EM2013 Kollen

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
20
2013

Tisdag: Ryttarna har stöd hemifrån


Malin Baryard Johnsson ger våra svenska hoppryttare lite extra stöd via Twitter, innan start:




Även Angelica Augustsson fick stort stöd på Twitter, ett stöd som jag tror kommer finnas kvar och peppa framåt efter dagens misstag i klassen. Angelica har revansch-chans i morgondagens lagklass, då är hon säkert på hugget. Oavsett vad resultatet blev i dag tycker i alla fall jag att det är kul att se Mic Mac och Angelica tillsammans i de stora sammanhangen igen:





I morgon startar dressyren och guldmedaljörerna från London är på plats i Danmark - och är laddade till tusen! Ridhjälmen är på som vanligt, denna gång i en modell med flaggan i topp:

  


Läst 8052 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Tisdag: Tuffa bodyguards i svenska stallet


Tinne Vilhelmson Silfvén skriver om svenska dresyrlägrets tuffa bodyguards, som är näst intill omöjliga att ta sig förbi om man inte har tillstånd.
  
Känner ni igen dem? Bakom solglasögonen döljer sig landslagsveterinären Jonas Tornell och förbundskapten Bo Jenå.

Tinnes blogg
 


Läst 8767 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Tisdag: Sverige ligger sjua efter tidshoppningen


Nu är tidshoppningen över - den vanns av britten Ben Maher före Steve Guerdat från Schweiz och Roger Yves Bost från Frankrike.
  
För Sveriges del blev det blandad kompott. Jens Fredricson och Lunatic på sjätte plats och Rolf-Göran Bengtsson och Casall på sjunde är fantastiska resultat. Men Henrik von Eckermann på 46:e-platsen och Angelica Augustssons uteslutning är förstås besvikelser.
  
I lagtävlingen ligger Sverige sjua, men det är mindre än ett nedslag till silverplatsen. Så vi är fortfarande med!
  
Vi återkommer med bilder och intervjuer. 
  
Fullständig resultatlista
Lagresultatet 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 
DIREKTRAPPORT
20.16:
Rolf-Göran BengtssonCasall Ask var sist ut i det svenska laget. En klockren nolla blev det, och tiden 79,57. Den mannen vet hur man levererar! Sjunde plats ligger han på just nu, precis efter Jens, vilket gör att "Roffe" i allra högst grad är med individuellt! 

    
20.02:
Nu har vår utsända Eva Oskarsson fått tag i Henrik von Eckermann. Så här säger han om sin ritt:
- Jag fick inget flyt, helt enkelt. Bromsen var i hela tiden. Jag kan inte förklara varför, det är så ibland bara. Gotha är en känslig häst, trycker jag på för mycket är inte det heller bra. Man måste vara försiktigt med henne.
Påverkade det som hände Angelica dig?
- Inte alls, jag vet inte ens riktigt vad som hände, mer än att hon var utesluten. Nu får vi hoppas Rolf kan rädda oss.

    
19.45:
Jens ligger nu på sjätte plats, efter att OS-mästaren Steve Guerdat på Nino des Buissonnets gått in på den andra och Kevin Staut på Silvana på den femte.

 

Bara en svensk kvar, Rolf-Göran Bengtsson. Här väntar Casall på husse. 

  
19.27:
Henrik von EckermannGotha fick en rivning på en oxer med vattenmatta, samt ytterligare en på uthoppet ur trekombinationen. Tiden var ganska snabb, men tyvärr gjorde de två nedslagen att resultatet inte blev bättre än 89,36. En 32:a plats just nu.
 

Henrik på väg in på banan. 

  
19.15:
Så här i pausen passar vi på att berätta vad som händer med Angelica Augustssons tävlande här i Herning.
I och med uteslutningen får hon 20 fel MER än den som har flest fel när omräkningen är gjord. Det innebär att hennes chanser individuellt är helt borta. Men i laget hoppar hon igen i morgon, och då kan hennes resultat räknas igen.
Jens har förresten blivit nerpetad till fjärdeplatsen, i och med att portugisiska Luciana Diniz på Winningmood gick in på plats tre.

    
18:58:
Britten Ben Maher på Celia fick till en fantastisk nollrunda på 76,31 sekunder. Därmed gick han upp i ledning och petade ner Jens Fredricson till tredjeplatsen.
 
18.49:
Hippsons utsända har fått tag i Angelica Augustsson, som förstås är grymt besviken efter uteslutningen:

- Jag fick ett konstigt nedslag och efter det tappade jag fokus, säger en mycket ledsen Angelica.
- Plötsligt stod hindren bara där och såg likadana ut. Ja, suck, jag vet inte vad som hände… Sedan blev jag helt förvirrad och ofokuserad när de inte blåste av. Mic Mac kändes fin, egentligen.
Men hon försöker att tänka framåt:
- Vi är många här och jag får stöd, nu laddar jag om till i morgon.
 

Angelica Augustsson fick ett "hjärnsläpp" inne på banan.

   
18.28:
Neeej, Sveriges andra lagryttare Angelica AugustssonMic Mad du Tillard blev just utesluten! Hon hoppade nämligen fel hinder - två liknande räcken stod bredvid varandra och hon tog fel. Väldigt, väldigt trist...
Innan uteslutningen fick Angelica dessutom tre rivningar, Mic Mac var rejält på hugget.
 

En mycket besviken Angelica på benskyddskollen efter ritten. 

  
18.11:
I väntan på Angelica har vår utsända, Eva Oskarsson, lyckats haffa Jens Fredricson på plats i Herning. Så här säger han om sin ritt:
- Jag kunde ha ridit mycket fortare, minst fem sekunder fortare, men då hade jag riskerat för mycket. Det här resultatet kommer nog att räcka till att vara bland de 15 bästa.
- Jag sticket ut lite här, men man måste tro på själv, annars gör man inga resultat. Och jag har en underbar häst…, säger Jens.
Vi håller med!
  

Jens på väg ut från banan.

    
17.51:
Frankrikes Roger Yves Bost på Castle Forbes Myrtille Paulois petade just ner Jens Fredricson till andraplatsen. Fransmannen var nolla på den ursnabba tiden 77,47.
  
17.34:
Först ut för Sverige i den inledande tidshoppningen var Jens Fredricson på fantastiske Lunatic. De rev sista hindret men var klart snabbast hittills. 78,90 och UPP I LEDNING!!!
  
Vi återkommer igen när Angelica (nästa svensk) har ridit.
 

En taggad Jens på framridningen.

   
16.49:
Klassens första ryttare, irländske Shane Sweetnam på Amaretto d'Arco, var just inne på banan. Han nollade och fick tiden 81,08, vi får se hur den står sig. Jens Fredricson på Lunatic är första svensk, han rider som nummer 17. Vi återkommer då!
Onlineresultat
  

  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 
FÖRHANDSINFORMATION
EM-hoppningarna i Herning inleds med en tidshoppning över 1,50-hinder. Ryttaren som leder efter tidshoppningen får noll fel och resterande får fel motsvarande skillnaden i poäng (sätts utifrån resultatet) mellan ledaren och aktuell ryttare.
 
SVT sänder ett sammandrag av klassen klockan 22.15 (SVT2 och SVT Play), vill du titta direkt är det betalkanalen FEI-TV som gäller. Du kan även följa Hippsons direktrapport!
  
Startlista och onlineresultat


Läst 11445 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Tisdag: Maria Gretzer håller koll



Maria Gretzer håller koll på både dressyr- och hopplandslagen och gillar det hon ser!

Hon kan även, som ni ser ovan, rapportera att Toy Story ser ut att vara i fin form, trots att han kommit med i sista minuten.




Läst 6026 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Tisdag: 120 sekunder kan vara avgörande


13 hinder, 16 språng. Så här ser första mästerskapsbanan ut. Den innehåller det mesta och är byggd av Frank Rothenberg från Tyskland. Hindren är 1,50 meter höga, en trekombination i slutet av banan kan kanske ställa till det, eller så blir det tvåkombinationen med vattenhinder ut. Eller varför inte ett av räckena på linje? Visst är det roligt att studera banskissen och försöka lista ut vad svårigheterna blir?
   

Regler

Klassen är alltså en speedhoppning. Resultatet (tiden) räknas om till poäng genom multiplikation med 0,5. Ledaren, ryttaren med minst poäng, får noll fel. Resterande får fel motsvarande skillnaden i poäng mellan ledaren och aktuell ryttare.

Felen i klassen följer med ryttaren genom hela mästerskapet. Så mycket står på spel redan här.

Text/foto: Eva Oskarsson


Läst 3808 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Tisdag: Jens, Angelica, Henke och Roffe


Den inbördes startordningen i Sveriges lag är nu klar inför kvällens första runda av nationshoppningen.

Jens Fredricson startar först av svenskarna med Lunatic, sedan kommer Angelica Augustsson på Mic Mac du Tillard, Henrik von Eckerman på Gotha FRH och sist lagets ankare Rolf-Göran Bengtsson på Casall Ask. Sverige som lag har lottats med startnummer 16 av 19 nationer.

Text/foto: Eva Oskarsson


Läst 3111 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Tisdag: I toppform för dressyrkonster


Patrik Kittel får kommentera hästbytet i SVT. 

  

- Jag ser det positivt och inte som en stressfaktor, säger Patrik Kittel om hästbytet han tvingades till i går.
Watermill Scandic fick åka hem efter att ha blivit halt efter första uppvärmningen. 

  

Patrik Kittels nya hästskötare, Josefin Lunn, fick börja sin anställning med en blixtutryckning. Toy Story som var hemma på gården fick snabbklippas och fräschas till för mästerskapet - och kom till Herning halv tolv i går kväll. Med sig tillbaka i lasten tog hästskötaren en ohalt Scandic. Av gårdagens hälta syntes inget längre. 
- Han har fått behandling. Och att starta honom när det var så här igår är inget alternativ, menar Patrik.

Scandic får nu vila ut på Patriks anläggning i Tyskland och får genomgå fler undersökningar.

- Toy Story behöver lite tid att vänja sig men annars är det inga problem med hästbytet, säger Kittel, som även var otroligt glad över att ha två så fina hästar. 

  


Avslappnad presskonferens

Det svenska dressyrlaget höll presskonferens på förmiddagen efter veterinärbesiktningen, och alla verkade lugna och avslappnade inför morgondagens första kval. Malin Hamilton, som är debutant på EM-nivå, har inte heller några problem med att fokusera på uppgiften.

- Nej, jag låter mig inte störas av saker som är oviktiga. Mitt upplägg har varit precis som vanligt inför en tävling. Det är vi människor som vet att det är ett mästerskap, inte hästarna. Min häst Fleetwood är alltid bäst när han kommer bort, menar hon.

Malin Hamilton tillsammans med Svenska Ridsportsförbundets informatör Matilda Hjertstrand. 

  

Minna Telde som dragits med infektioner länge såg väldigt fräsch ut. Nyss hemkommen från en skön och avkopplande semester utanför Aten.

- Jag mår bättre än på länge, konstaterar hon. 
Även hingsten Santana verkar vara i bra form.
– Han tog verkligen för sig när han gick in på den stora arenan igår, tycker Minna. 

  

Förbundskapten Bo Jenå kan bara njuta av fyra fina ekipage i toppform. 

- Målet är att ha med oss minst två ekipage till Grand Prix Special på fredag, berättar han.


Tinne Vilhelmson Silfvén låter sig intervjuas av Sveriges Radios reporter Christian Olsson.

  

Så här går det till

Dressyryttarna har chans på tre medaljer. Lag, Grand Prix Special och Grand Prix Kür. 

På onsdag rids första delen av nationstävlingen i Grand Prix. Halva startfältet hinner rida på onsdagen och resten rider på torsdagen. Det blir den första medaljutdelningen på EM, när lagen får sina medaljer efter att klassen avslutats.

  

Under fredagen rider de 30 bästa från Grand Prix-klassen Specialen. Och på söndag avgörs mästerskapet individuellt i kür. De 15 bästa, och max tre ryttare från en nation, från Grand Prix Special får rida om de individuella medaljerna sist i EM på söndag eftermiddag.
 
Text & foto: Eva Oskarsson 


Läst 3762 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Tisdag: Sverige - alltid bland de sista?



Hinderparken väntar på att köras in i arenan. Ikväll går den första hoppningen.

  

Inte nog med att vara bland de sista när bokstavsordning används, när lotten får avgöra startar Sverige som nummer 16 av 19 deltagande nationer. Dragningen av startordningen för hoppningen är nu avgjord - en ceremoni som hölls på mästerskapsområdet i Herning bakom stängda dörrar. Klart är att Jens Fredricson startar först av svenskarna, det blir som nummer 17 eftersom det finns en ryttare från Turkiet som bara tävlar individuellt, före. I vilken ordning vi får se svenskarna efter Jens avgörs senare.
  
Så här går det till

Hoppningen börjar redan i kväll med en tidshoppning över 1,50-hinder. Det här är första laghoppningen och första kvalet i det individuella mästerskapet. Resultatet räknas om till poäng genom multiplikation med 0,5. Ledaren, det vill säga ryttaren med minst poäng, får 0 fel. De andra får fel motsvarande skillnaden i poäng mellan ledaren och aktuell ryttare...hängde ni med?

I morgon och på torsdag rids sedan två rundor nationshoppning över 1,60-hinder. Detta är även kval 2 och 3 i den individuella tävlingen. I första rundan rider alla (onsdag), i andra rundan (torsdag) rider de tio bästa lagen från tisdag + onsdagens första hoppning, och de 50 bästa individuella ryttarna.

Efter torsdagens hoppning delas sen medaljerna ut i nationshoppningen. Lördag är den stora finaldagen då Rolf-Göran Bengtsson förhoppningsvis ska vara med och försvara sitt EM-guld. Finalen rids över två olika banor i två 1,60-hoppningar. Den är öppen för de 25 bästa ekipagen från alla de tre kvalen. Ryttarna har med sig sina fel från kvalen till finalen.
   

 

Lille Havefrun finns med i Herning. I alla fall som papperskopia. Vi får hoppas att frun inte skrämmer de svenska hästarna.
 
Text & foto: Eva Oskarsson 


Läst 3526 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Bildspel, tisdag: Dressyrhästarna fick okej


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
De svenska dressyrhästarna fick som bekant okej av de granskande ögonen när veterinärbesiktningen hölls på tisdagsförmiddagen.
Gladast var Toy Story, som oväntat fått rycka in för att fylla Scandics lucka i det svenska laget.
  
Här ovan ser du ett bildspel signerat Tomas Holcbecher.


Läst 6066 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2013

Tisdag: SVT intervjuar det svenska laget


Under måndagseftermiddagen träffade SVT de svenska hoppryttarna och förbundskaptenen Sylve Söderstand, inne på EM-arenan. Alla ryttarna verkar vädigt taggade, de lovordar också den stora arenan. Att banan är stor ser ryttarna som positivt för Sverige, då deras hästar trivs på arenor där det finns mycket plats. Stämningen i laget är optimistiskt och positiv.

  

Deras mål med EM är att rida felfritt, då kommer placeringarna, så nu håller vi tummarna för felfria och snabba ritter i dagens tidshoppning. 

  

(Klicka på ryttarnas namn för att komma till respektive tv-intervju.)

Intervju med Sylve Söderstrand

 Intervju med Jens Fredricson 

Intervu med Angelica Augustsson 

Intervju med Rolf-Göran Bengtsson

Intervju med Henrik von Eckermann 

Intervju med Emma Emanuelsson 


Läst 6288 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.