett långt mästerskap och har bara blivit bättre och bättre för varje dag. Att bara få sitta på honom och känna att han säger kom igen, kom igen. Han var lydig, lugn och bara gav. Det är jättehärligt. Och när applåderade publiken mitt i programmet senast? Jag har inte sett det sedan 2010, det var en jättehäftig känsla.
- Vi är på väg upp. Nu har vi visat att vi hör hemma här.
Vad är du mest nöjd med?
- Att jag kom ihåg att svänga höger, skrattar Minna. Jag red fel en gång, men i dag kom jag ihåg rätt, det tyckte jag var bra. Men annars är det nog en fantastisk galopp/piaff-övergång som jag är mycket nöjd med. Det är en bra svårighetsgrad. Den tar vi med oss.
Ritten i sin helhet?
- I dag gav han ett snäpp mer än de andra dagarna. Det visar att han utvecklas. Vi gör en resa tillsammans och det är mycket kvar, men vi ska upp, säger Minna.
Vart går resan då?
- Jag hoppas att han kommer att vara i toppform till OS i Rio förstås, då är Santana i bra ålder också.
  
Text & foto: Eva Oskarsson


Läst 8818 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
25
2013

Söndag: Hör Christian Olsson och Maria Gretzer


Radiosportens Christian Olsson och Maria Gretzer satt och refererade hoppfinalen i EM, hör de sista sekunderna av Rolf-Göran Bengtssons ritt:
   



Christian Olsson intervjuade även Rolf-Göran efter ritten.
 "EM gick som jag hoppades":
   


Läst 7720 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
25
2013

Söndag: Bosty hyllas online!



 
Hela ridsportvärlden verkar vara överens om att Roger Yves Bost, eller "Bosty" som han kallas, är en värdig vinnare av EM. Inte bara för att han och den fantastiska "Prinsessan" - som Castle Forbes Myrtille Paulois kallas - har klarat alla hinder under helgen, utan också för att han är en sådan fantastisk hästmänniska.

  
Titta var Henrik von Eckermanns hästskötare Nanna hittade Bosty när hon ville gratta:








Alexander Zetterman har en fin bild på Bosty efter målgång på sin Instragram:




Stephanie Holmén är på plats och tävlar Lisen Bratt Fredricsons två hästar, men hann gå ner och kolla på finalbanan! Vilka stora hinder hästarna tog sig över:



Stephanie har även tagit en bild på Rolf-Göran Bengtsson när han var med i maskeradhoppningen igår kväll, en andraplats blev det för ekipaget som var utklätt i ABBA-outfit:



Läst 8706 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
25
2013

Söndag: Charlotte Dujardin tog guld i küren


Då är det klart, så här fördelar sig medaljerna på detta EM:
  
GULD
- Charlotte Dujardin
, Valegro
SILVER - Helen Langehanenberg, Damon Hill
BRONS -  Adelinde Cornelissen, Parzival
  
Tinne Vilhelmson Silfvén slutar åtta och Minna Telde elva. Bra jobbat!
  
Segerintervju med Charlotte Dujardin:
  

  
Dujardins och Valegros kür:
   

  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
UPPDATERING 16.05: SILVER TILL TYSKLAND
Tyska Helen Langehanenberg på Damon Hill ville verkligen ta en riktigt ädel medalj i küren. Ett par taktmissar i passagen och fel i bytesserierna kostade dock, även om programmet hade massor av kvaliteter. 87,286 procent räcker till silver.

  
UPPDATERING 16.11: 91,250 PROCENT!

Gummibollen Valegro, och hans fantastiska pilot Charlotte Dujardin, gjorde det igen. Det vill säga fick till en nästintill perfekt uppvisning med både harmoni och power. Han blev lite het på väg ut ur en piruett bara, men annars. WOW!!! Det här blir inte lätt att slå, 91,250 procent och nytt personligt rekord. Carl Hester klappade om både häst och ryttare efteråt… 
   

UPPDATERING 15.57: TOPPKLASS
Vilka ritter vi har fått se, Adelinde Cornelissen på Parzival visade att hon är en mästerskapsryttare av rang och belönades av domarna med 86,393 procent. Efter henne red landsmannen från Holland, Edward Gal på Glock’s Undercover, de små hjälpernas mästare. 84,911 procent blev det för honom, in på andraplatsen efter Adelinde.
Nu kommer Charlotte Dujardin på Valegro – gåshudsvarning!

  
UPPDATERING 15.26: HESTER UPP I LEDNING

Efter att tio ryttare har ridit leder Carl Hester på Uthopia med 81,661 procent. Tinne Vilhelmson Silfvén ligger just nu trea och Minna Telde sexa.  Men de sista fem ryttarna är inte att leka med, nu väntar stor dressyrsport…
Onlineresultat

   
UPPDATERING 14.58: "FINNS MER ATT GE"
Hippsons utsända fick precis en kort pratstund med Tinne, så här säger hon:
- Jag är jätteglad över att komma över 80 procent. Speciellt nöjd är jag med att han visar att han håller ett helt mästerskap igenom. Men det finns mer att ge, han var ännu finare här ute på framridningen...
  

FOTO: Eva Oskarsson

Intervju med Tinne:
   


UPPDATERING 14.47: ÖVER 80 % FÖR TINNE
Tinne Vilhelmson Silfvéns och Don Auriellos kür heter "Who's Anton?", med musik till The Who. Och Anton visade som alltid upp sig mjukt, harmoniskt och med spektakulär frambensaktivitet. Vad fin han är!
I dag satt bytena, däremot kom det ett rejält missförstånd mot slutet där Anton fattade galopp i stället för att komma in i passage. Bland höjdpunkterna var de fantastiska piruetterna på en hand.
Domarna gillade vad de såg och gav 80,071 procent. En bit från det personliga rekordet på 84,700 procent – men definitivt ett världsresultat. Tinne leder efter sex ryttare, fyra av sju domare hade henne som etta.
 

"Anton" har en härlig utstrålning. FOTO: Tomas Holcbecher 

Tinnes kür:

   
UPPDATERING 14.22: "FANTASTISK KÄNSLA!"
- Det var en så fantastisk känsla, han var på och han var med. Hur länge sedan var det inte man hörde publiken klappa i takt på läktaren under en kür? Han växte av applåderna och tyckte nog att det var lika roligt som jag, säger en lycklig Minna till SVT direkt efter sin ritt.
När fem av tio finalryttare har ridit ligger hon tvåa.
(Danska prinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgensteins Digby tackades precis av inne på banan, EM blev hans sista tävling. Intet öga torrt på läktaren!) 
 

FOTO: Eva Oskarsson


Intervju med Minna:

     
UPPDATERING 13.59, SUPERSNYGGT SHOWAT AV MINNA

"We will, we will rock you!", dånade det ur högtalarna när Minna TeldeSantana äntrade banan. Och vilket superprogram de fick till, till tonerna av Queen. Visst, en liten miss i ingången i en piaff och ett par inte helt centrerade piruetter blev det. Men enögde Santana visade fin form och härlig schvung - wow vilken avslutande passage!
Minna pussade och kramade på sin häst efteråt - och det blev kramkalas i svenklägret. Domarna gav 76,589 procent, inte personbästa men riktigt bra.

Minnas kür:

  

Minna Telde såg riktigt nöjd ut efter sin ritt. FOTO: Tomas Holcbecher
  

Duktig häst! FOTO: Eva Oskarsson
  

Glädje bland Minnas fans. FOTO: Eva Oskarsson
   

Inte dåligt att gå EM-final med bara ett öga. FOTO: Eva Oskarsson
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION
I dag är sista dagen på detta Europamästerskap i hoppning, dressyr och paradressyr i danska Herning – och nu ska kürmedaljerna fördelas. För Sverige startar Minna Telde och Tinne Vilhelmson Silvén, det hela sänds direkt i SVT.
      
EM-program, söndag 25 augusti

13.30: Grand Prix kür dressyr, individuellt

16.45: Medaljutdelning, kür
  
Svenska starttider:

13.50: Minna Telde – Santana

14.35: Tinne Vilhelmson Silfvén – Don Auriello

  
Direktsändning: 13.00-17.00 i SVT 2 och SVT Play
Startlista, küren 
 
 

Se SVT:s intervju med Minna, Tinne och Bo Jenå inför küren:
  


Läst 9717 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 11 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.