EM2013 Kollen

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
21
2013

Onsdag: Både "Roffe" och laget har chans på medalj


Det svenska laget slutade som femma i den första rundan av nationshoppningen under EM i Herning. Men tävlingen är inte alls avgjord. Medaljchansen finns fortfarande kvar. Laget ligger på femte plats, inte alls långt efter det engelska laget som leder.

- Vi gick upp två platser i dag, så vem vet vad som händer i morgon, säger Sylve Söderstrand, hopplandslagets förbundskapten. Det kommer att bli en spännande final, menar han. 

  
Under dagens hoppning var det lite tvärtom, bra prestationer från dem som inte presterade så bra igår. En säker ritt från Jens Fredricson på tisdagen vändes till en runda med så mycket som 20 fel. 

- Det har aldrig hänt att han rivit så här, det är svårt att förklara. Jag kunde inte påverka det alls, säger Jens.  Han tappade lite fighting-spirit efter de första två hindren.
   

  

- Men nu lägger jag det bakom mig, säger en beslutsam ryttare. Kanske kan han göra som både Angelica Augustsson och Henrik von Eckermann. Båda hade motgångar i går, men presterade fina resultat idag.
   

Henrik von Eckermann såg både lättad och glad ut efter sin felfria runda med stoet Gotha.
- Jag kunde inte rida mycket sämre än i går. Men i dag stämde allt. Gotha är en mycket temperamentsfull och känslig dam. Men gör jag hundra procent rätt så ger hon hundra procent för mig.
   

Och Angelica Augustsson, som red fel väg och blev utesluten i går, fick en kram av förbundskapten Sylve Söderstrand efter sin ritt i dag - med bara ett nerslag.

- Ja, det fick jag ju göra efter min kritik mot henne i går. Det kan hon väl vara värd, skrattar Sylve.

- Alla var överens efter vår samling i går att Angelica måste sätta mer ben, men problemet är att hästen springer mycket då. Samtidigt, även om det ser farligt ut för oss så skulle hästen aldrig sätta en hov fel. Hon är så smart på hinder, menar Sylve.
   

  
Angelica Augustsson hade använt kvällen i går till att jobba genom det som hände tillsammans med lagets mentala coach Ester Müller.

- Man måste jobba sig genom det och sedan lägga det bakom sig, säger Angelica. Esther pratar mycket om att man ska fokusera på de prestationer man har gjort som är bra. Nu har det här hänt och jag måste lägga det bakom mig, och fortsätta att prestera bra här och nu.

Angelica har också fått mycket stöd från människor i hennes närhet. Men även från mer oväntat håll.

- Alla har varit jättesnälla, inte bara de från Sverige utan även ryttare från andra länder. 

- Det som hände i går är mänskligt, jag kommer förstås alltid att vara besviken, men just nu känns det bra efter min ritt.

  

  
Kung Rolf-Göran Bengtsson i det svenska laget var glad efter sin ritt, han är nöjl med att ligga kvar på sin position som äldst är bäst.

- Ja självklart, skrattar en nöjd "Roffe". 


Kände du under ritten att det skulle bli en nolla?

- Jag visste inte ens vid målgång om jag var felfri. Med tanke på tiden då, menar Rolf. Men Casall Ask hade egentligen inte några svårigheter att ta sig runt banan. Det var mycket luft i sprången.

- Jag fick supporta honom lite framåt på några ställen, annars var det bra, säger Rolf-Göran Bengtsson.
Med dagens prestation ligger Roffe fyra individuellt och har fortfarande chans att försvara sitt EM-guld. Leder gör Ben Maher.

  
Text och foto:
Eva Oskarsson


Läst 7980 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2013

Onsdag: Se svenskarnas ritter


Efter en mycket spännande omgång slutade Sverige på femte plats infor morgondagens avgörande hoppning - och nu kan man se svenskarnas ritter från dagens omgång på SVT Play. 

  

Maria Gretzer kommenterade ritterna tillsammans med radiosportens Christian Olsson - och de tillsammans hade vissa funderingar över de svenska hästarna. Mest funderingar kom självklart över Lunatics form. Maria slängde ut frågan om Lunatic verkligen känns helt okej eller vad är det som händer? Är det en muskelsträckning från gårdagens klass som spökar?
  
Gällande Angelicas och Mic Macs runda tyckte Maria att det nästan såg lite läskigt ut och att det var mycket skickligt att Angelica kunde reda ut det. Maria tyckte att Henriks Gotha var alldeles för taggad i går, vilket medförde att Henrik blev för spänd i sin ridning. I dag red han helt fantastiskt och Gotha hoppade strålande.
Enligt Maria ser Roffes Casall bättre ut än på länge, så för Roffes del ser det väldigt lovande ut.

   

(Klicka på ryttarnas namn för att komma till respektive runda)

 

 

Jens Fredricsson och Lunatic, en runda med 20 fel.

 

Angelica Augustssons revansch på en superhet Mic Mac.

 Henrik von Eckermanns och Gothas felfria ritt.

 

Rolf Göran Bengtsson visade toppklass.


Läst 9241 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2013

Onsdag: Sverige femma i nationshoppningen


12.24: Klassen är nu slut. Sverige slutar på en femte plats totalt med 13,44 fel. Storbritannien leder inför den avslutande rundan på 8,18 fel, medan Schweiz ligger tvåa på 8,45 fel. På en tredjeplats hamnade Frankrike med 11,14 fel totalt. De tio främsta lagen går alltså vidare till morgondagen.

Då rids den avgörande rundan.

Rolf-Göran Bengtsson ligger förresten mycket bra till individuellt, nämligen på en fjärdeplats. På lördag rids den individuella finalen.

Snart kommer bilder och intervjuer!

Här hittar du resultat från klassen.

Individuella ställningen i nuläget.

Lagställningen i nuläget.


12.15, Så här kommenterar Henrik sin ritt:

– Jag red för en gångs skull bra. Jag kunde understödja Gotha till hundra procent. Då kämpade hon för mig. Man kan ju inte rida så mycket sämre än vad jag gjorde i går. Jag är glad att det gick att vända.


Nöjd regerande Europamästare.

Foto: Tomas Holcbecher


12.07: Tjoooooho! Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask var tvungna att leverera en nolla. Och som de levererade! Casall var högt över alla hinder, även om Rolf-Göran fick rida ordentligt på den gigantiska trippelbarren. Så himla skönt. Sverige ligger sexa bland lagen just nu, de tio främsta går vidare till morgondagens runda. Sverige slutar alltså på fyra fel i denna nationshoppning.


11.50, Så här kommenterar Angelica sin ritt:

– Folk brukar fråga om jag inte är rädd när jag rider Mic Mac och då svarar jag att jag alltid har kontroll. I dag hade jag inte det. I dag var jag rädd.

– Samtidigt hoppar hon helt fantastiskt. Jag har aldrig suttit på en sådan här häst tidigare. Hon vrider verkligen ut och in på sig själv för att klara hindren felfritt.

  

Sylve Söderstrand, förbundskapten, säger så här om den vilda ritten:
- Vilken kämparrunda. Hästen blir så där när Angelica lägger ben på henne. Men hon var tvungen att göra det i dag, hästen hoppade inte ut över hindren ordentligt i går.


Henrik von Eckermann efter sin ritt.


Foto: Tomas Holcbecher

  
11.45:
UNDERBART! OTROLIGT! Vilken stensäker runda av Henrik von Eckermann och Gotha FRH. Han vet verkligen att prestera när det gäller och Gotha såg mycket lugn och stabil ut. Sverige är med i matchen! 

 

11.30: Britten Michael Whitaker levererar lagets andra nolla på Viking. England ligger med andra ord riktigt bra till just nu. Andraryttarna i topp tio bland lagen har nu ridit.


11.11, Jens Fredricson kommenterar sin runda så här:

- Han bara gav upp. Ett till två var okej. Så rev han trean grovt. Då kände jag att jag inte fick igång honom som jag behövde. 

Vad gör du då som ryttare?

- Det är bara att försöka improvisera och se till att ta sig i mål.


Tränaren Henk Nooren konstaterade:

– Jag har ingen idé om varför det blev så här.

  

Angelica – förmodligen nöjdare än i går...


Foto: Tomas Holcbecher


11.06: JAAAA! Angelica Augustsson och Mic Mac du Tillard fick en helt underbar revansch med endast fyra fel. Angelica fick verkligen kämpa för att hålla stoet på rätt spår, men ojoj! Vilken runda! Härligt! 


10.54: Gårdagens vinnare i speedklassen, britten Ben Maher satte en perfekt nolla tillsammans med Cella. Skimmeln formligen flyter över hindren. Härligt att se!


10.50: Tyske Daniel  Deusser på Cornet D ámour visade just upp en nästintill felfri runda – och nollade. Riktigt snyggt!


My Almqvist hjälper till att ta på Lunatic skydden efter kontrollen av benen.


Bild: Tomas Holcbecher


10.40: NEJ!!! Jens Fredricson och Lunatic hade verkligen inte något bra flyt i dag. Det blev sammanlagt 20 fel. Kanske har Lunatic lite träningsvärk efter gårdagens runda? Jens och "Luna" rev det tredje hindret ganska grovt, i den svåra trekombinationen rev valacken B- och C-hindret, sedan föll även näst sista och sista hindret också. 


10.32: Luciana Diniz och Winningmood fick till en felfri runda, men tyvärr drog hon på sig ett nesligt tidsfel.

Jens Fredricson går ut som nummer 41.

10.05: Just nu är det en kort paus på banan i Herning, då man preparerar underlaget.

När de första 26 ryttarna har ridit är det endast en enda nolla som Athina Onassis de Miranda och AD Camille Z presterade på ett helt fantastiskt fint sätt satte tidigt i startfältet. Hon rider bara individuellt dock då Grekland inte ställer upp med något lag.

 

Många av ryttarna hittills har dragit på sig tidsfel.

-----------------------------------------------

FÖRHANDSINFORMATION

I dag gäller det för lagen att prestera på topp. Den andra rundan går över 160-hinder. Första start är klockan 8.45. De tio främsta lagen fortsätter till torsdagens avslutande runda där lagmedaljerna fördelas.

SVT sänder ett sammandrag i kväll.

Här följer du klassen via onlineresultat och här via FEI-tv.

SVT har intervjuat förbundskapten Sylve Söderstrand inför dagen.

Se klippet här.


Läst 12474 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2013

Onsdag: Scandic är okej


Patrik Kittel rapporterar via sin hemsida att Scandic nu undersökts ännu mer utförligt av en veterinär. Man kan konstatera att hingsten inte har någon större skada, vilket gör att Patrik nu pustar ut och fokuserar med full kraft på mästerskapen.

Läs mer här, där Patrik även visar massor med bilder från träningen med Toy Story.


Läst 8035 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2013

Onsdag: Uppvärmning för paradressyren


Det är många svenska ryttare igång under dagen. Även våra svenska dressyrryttare med funktionsnedsättning kommer att rida sina program för första gången i dag. Debutanten Sandra Karlsson och rutinerade Kerstin Larsson Englund rider i Grad 1b.

Starttider
Kerstin Larsson Englund 13.15
Sandra Karlsson 14.52

Här följer du klassen online.

Sandra Karlssons största seger är redan vunnen, när hon kom upp på hästen igen efter bilolyckan. Nu gör hon sin första EM-start.


Kerstin Larsson Englund är erfaren i mästerskapssammanhang. Hon deltog i Paralympics för första gången 1996. 

 

- Jag tror att våra ryttare har chans att placera sig, säger förbundskapten Agneta Aronsson.
- Det är kanske lite dumt att säga så på ett mästerskap där bara medaljer räknas, men det är flera nationer här som är väldigt duktiga, menar hon.


Agneta Aronsson, förbundskapten. Totalt deltar 62 ryttare från 20 nationer. 11 av dem har ett lag.



Så här går det till

På tävlingar för ryttare med funktionsnedsättning delas ryttarna in i olika grader beroende på funktionsnedsättning. Båda de svenska ryttarna rider i Grad 1b som innehåller skritt- och travmoment. Det är den grad där man har svåras funktionsnedsättning.

Ryttarna tävlar i klasserna Team Test, Individual Championship Test och Kür. Resultatet i de två första klasserna korar medaljörer i själva lagtävlingen. Individuella medaljer tävlar man om i de två andra klasserna. Till sista klassen, kür, går bara 30 procent av startfältet, eller minst sju ryttare.

Eftersom Sverige inte har något lag räknas inte resultaten i Team Test, men ryttarna kan ändå välja att starta i klassen som en uppvärmning.


Text & foto: Eva Oskarsson


Läst 8964 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2013

Onsdag: Minna Telde laddad inför dressyrstarten


Minna Telde startar klockan 17.39 i kväll på sin fine Santana. För SVT berättar hon om sitt fokus, hur hon har suttit på läktaren och visualiserat sin ritt och hur Santana har känts inför mästerskapet.

Klicka på länken för att komma till klippet.

Intervju med Minna Telde på SVT.


Läst 7584 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2013

Onsdag: Lisen stöttar Angelica


Lisen Bratt Fredricson vet efter OS i London 2012 hur det kan kännas när det inte går som man planerat på ett stort mästerskap.

Hon passade på över Twitter igår att skicka en hälsning och peppande ord till Angelica:

 


Läst 4129 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2013

Onsdag: Hålltider + bildspel från i går


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Redan klockan 8.45 i dag drar EM-hoppningarna igång i Herning. Vi laddar upp genom att visa ett bildspel från gårdagskvällens inledande tidshoppning (se ovan).
  
FOTO: Tomas Holcbecher
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Dagens program

08.45: Nationshoppning, runda I och individuellt kval II - 1,60-hoppning

Startlista - Jens (1:a svensk) startar först som nummer 41
14.30: Grand Prix-dressyr, nationstävling


Arrangören har bytt dag för klasserna i dressyr för ryttare med funktionsnedsättning vilket innebär att våra två svenska ryttare startar i dag enligt följande:
13:15: Kerstin Larsson Englund - Laganzo
14:52: Sandra Karlsson – Vouge E.


Svenska starttider i dressyren, onsdag:

14.30: Malin Hamilton - Fleetwood

17.39: Minna Telde - Santana
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

EM på tv och radio
Även i dag sänder SVT ett sammandrag av hoppningen 22.15-23.15 (SVT 2 och SVT Play).
Till SVT:s tv-tider
  
Sveriges Radio sänder i appen/webbradion 08.40-12.00, med fantastiske kommentatorn Christian Olsson och experten Maria Gretzer.
Till radiotiderna
  
Vill du titta direkt på både hoppning och dressyr är det betalkanalen FEI-TV som gäller.
Till FEI-TV


Läst 4815 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21
2013

Tisdag: SVT-intervjuer efter första omgången


Maria Wallberg från SVT intervjuade laget efter deras ritter igår, vi får även höra vad förbundskapten Sylve Söderstrand och expertkommentator Lotta Björe har att säga:  
  
(Klicka på ryttarnas namn för att komma till respektive tv-intervju.)

"I mästerskap händer det mycket, så det är inte över än."

Intervju med Sylve Söderstrand.

"Det var en bra runda det där, jag tyckte jag kunde ha ridit bättre på sista hindret."

 Intervju med Jens Fredricson.

"Jag såg att jag hoppade fel hinder när jag var över det."

Intervu med Angelica Augustsson.

"Det är en tävling som andra tävlingar, det är samma hinder, samma underlag, samma hästar."

Intervju med Rolf-Göran Bengtsson.

"Ett - två det var det enda som var bra."

Intervju med Henrik von Eckermann.

"Det händer alltid saker på ett mästerskap."

Intervju med Lotta Björe.

 


Läst 3728 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Sylve: ”Angelica får bita ihop – hon är ingen junior!”



Sylve Söderstrand. FOTO: Tomas Holcbecher
    
Efter kvällens tidshoppning bjöd förbundskapten Sylve Söderstrand på en analys. Om Angelicas blackout säger han:
- Hon hoppade fel hinder vilket jag aldrig har sett förut. Det får man inte lov att göra, men nu har hon gjort det. Troligtvis gör hon aldrig om det igen…

 
Angelica Augustsson själv blev förvirrad inne på banan eftersom hon insåg att hon hade hoppat fel, men det kom ingen blåsning från domartornet.
- Jag vill inte sitta och skylla på arrangören, men alla vi som tittade såg att hon hoppade fel hinder. De är fem uppe i domartornet, man ska inte få hoppa hela banan plus stanna och lägga en volt. Inte på ett mästerskap, det är faktiskt helt fel, säger Sylve.
Samtidigt poängterar han att skulden givetvis är hennes egen, det var hon som red fel.
- Vi får se det som när Lisen störtade på OS förra året, sedan gick hon in dagen efter och hade bara fyra fel. Angelica får bita ihop och komma igen, hon är ingen junior! Det här är inget att tycka synd om, hon gjorde en stor miss vid fel tillfälle och det vet hon. Hon var jättearg på sig själv efteråt. Angelica får helt enkelt skärpa sig till i morgon, säger Sylve med ett snett leende.
  
Berömmer Jens och Rolf-Göran
Förbundskaptenen berömmer Jens Fredricson som han menar gjorde en fantastiskt bra runda.
- Han visade att han verkligen kan fokusera, och att han och hästen är bra förberedda.
Även Rolf-Göran Bengtssons Casall Ask hoppade väldigt bra, menar Sylve. Men visst hade man kunnat önska en rivning mindre av Henrik von Eckermanns Gotha:
- Samtidigt är Henrik den som är sämst av dem som räknas i laget, och han är bara 6,5 fel efter den som leder. Två stora rundor till ska hoppas, vi är inte halvvägs ännu, så vi får se. Det är inte över!, säger Sylve.
Att morgondagens klass startar tidigt på morgonen ser han inte som något problem.
- Nej, inte alls. De flesta av oss är med på välkomstmottagningen nu på kvällen, efter att vi har sett ritterna på video tillsammans. Men Angelica skickar jag hem efter videon, hon vill inte vara med. Det finns ingen anledning att hon ska gå på en mottagning och låtsas vara glad, för det är hon inte…
  
Text: Eva Oskarsson/Anki Yngve


Läst 6807 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 ... 6 7 8 9 10 ... 11 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.